Selçuk Balcı: Ben bu ülkenin evladı değil miyim, dereye, ağaca sahip çıktık diye…

Sanatçı Selçuk Balcı Odatv’ye konuştu.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde 24-26 Ocak tarihlerinde “Çamlıhemşin Ayder Kar Festivali” düzenlenecek. Festivalin afişinin yayınlanması sonrasında Rize Valisi Kemal Çeber dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Vali Çeber’in, “Rize Valiliği olarak böyle bir programa hiçbir desteğimiz olmadığı gibi iznimiz de yoktur. İlgili reklam afişinde de Valiliğin destek verdiğine dair kullanılan logo bilgimiz dışında kullanılmış olup gerekli inceleme yapılmaktadır” şeklindeki açıklamasının ardından, festivali düzenleyecek organizasyon komitesi, sanatçı Selçuk Balcı programdan çıkardı. İddiaya göre, Gezi Parkı’na destek veren Selçuk Balcı’nın festivalde olması nedeniyle Rize Valiliği festivale olan desteğini çekti.Konuyla ilgili sanatçı Selçuk Balcı Odatv’ye konuştu.

SELÇUK BALCI: BEN BU ÜLKENİN EVLADI DEĞİL MİYİM

Rizeli olan ve Rize’nin Çayeli ilçesinde doğan Selçuk Balcı’nın kendi memleketinde sahneye çıkmasının engellenmesi sosyal medyada da tepkilere neden oldu. “Valiler olaylara siyasi baktığı için biz konsere çıkamıyoruz. Devletin valisi bu tarz konularda tarafsız kalması lazım. Sırf ben varım diye benim olduğum organizasyon niye engelleniyor. Ben olursan verilecek para desteğinin geri çekileceğini söylüyor. ‘Düzeltilmiş halini getirin’ diyor. Yani ‘Selçuk Balcı’yı çıkartın öyle devam edin’ demek bu” diyen Selçuk Balcı, “Çağırıyorlar, uçak biletlerini alıyoruz, otel rezervasyonları yapılmış her şey kesinleştikten sonra pat diye iptal ediyor. Niye? Ben bu ülkenin evladı değil miyim? Bir suçum mu var benim?” ifadelerini kullandı.

Selçuk Balcı’nın Odatv’ye konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Bir müzisyen için acı bir durum. Geçmişte bu şekildeki engellemeleri çok büyük şairler yaşamış, büyük sanatçılar yaşamış, Zülfü Livaneli, Fuat Saka sürgün görmüş. Nazım Hikmet böyle bir hayat yaşamış. Kendimi bazen o kitaplarda okuduğum insanlar gibi hissetmeye çalışıyorum.

"DEREMİZE, AĞACIMIZA, SUYUMUZA SAHİP ÇIKTIĞIMIZ İÇİN ENGELLENİYORUZ"

Ben o toprakların müziğini yapan bir genç olarak dünyanın birçok bölgesinde konserler verip kültürümüzü tanıtıyorum. Diyarbakır’da da konser yapıyorum, İzmir’de de, ABD’de de İngiltere’de de. Ve gittiğimiz her yer hınca hınç doluyor, insanlar bize destek veriyor, dinliyor. Gittiğim yerlerde kemençe çalıp Karadeniz şarkıları söylüyorum, bir yerde de kültüre hizmet ediyorum.

Tüm bunları yapıyoruz, ancak sırf deremize, ağacımıza, suyumuza sahip çıktığımız, 2013 yılında Trabzon’daki Gezi eylemlerine katıldığım için engellemelerle karşılaşıyorum. Sürekli Trabzon’daki Gezi eylemine katıldığım haberler önüme konuyor.

“'SELÇUK BALCI’YI ÇIKARTIN ÖYLE DEVAM EDİN' DEMEK BU"

Valiler olaylara siyasi baktığı için biz konsere çıkamıyoruz. Devletin valisi bu tarz konularda tarafsız kalması lazım. Sırf ben varım diye benim olduğum organizasyon niye engelleniyor. Ben olursan verilecek para desteğinin geri çekileceğini söylüyor. ‘Düzeltilmiş halini getirin’ diyor. Yani ‘Selçuk Balcı’yı çıkartın öyle devam edin’ demek bu. Şimdi etkinlik yine yapılacak. Valilik bu durumu yalanlıyor, şimdi etkinlik yapılınca göreceğiz. Etkinlikte sahne alacaklar da bizim arkadaşımız kimseyi zan altında bırakamam. Ama etkinlik yapılıyorsa ve ben listeden çıkartılıyorsam, problem benle ilgiliymiş demek ki…

“DAHA ÖNCE ‘HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK’ DEDİK DİYE KONSER İPTAL OLDU”

Daha önce de böyle engelleme oldu. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği konsere çıkacaktık ama ‘her şey çok güzel olacak’ deyip seçim iptaline karşı İmamoğlu’na (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı) destek verdiğimiz için iptal edilmişti.

Çağırıyorlar, uçak biletlerini alıyoruz, otel rezervasyonları yapılmış her şey kesinleştikten sonra pat diye iptal ediyor. Niye? Ben bu ülkenin evladı değil miyim? Bir suçum mu var benim? Bir suçum varsa niye cezaevinde değilim. 10 milyon insan katılmış Gezi Parkı eylemlerine. Trabzon’da 25 bin insan yürümüş, bir vandallık yok, saldırganlık yok. Orada şarkı söylemişim ne yapmışım yani.

“O DERELER OLMASA BİZ NEREYE TÜRKÜ YAPACAĞIZ”

Bizim yöneticiler halkla aramıza giriyor. İnsanlar bizi sevdiği halde onların karşısına çıkmamızı engelliyorlar. Bizi ‘öcü, hain, terörist’ gibi göstermeye çalışıyorlar. Ama değil. Ben kendi yöremin müziğini yapan, doğama sahip çıkan bir gencim. O dereler olmasa biz nereye türkü yapacağız. ‘Derelerde taş olsam’ diyoruz ama bu dereleri HES’lerle yok ediyorlar. Çamaşır eskiden derede yıkanırdı, çocuklar derede yıkanırdı. Su kirlendi mi suyu neyle yıkacağız, suyu yıkayacağımız bir şey yok.”

Selçuk Balcı: Ben bu ülkenin evladı değil miyim, dereye, ağaca sahip çıktık diye… - Resim : 1

Fethi Yılmaz

Odatv.com

Selçuk Balcı: Ben bu ülkenin evladı değil miyim, dereye, ağaca sahip çıktık diye… - Resim : 2

Selçuk Balcı rize festival arşiv