Şehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor

Kastamonu-Çankırı kara yolu üzerinde bulunan Kadıdağı bölgesindeki ormanlık alanın 10 hektarlık kısmı 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edildi...

Kastamonu-Çankırı kara yolu üzerinde bulunan Kadıdağı bölgesindeki ormanlık alanın 10 hektarlık kısmı 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edildi. Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu döneminde ilan edilen tabiat parkına, ulusal kurtuluş savaşı kahramanlarından biri olan, 1921 kışında İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken donarak 21 yaşında şehit olan Şerife Bacı’nın adı verildi. Ancak Şehit Şerife Bacı’nın adını taşıyan tabiat parkının mangal yeri, restoran düğün salonu ve eğlence merkezine dönüştürülmesi vatandaşlarının tepkisini çekti. Ormanlık ve doğal sit alanları tabiat parkı ilan edilerek ranta ve yapılaşmaya açılırken, Şehit Şerife Bacı gibi ulusal kahramanların adının da bu şekilde anılması saygısızlık olarak değerlendirildi.

Şehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor - Resim : 1

ŞEHİT ŞERİFE BACI’NIN ADI TABİAT PARKINA VERİLDİ

Kastamonu-Çankırı karayolu üzerinde bulunan Kadıdağı bölgesindeki 100 dekarlık ormanlık alan, Temmuz 2011’de tabiat parkı ilan edildi. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu döneminde ilan edilen tabiat parkına, Şehit Şerife Bacı’nın adı verildi. Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren vatandaşlar, Şehit Şerife Bacı’nın adına yakışmayan uygulamalara son verilmesini ya da tabiat parkının adının değiştirilmesini istiyor.

TABİATI BOZUK DÜZENLEMELER ORMANLARI YAĞMAYA AÇTI

Ormanlık alanlarda yapılaşma ve amaç dışında kullanıma yasal olarak izin verilmezken, tabiat parkları son yıllarda AKP hükümetinin kamuya ait alanların ranta açılması için kullandığı bir araç haline getirildi. Türkiye’nin dört bir yanındaki orman arazileri ve doğal sit alanları, mesire yeri ya da tabiat parkı vasfına dönüştürülerek işletmecilere kiraya verildi. Korunan alan vasfındaki tabiat parklarında macera ve paintball alanlarıyla mangal ve restoran üniteleri oluşturulması yaygınlaştı.

Şehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor - Resim : 2

ESKİ BAKAN EROĞLU: ‘TABİAT PARKI SAYISINI 16’DAN 247’YE ÇIKARDIK’

Milli Parklar’ın kapatılmasına ilişkin hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulan yasa taslağını gündeme getirdiğimiz haberde, bakanlıkları döneminde korunan alanların içinin boşaltıldığı yönündeki eleştiriye yanıt veren eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Hükümetimiz döneminde korunan alanlar her zaman ilk önceliğimiz olmuştur. 175 olan korunan alan sayısı 598’e yükseltilmiştir. Alan olarak da 9,37 milyon dekardan 32 milyon dekara yükselmiştir. Milli Park sayısı 33’ten 45’e, Tabiat Parkı sayısı 16’dan 247’ye, Tabiat Anıtı sayısı 89’dan 114’e yükselmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Şehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor - Resim : 3

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE YABAN HAYATININ YERİNİ TİCARİ İŞLETMELER ALDI

Ancak tabiat parklarının sayısının artırılması, bu alanların korunmasından çok özel girişimcilere rant alanı sağlayan işletmelere dönüştürüldüğünü gösteriyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tabiat parklarını “Bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları” olarak tanımlıyor. Ancak son yıllarda birer piknik ve eğlence alanına dönüştürülen tabiat parkları, kuruluş felsefesine aykırı olarak ticari işletmeler haline getirildi. Yaban hayatı alandan uzaklaştırılırken, ormanlar ve doğal alanlar hiç bir değer üretmeden tüketilen kamusal varlıklara dönüştü.

TABİATI GİTTİ, GERİYE PARKI KALDI

Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanlarından biri olan Şehit Şerife Bacı’nın adının verildiği Kastamonu’daki tabiat parkı da bunlardan biri oldu. DKMP 10. Bölge Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı’ndaki biyolojik çeşitlilik hakkında şu bilgilere yer veriliyor: Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkını oluşturan Sarıçam (Pinus Silvestris) ve Karaçam (Pinus nigra) türler arasında sayılabilir. Saha civarında ayı, kurt, tavşan, kirpi, yaban domuzu, sansar gelincik, karaca gibi memeli hayvanlara rastlanabilmektedir. Sahada ormana bağlı kuşlar yanında yer yer göçmen kuşlar da görülür. Karaca, domuz, kurt, tilki, sansar, gelincik, tavşan, sincap, yılan, kaplumbağa, kertenkele, çulluk, bıldırcın, doğan, baykuş, karga ve tahtalı güvercinin de sahada görülen canlı türleri arasında olduğu belirtiliyor. Ancak tabiatı yok edilerek parkı kalan alanda daha çok işletmelere ait tabela kirliliğinin yanı sıra piknik ve oyun alanları yer alıyor.

Şehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor - Resim : 4

ŞEHİT ŞERİFE BACI’NIN KEMİKLERİNİ SIZLATAN DÜZENLEMELER

Özel bir işletmeciye kiralanan Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı’yla ilgili oluşturulan web sayfasında alandaki tesisler hakkında yer verilen bilgiler ise şöyle: “Kastamonu Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı ziyaretçilerine doğanın eşsiz güzellikleriyle birlikte piknik yapma imkanı sunmaktadır. Sahada mini market, 2 restaurant, bay bayan engelli tuvaleti, 5 adet oyun parkı, mini hayvanat bahçesi, hazır mangal, 20 adet kapalı kamelya,5 adet çocuk oyun parkı, mescit, çay ocağı, mini cafe ve 100 adet mesire alanı gibi yerlerle ziyaretçilerine hizmet verebilecek yapılar yer içermektedir. Aynı zamanda 2000 metre kare paintball sahası, basketbol, voleybol, futbol sahaları, fitness alanı gibi yapılar ile ziyaretçilerine spor imkanı da sağlamaktadır.300 kişilik kapalı alan 2500 kişilik açık alan ile düğün, nişan, kına organizasyonları hizmeti sunulmaktadır. Tesisimizde alkollü içecekler yer almamakta ve dışarıdan getirilmesine izin verilmemektedir.”

ŞEHİT ŞERİFE BACI KİMDİR

Şehit Şerife Bacı, Kurutuluş Savaşı sırasında İnebolu’dan Kastamonu ’ya cephane taşırken şehit düşen ulusal kahramanlarımızdan biri. İstanbul’dan deniz yoluyla İnebolu’ya getirilen silah ve cephaneler, bağımsız Türkiye’ye giden yolun önemli bir parçasıydı. İnebolu’dan Kastamonu’ya, oradan da Ankara’ya aralarında kadınların da olduğu gönüllüler tarafından taşınan mühimmatlar, Ankara’dan cepheye ulaştırılıyordu. 1921 yılında, zorlu kış şartlarının hüküm sürdürüğü dönemde sırtındaki çocuğu ile birlikte kağnısıyla İnebolu-Kastamonu arasında mermi taşıyan Şerife Bacı, çocuğunu ve mermileri korumak uğruna donarak şehit oldu. Henüz 21 yaşındayken şehit olan Şerife Bacı, Kastamonu’nun ve ulusal kurtuluş savaşının simgelerinden biri oldu. Şerife Bacı’nın anısını yaşatmak için 1990 yılında Kastamonu Cumhuriyet Meydanında Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılan anıt, Atatürk ile birlikte Şerife Bacı’yı ve milli mücadele kahramanlarını betimliyor.

TABİAT PARKLARI YENİ RANT KAPISI OLDU

Trabzon’da bulunan Uzungöl’ün betonlaşması tabiat parkı ilan edilmesinden sonra hızlandı. Yine Trabzon’un Sürmene ilçesindeki sarıçam ormanlarıyla ünlü Çamburnu bölgesinin bir bölümü tabiat parkı ilan edilerek turistik işletmeye dönüştürüldü. Antalya’nın Alanya ilçesindeki İncekum, orman kampı iken 2006 yılında tabiat parkı ilan edilerek alanın bir kısmında 5 yıldızlı ve 900 yatak kapasiteli bir İslami otel açıldı. Mera ve doğal sit alanı vasıflarındaki Trabzon Kadıralak Yaylası da yine eski Bakan Veysel Eroğlu döneminde Eylül 2017’de Türkiye’nin 223’üncü tabiat parkı ilan edilerek benzeri bir peyzaj düzenlemesinin önü açıldı. Antalya’nın kemer ilçesinde bulunan ünlü Kleopatra Koyu da aynı dönemde Nisan 2016’da mesire yeri niteliğinden tabiat parkına dönüştürülerek geçtiğimiz yıl hükümete yakın ünlü bir iş adamına ait şirkete turistik tesis yapılması için kiralanmıştı.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Şehit Şerife Bacı mangal dumanıyla anılıyor - Resim : 5

Yusuf Yavuz odatv arşiv