Sıra Belçika'da... Rusya'ya garip bir kültür yaptırımı daha

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Woluwe-Saint-Lambert bölgesinde faaliyet gösteren Tchaikovsky(Çaykovski) Müzik Okulu(Ecole de Musique Tchaikovsky)’nun kurucusu, Nataliya Chepurenko, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle okulun adını değiştireceğini ve okulda Rus müziğine yer vermeyeceklerini duyurdu. Bu kararını sosyal medya aracılığı ile açıklayan Chepurenko; yeni eğitim-öğretim yılına Rus besteci Çaykovski'nin adı yerine "Brüksel Uluslararası Müzik Akademisi" adıyla gireceklerini açıkladı.

Sıra Belçika'da... Rusya'ya garip bir kültür yaptırımı daha - Resim : 1

Açıklamanın tamamı şöyle;

“2014'te Rus askerleri Ukrayna'nın bir bölümünü işgal etti. Takip eden sekiz yıl içinde kültür, eğitim ve siyaseti birbirinden bağımsız gördüm. Okulum bir Rus bestecinin adını taşımaya devam etti, Rus müzisyenler düzenlediğimiz yarışmalara ve ustalık sınıflarına katıldı ve okulda Rus müziği yankılanmaya devam etti. Şimdi ne kadar yanıldığımı anlıyorum. Yaptıklarımın okyanusta küçük bir damla olduğunu biliyorum ama önemli bir adım”

Yaklaşık 500 öğrencinin eğitim aldığı, 35 öğretmenin görev yaptığı okulda artık Rus müziğinin çalınmayacağını belirten Chepurenko, festival, müsabaka ve uluslararası projeler gibi okul dışı etkinliklerde bile Rus bestecilerin eserlerini çalmayacaklarını açıkladı. Ukrayna'nın başkentinde yer alan Tchaikovsky Konservatuvarında eğitim gören Chepurenko, Liege Kraliyet Konservatuvarında eğitime devam etmek için geldiği Belçika'da okulunu 2002'de kurmuştu.

Sıra Belçika'da... Rusya'ya garip bir kültür yaptırımı daha - Resim : 2

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin etkileri kültürel anlamda Batı ülkelerinin kültür faşizmi ile sonuçlanmıştı. Rus müziklerini yasaklayarak, Rus bestecilerin isimlerini okullardan silerek ve Rus edebiyatı eserlerini yasaklayarak bir yere varacağını düşünen Batı ülkeleri bu konuda duvara çarptıklarının farkında değiller. Adeta bir cadı avını andıran bu olayların sonuncusu Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana geldi. Tchaikovsky(Çaykovski) Müzik Okulu(Ecole de Musique Tchaikovsky) hem adını değiştireceğini hem de Rus bestecilerin eserlerini çalmayacağını duyurmuş. Söz konusu müzik okulunun sahibi olan Nataliya Chepurenko, Tchaikovsky Konservatuvarında eğitim görmüş birisi. Bence o okuldan diploması varsa o diplomayı da yırtmalı. Ne de olsa Rus kökenli bir diplomaya sahip. Mezun olduğu okul, “National Conservatory Tchaikovsky”. Yani Çaykovski Ulusal Konservatuarı…

Sıra Belçika'da... Rusya'ya garip bir kültür yaptırımı daha - Resim : 3

Kültür faşizmi dünyanın her yerinde ortaya çıkan bir hadise… Ekonomik ve siyasi yaptırımlar Vladimir Putin ve oligarkları baskı altına alma amacıyla başladı. Fakat bazı Avrupa ülkeleri, Rusların dünyaya armağan ettiği kültürel mirası hedef alıyor. Müzik ve edebiyat dünyasında öne çıkan Rus sanat insanlarına getirilen yasaklamalar aylardır devam ediyor. Müzik ve diğer sanat dalları uygarlık tarihinin ortak mirası olduğu için bu alanlarda ortaya çıkan yasaklamalar bir kültür faşizmi olarak adlandırılabilir. Kültürel tartışmalarında Avrupa’nın en belirgin tezlerinin başında barışçıl olmak gelir. Fakat Amerika ve Avrupa’da kültürel tekeli elinde tutan kesimin eserlerinin ne kadar barışçıl olduğu tartışmalıdır. Hollywood sineması bu örneklerle doludur. Kötü Vietnamlılar, kötü Kızılderililer, kötü Japonlar ve kötü Çinliler Hollywood sinemasının her zaman malzemesi olmuştur. Küresel kapitalizm, Ukrayna’ya “arkandayız” mesajı verip Ukrayna’yı ulu orta bırakan bir olguyu ifade etmekten öteye geçmediği gibi kültürel olarak uygulanan yasaklarla komik bir duruma düşmüştür. Batılı ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile Rusya-Ukrayna gerilimine bakışı arasında ters bir orantı oluştuğu söz konusu yasaklarla ortaya çıkmıştır. Rusya’nın parçası olduğu kültür, spor, müzik, edebiyat alanlarına, Rus sanatçı ve sporculara yönelik uygulanan yaptırımlar ilk günlere göre cılız bir şekilde ilerlese de tarih olan biteni yazdı. İki ülke arasındaki gerilim bittiğinde Rus kültürüne baskı uygulayan Avrupa ülkeleri acaba ne yapacaklar? Sonsuza kadar hiçbir Avrupa ülkesi battaniye ile ısınamayacağına göre belki de Rus müzisyen ve edebiyatçıların isimlerini geniş caddelerine verirler. Kim bilir?

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

Kaan Çağlayangöl