Sayıştay yok edildi

Sayıştay'ın son yaptığı inceleme ve denetleme faaliyetlerinde "kopyala-yapıştır" rapor düzenlendiği şüphesi kurumun iç yapısında yaşananları ortaya çıkardı...

Sayıştay'ın son yaptığı inceleme ve denetleme faaliyetlerinde "kopyala-yapıştır" rapor düzenlendiği şüphesi kurumun iç yapısında yaşananları ortaya çıkardı.

Sayıştay'ın 2013 yılında CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin soru önergesine verdiği yanıtında; resmi olarak kurumun bünyesinde 779 denetçi olduğu, 39'u grup yöneticisi olmak üzere 624'ünün doğrudan denetim yaptığı bilgisi kamuoyuna açıklanmıştı. Bugün ise denetmen sayısının 880 olduğu öğrenildi.

Bu denetçilerin yaklaşık 200'ünün destek hizmetleri, yargı biriminde çalışanlar ve diğer kurumlarda görevli olanlardan oluşması da denetim yapan memur sayısını düşürüyor.

Denetlenen idarelerin milyonlarca bütçeleri bulunuyor. Bazılarının Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde teşkilatları bulunuyor. Bu teşkilatların binlerce çalışanı, on binlerce mali işlemi ve kayıtları da incelemeler kapsamına alınıyor.

TÜM KURUMLAR DENETLENMİYOR

Yolsuzluğun önündeki en büyük baraj olan Sayıştay'ın Türkiye çapında teşkilatı bulunan kamu idarelerinin tamamını denetlemediği belirtiliyor.

Kurum içerisinden edinilen bilgilere göre devlet kurumları, tüm mali işlemleri denetlenmiş ve incelenmiş gibi denetim raporu yazılıyor, faaliyetlerinin doğru olduğuna dair mali tablolara görüş verildiği anlaşılıyor.

993 bin öğretmenin çalıştığı Milli Eğitim Bakanlığı'nda hangi illerde denetim yapıldığı; milyonlarca çiftçinin Türkiye’nin tüm ve ilçelerinde tarımsal destekten yararlandığı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda denetimin nasıl yapıldığı; milyarlarca lira gideri olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nda nasıl denetim yapıldığı açıklanan raporlarda aktarılmıyor.

İKİ BELEDİYE AMA AYNI RAPOR

Üstelik raporlar, aynı ifadelerin tekrar edilmesiyle uygunluk bildirimin ardından kapatılıyor. Bu kapsamda Sayıştay'ın Gaziantep'te yaptığı incelemelerde Şahinbey Belediyesi için hazırladığı raporun aynısının Şehitkamil Belediyesi için hazırladığı da ortaya çıkmıştı. İki ayrı raporda aynı ifadeler kullanılırken belediyelerin isimlerinin değiştirilmediği anlaşıldı.

Sayıştay yok edildi - Resim : 1

KURUMLARDA NASIL İNCELEME YAPILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı'nda 800 adet, Orman Genel Müdürlüğü'nde 300 adet döner sermaye işletmesi bulunuyor.

2015 yılında bu kurumların her birinde 8-10 adet döner sermaye işletmesi incelendiği halde tamamı incelenmiş gibi konsolide mali tablolarına görüş verilerek mali işlem ve faaliyetlerinin doğruluğu genel ifadelerle geçiştiriliyor.

Edinilen bilgiye göre Sayıştay'ın uyguladığı denetim sistemi ile Türkiye çapında teşkilatı olan idarelerin tamamını kapsayacak denetim yapmanın mümkün olmayacağı da belirtiliyor.

Zaten Sayıştay'ın kadrosu da bu denetimi yetecek sayıda değil. Şu anda Sayıştay'ın yaptığı denetimin kısmi denetim olduğu aktarılırken denetlenen yerlerin kurum merkezleri ile bazı illerden ibaret olduğu kaydediliyor.

Mert Taşçılar

Odatv.com

Mert Taşcılar sayıştay raporlar arşiv