Seyitömer babalar gibi satılacak

Hükümet, ülkemizin nesi var nesi yok, tüm doğal kaynaklarını satmaya devam ediyor. Geleceğimizi ipotek altına almakta olan bu satışları yaparken...

Hükümet, ülkemizin nesi var nesi yok, tüm doğal kaynaklarını satmaya devam ediyor. Geleceğimizi ipotek altına almakta olan bu satışları yaparken sıkılmak bir yana- bir eski bakanın söylemiyle- ‘babalar gibi satarım’ diyerek gurur duyuyorlar.

Enerjiye sahip olmanın, geleceğin dünyasını şekillendirecek en önemli faktör olacağını bile bile bu özelleştirmeleri yapmaları gafletten başka bir şey olmasa gerek.

EN DÜŞÜK MALİYETLE ÜRETİM YAPIYORDU

AKP, geçen Haziran ayında çıkardığı torba yasanın içine, termik santrallere kömür sağlayan linyit sahalarının özelleştirilmesini de ekleyince bu konudaki kötü niyetini belli etmişti.

Nitekim bu yasanın çıkarılmasının ardından, Türkiye’nin en düşük maliyetle üretim yapan kömür sahalarından Seyitömer İşletmesini TKİ’den ayırarak Elektrik Üretim A.Ş.ye bağladılar.

Sonra da Özelleştirme Yüksek Kurulu, Seyitömer Termik Santrali ile bu santral için gerekli linyit kömürünün bulunduğu sahaların birlikte özelleştirilmesine karar verdi.

Böylece çok önemli bir kamu kaynağımızın daha ‘babalar gibi’ satılmasının önü açıldı.

Oysa Seyitömer işletmesi, en düşük maliyetle üretim yapan karlı ve önemli bir kamu işletmesi. Bakınız neden!

1-Seyitömer İşletmesinde yılda 8 milyon ton linyit kömürü çıkarılıyor. 2-Bu bölgenin görünür linyit rezervinin 200 milyon tona yakın olduğu öngörülüyor.

3-2011 yılında 2.2 milyon liralık yatırım yapılmış olan işletme aynı yıl 160 milyon lira kar etmiş.

4-Burada üretilen elektriğin kilovatsaati 5.8 sente mal oluyor.

5-Seyitömer Termik Santrali, toplam enerji tüketimimizin %1.7’sini karşılıyor.

6- Veee…Bu önemli kamu işletmesinde 800 dolayında insanımız çalışıyor.

KARARI GERİ ALMIYOR

Böylesine karlı kamu kuruluşlarının AKP Hükümeti tarafından peşkeş çekildiğini çok gördüğümüz için Seyitömer’de yapılmakta olanlara hiç şaşırmıyoruz.

Ama yine de yapılanlara yüreğimiz yanıyor.

Biz bu kadar üzülürken, meslek kuruluşlarının daha az üzüntü duyması söz konusu olamazdı elbette.

Nitekim; Türk Enerji Sen, KESK-ESM, TMMOB (Elektrik, Jeoloji ve Maden Mühendisleri Odaları) geçenlerde bir basın bildirisi ile hükümeti uyardı ve ‘Bu yanlışlıktan dön ve özelleştirme kararını geri al’ dedi.

Ne var ne yok her şeyimizi satan bu AKP Hükümeti, bu kararı geri almaz elbette.

Ne o kadar çalışanın işsiz kalacağı, ne elektriğin daha pahalıya satın alınacağı ve ne de enerjide daha dışa bağımlı hale geleceğimiz AKP iktidarının umurunda değil.

İşte böyle, çok önemli bir ulusal kaynağımızı daha satıverirler, (ya da peşkeş çekiverirler) olur biter…

Prof.Dr. Suat Çağlayan

Odatv.com

arşiv