Sayıştay o peşkeş için daha ne desin

Ege Üniversitesi'ndeki ihale usulsüzlüğü Sayıştay raporunda detayları ile anlatıldı.

Odatv’de, 13.02.2019 tarihinde; “Ege Üniversitesi’nde Neler Oluyor” başlığıyla bir yazı yazmıştım. (İLGİLİ YAZI İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN) Rektör Necdet Budak’ın icraatları konusunda bir televizyon kanalının Temizeller Programı ile bazı yerel gazetelerde çıkan haberleri, kendi yaşadıklarımla birleştirmiş ve sayın Rektör üzerindeki iddialardan söz etmiştim.

O zaman Ege Üniversitesi’nin otopark ihalesi yeni yapılmış ve ihale, (iddiaya göre Rektör Necdet Budak’ın talimatı ile) Ege Üniversitesi zarara uğratılacak şekilde bir (tanıdık?) firmaya verilmişti.

E.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi içindeki otoparklar, o şaibeli ihaleye kadar, Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün bir şirketi olan ÜNTAŞ tarafından işletiliyor ve o tarihte yılda net 2.5 milyon TL’ye yakın (şimdi 10 milyondan fazla olmalı) gelir getiriyordu. Oysa, usulsüz bir ihale ile sadece 1 milyon 50 bin liraya, tanıdık bildik bir kişinin firmasına armağan edilmişti.

SAYIŞTAY PEŞKEŞİ DOĞRULUYOR

Bu peşkeşin ayrıntısını öğrenmek isteyenler o zamanki yazıyı okuyabilirler. Şimdi yeniden aynı konuyu gündeme getirmemin nedeni, Sayıştay raporunun yeni gelmiş olması. Aslında iki ay kadar önce rapor elime geçti ama gelişmeleri beklemek gerekiyordu.

Sayıştay, Ege Üniversitesi ile ilgili çok sayıda iddiayı araştırarak bir rapor hazırlamış. Saptadığı çok sayıda usulsüzlük varsa da bu ‘otopark ihalesine’ önemli bir yer ayırmış.

Hazırlanan Sayıştay Raporu özetle şöyle diyor;

“Otoparklar yılda 2.356.000 TL net kazanç getirirken, 06.06.1918 tarihinde yapılan ihale ile 1 milyon 50 bin lira bedelle -ve ihalede uyulması gereken yasal koşullar göz ardı edilerek- başka bir firmaya verildi.”

Böyle bir peşkeşin hukuksal karşılığının ne olacağını merak ediyoruz. Üniversiteye ait olması gereken kaynağın böylesine pervasızca yapılan bir ihale ile tanıdık bir firmaya kaydırılmasının hesabının sorulacağını hayal etmeye de hakkımız var elbette.

SAYIŞTAY RAPORU İBRET BELGESİ

Şimdi biraz daha ayrıntı verelim. Yapılan işlemin bir peşkeş olduğu, Sayıştay tarafından şu sözlerle ortaya konmuş;

“2016 ve 2017 yıllarında ortalama 4 milyon 350 bin brüt, 2 milyon 356 bin TL kar elde edilen taşınmazların ihalesine, açık veya kapalı teklif yöntemi kullanılmak suretiyle birçok kişinin katılma imkanı mevcutken, dolayısıyla daha rekabetçi bir ortam sağlanabilecekken…

“04.06.2018 tarihli davet yazılarıyla sadece 3 firmanın ihaleye davet edildiği, davet edilen firmalardan biri hariç (eski müstecir) hiçbirinin faaliyet alanında otopark işletmeciliğinin yer almadığı ve böyle bir deneyime sahip olmadıkları…

“Yıllık ortalama… 2 milyon 356 bin TL kar edilen taşınmazların, 06.06. 2018 tarihinde yıllık 1 milyon 50 bin TL kira bedeliyle ihale edildiği anlaşılmıştır…”

Sayıştay raporunun sadece bu bölümünü okuyanlar bundan ne anlıyor bilmem ama ben vıcık vıcık bir suiistimalden başka bir şey görmüyorum.

TAHSİL EDİLMEYEN GELİRLER

Raporda başka şeyler de var. Muhasebe kayıtları ile kesin kabullerdeki usulsüzlükler bir yana Üniversitenin alacaklarının tahsil edilmemesi sonucu uğranılan büyük zarar da dile getiriliyor. Bu bağlamda şu üç kuruluştan olan alacaklardan söz ediliyor. Bunlar, Üniversite arazisi içinde kurulmuş olan;

1- Hipermarketten alması gereken 912 bin lira,

2- Benzin istasyonundan 399 bin lira,

3- Otel Ege Sağlık’tan 150 bin lira.

İHALENİN DANIŞIKLI OLDUĞUNUN SAPTANMASI

Sayıştay raporunda, ihalenin danışıklı olduğuna işaret eden bir saptama daha var;

Böylesine yüksek getirisi olan bir ihaleye katılanlardan ÜNTAŞ’ın (Bu şirket Ege Üniversitesi Rektörlüğüne bağlıdır ve tamamen Rektörün talimatlarıyla karar alır!) en son 980 bin lira teklif vermek suretiyle ihaleden çekilmesinin kabul edilebilir olmadığının altı çiziliyor.

Sayıştay daha ne desin?

Bu rapordan sonra acaba yargı devreye girdi mi, diye merak edenler az değil!

Ancak, herkesin merak ettiği bir başka konu daha var; Rektörün tek karar verici olduğu bir üniversitede yapılan bu usulsüzlükler acaba kimlerin sırtına yüklenecektir?

Prof. Dr. Suat Çağlayan

Odatv.com

Sayıştay o peşkeş için daha ne desin - Resim : 1

Sayıştay o peşkeş için daha ne desin - Resim : 2

arşiv