Seçime gidiyor

Odatv'yi okuyanlar günler öncesinden biliyordu...

Dün itibariyle İsrail siyaseti yeni bir sürece girdi.

İsrail Devlet Başkanı Reuven Revlin seçimlere katılan ve İsrail Parlamentosu'na milletvekili gönderen siyasi parti temsilcilerini makamına davet etti. Revlin görüşmede hangi partinin kimi başbakanlığa tavsiye edeceklerini sordu.

Sabah saat 09.00’da başlayan görüşmeler Likud Partisi (İsrail'de ana merkez sağ siyasi parti) milletvekilleri ile başladı ve gece saat 22.00’de Raam Partisi (İslamcı Arap partisi) lideri Mansour Abbas ve diğer milletvekilleriyle sona erdi.

Partilerin tavsiye ettikleri başbakan adayları şöyle:

Seçime gidiyor - Resim : 1

3 partinin aday belirtmeme nedenleri ise farklı yorumlara sebep oldu. Bu yorumlarda ağır basan düşünce ise pazarlıkların henüz sonuçlamaması oldu.

Yemina(Sağ) Partisi ve lideri Naftali Bennett ustası Natanyahu taktikleri ile "derinden ilerleyerek" ve gerek Yair Lapid’i(siyasetçi) gerekse eski parti arkadaşı Gideon Sa'ar'ı(siyasetçi) kızdırmakta... Bu sayede Yair Lapid'in 17 milletvekili ve Bennett'inde sadece 7 milletvekili olmasına rağmen Lapid, Bennett'e rotasyonla başbakanlık teklif etti ve ilk başbakanlığı da kendisine istedi.

Bennett'in önündeki olasılıklardan biri Natanyahu karşıtı blokta yer alıp başbakanlığı denemek, ikincisi ise Natanyahu ve Likud bloğuna katılarak 1 sene sonra başbakan olmaktır.

İki blokta da hükümet olmak için gereken 61 milletvekili sayısı mevcut değil.

Bunu sağlamak için Lapid cephesinin Yemina Partisi ile çekimser oy kullanan Yeni Umut Partisi(Gideon Sa'ar'ın kurduğu parti) ile Birleşik Arap Listesi( İslamcı Arap partisi) ve Raam Partisi'ni hükümete katmaları gerekiyor. Bu da Yemina Partisi ve Yeni Umut Partisi ideolojilerine ters... Aynı zamanda Birleşik Arap Listesi liderleri ile Raam Partisi lideri Mansour Abbas'a göre fazla sağda oldukları gerekçesiyle yeterince gönül rahatlığı ile bu koalisyona katılamayacakları izlenimi yaratmışlardır.

Gerek Birleşik Arap Listesi gerekse Raam Partisi çekimser kalırken "Şartlarımızın kabul edilmesi halinde kim hükümeti kurmak için görevlendirilirse destek olmaya hazırız" dediler.

Natanyahu'nun görev alması halinde olası ortakları Yemina Partisi ile Yeni Umut Partisi olması halen imkansız değil. Çaresiz kalınırsa Raam ve Mansour Abbas alternatif olabilecektir.

Şu andaki duruma göre Devlet Başkanı Reuven Revlin en geç Çarşamba günü hükümet kurma görevini en fazla tavsiye edilen lidere verecek.

Gerek Bennett’in kendisini aday göstermesi gerekse Gideon Sa'ar’ın çekimser kalmasının ardında her ne kadar "pazarlık gücü arttırmak" yatıyorsa da Yair Lapid’e gönül rahatlığı ile destek verememeleri ve bir sol parti ile aynı hükümette olmanın seçmenleri nezdindeki rahatsızlığı mevcut düşüncesindeyim.

Mansour Abbas'ın da benzer sıkıntılar içinde olduğu ve kendi tabanına bağlı kalarak tarafsız kaldığı ve kendisine olumlu ve cazip teklifler ile gelinmesine zemin hazırlamak niyetinde olduğu gayet açık ve net.

Rivlin görevi en fazla tavsiye edilen lidere görevi vermek durumunda olduğunu kendisi de açıkladı. Şayet Yemina ve Gideon Sa'ar, Lapid ile anlaşıp kararlarını değiştirmek durumunda olurlarsa ve bunu gün içerisinde yaparlar ve kararlarını Rivlin'e yazılı olarak verirlerse tabela değişecek ve o zaman Rivlin'in kararı da tabelaya göre olacaktır.

Herkes nefeslerini tutarak tabelanın değişip değişmeyeceğini bekliyor.

Hayırlı olsun...

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ NETANYAHU’YA VERİLDİ: “KARARI VERMEK KOLAY OLMADI”

Hükümeti kurma görevi, öncelik mecburen Başbakan Benyamin Netanyahu'ya verildi.

Dün seçimlerde meclise girmeyi başaran 13 partinin temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunmasının ardından bugün Başbakan Benyamin Netanyahu’yu hükümeti kurmakla görevlendiren İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, "Bu kararı vermek benim için kolay olmadı" dedi.

Rafael Sadi

Odatv.com

Seçime gidiyor - Resim : 2

Seçime gidiyor - Resim : 3

Seçime gidiyor - Resim : 4

Seçime gidiyor - Resim : 5

israil refael sadi israil seçimleri arşiv