Saraylıların kullandığı komik takma isimler

Elif Aktuğ yazdı...

"Yüce Majesteleri" diye hitap edilen Kraliçe Elizabeth’e kocası Philip’in “lahana” dediğini biliyor muydunuz? Saraylıların kullandığı komik takma isimlere bir göz atalım ve bakalım kim çocuğuna hayvan adı takmış?

Okuduğumda inanamadım; Charles’ın, Camilla’nın, William veya Harry’nin, gelinlerin ve tabii torunların takma adı olur ama Kraliçe’nin takma adı olur mu? Aslında bu takma ad 2006 yılı yapımı "The Queen" filminde ortaya çıkmış. Helen Mirren’a Oscar kazandıran kraliçe karakterine, kocası “lahana” diye sesleniyormuş. Asla hatırlayamadım, tabii Lady Diana’nın ölümünden sonra yaşananları anlatan filmde pürdikkat hikayenin bütününe konsantre olmuştuk. Bir de Lady Di neden öldü belki anlarız diye düşünüyordum. Takma adlar diğer dillere çevrilince o kadar sevimli durmayabiliyor, İngilizlere göre lahana çok sevimli bir lakap mesela. Kraliçe Elizabeth çocukken "Tillabet" diyormuş kendine ve aile içi yazışmalarda Lilibet imzasını kullanıyormuş.

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 1

Asıl imzası Elizabeth R. şeklinde, R Latince kraliçe anlamına gelen “regina”yı ifade ediyor. Bilim Müzesi’ne gitti ya geçen ay, Tweet attı hatırlayacaksınız, işte orada kraliçe imzasını attı mesela.

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 2

GEORGE’A BAK SEN, NELER DE BİLİYOR

Kraliçe’nin torunu Prenses Charlotte’a annesi Düşes Kate, “Lottie” diyor, aslında takma isim değil, adını kısaltıyor biraz. Ünlü bir blogger var burada Laura-Ann adında, anne-çocuk yazıları yazıyor; Kate kendisiyle tanıştığında kızından “Lottie” diye bahsetmiş. Gazeteler yazdı hemen, “Annesi Charlotte’a ne diyor” diye. Gerçekten sarayın üstünde uçan kuşlar bile haber oluyor burada.

Bu yılın başında Prens George, anneannesi Carole ile kendi mülklerinin yakınında bir parkta dolaşırken, köpek gezdiren bir kadınla karşılaşmışlar. Kadın George’u hemen tanımış, sohbet etmek istemiş ve adını sormuş. Küçük George kadına bakmış dikkatlice ve “Archie” diye cevap vermiş. Bunun bir takma isim mi yoksa güvenlik açısından çocuğa öğretilmiş bir isim mi olduğu ortaya çıkmadı, The Sun gazetesindeydi bu haber.

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 3

BEKLEYEN PRENSES, BEKLEDİĞİNE DEĞDİ

Cambridge Düşes’i, Kate’in okul yıllarında bir lakabı varmış; “Squeak”. Cızırtı, gıcırtı gibi bir anlamı var. Ama üniversite yıllarında kendisine yakıştırılan bir lakap daha var, “Bekleyen Prenses”… William ile flört etmeye başladıktan sonra birkaç yıl evlenme teklifi gelmesini beklemiş. Bu durum da bir miktar dalga geçme konusu olmuş, hem arkadaşları arasında hem de medyada.

Asıl adı Catherine Elizabeth olan düşes, Kate olarak tanınıyor. Kendini “Kate” diye tanıtmıyor, hemen belirteyim.

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 4

KRAL OLACAK ADAM

Kocasından bahsedeyim biraz, asıl adı William Arthur Philip Louis olan William’ı annesi Diana “wombat” diye severmiş. Wombat, bizde vombat olarak kullanılıyor yanılmıyorsam. Avustralya’da yaşayan tombiş suratlı bir hayvan. Tombul yanaklarından ötürü bu adı koymuş annesi Diana, William’a. William’a yakın çevresi Wills diyor. Okul döneminde de kendi adını değil de Steve’i kullanmış William. Bana kalırsa dikkat çekmemek için. Geleceğin Kralı William, çok kibar ve farklı bir erkek, hiç de ön plana çıkayım derdi yok. A, unutmadan Kate ve William, Prens George doğduğu zaman “bizim küçük üzümümüz” diye bahsediyorlardı.

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 5

HARRY HERKESİN SEVGİLİSİ

Prens Harry’ye karısı Meghan Markle “sevgilim” diye hitap ettiğinden beri, belki de İngiliz halkı da öyle görmek istiyordur, Harry “sevgili” olarak kaldı.

Arkadaşları “spike” diyor Prens’e, hem başak anlamı var hem de sivri uçlu demek. Bilemedim hangi anlamda kullandıklarını. Harry bu adı çok benimsemiş olacak ki, güvenlik gerekçesiyle kapatılana kadar Facebook hesabında “Spike Wells” adını kullandı.

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 6

FASULYE Mİ ÇİÇEK Mİ?

Ay sonunda bebeğini doğuracak olan ve şu sıralar izinli olan Meghan Markle’a geldi sıra. İzinli diyorum ama yanlış kullanmadım kelimeyi. Saray tarafından doğum izninde bildiğiniz, davetlere, galalara, toplantılara gitmek zorunda değil. Saray halkının görevleri var tabii, her yere öyle güle oynaya, canları istediği için gittiklerini sanmıyorum. Meghan da dinleniyor şu sıra. Annesi “çiçeğim” dermiş Meghan’a, babası “fasulye”

Invictus Games (Prens Harry tarafından oluşturulmuş, basketbol, voleybol ve kürek gibi sporların yapıldığı, gaziler spor etkinliği) sırasında Harry ve Meghan’ın birbirlerine “Meg” ve “Haz” diye seslendikleri de haber olmuştu.

Ben yine de temkinli davranıp, herhangi biriyle ama özellikle Kraliçe ile tanışırsam ki bu gidişle saraya çağırılmam yakın, “Yüce Majesteleri” diyeceğim ve bacaklarımı şöyle kibarca kırıp başımı öne eğeceğim…

Salak mıyım, lahana hanım diyeyim…

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 7

Kısa kısa

*Hiç alakam olmadığı için okuduğumu da anlamıyorum, astrologlar burada da her durumda ahkam kesiyor. Şimdi konu, Sussex bebeği. Hangi saatte doğarsa ne olur, hangi gün doğarsa ne olur, art arda fikir üretiliyor. Çok sıkıcı ve gereksiz konular ama okuyucusu çok.

*Bebek demişken, bir söylenti de Kate’in dördüncü defa hamile olduğuyla alakalı. Her zaman iki erkek ve iki kızı olsun isteyen Kate’in hamile olup olmadığı saray tarafından açıklanmadı ama gazeteler sayfa sayfa yazıyor.

*1800’lerde hüküm süren Kraliçe Victoria ve Prenses Beatrice birbirine çok benzemiyor mu? Prens Andrew ve eski karısı Düşes Sarah’nın kızı reenkarne olmuş gibi geliyor bana. Büyükbüyükannesinin tıpkısı…

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 8

*Sussexroyal adıyla bir hesap açıldı Meghan ve Harry için, açılır açılmaz milyonlarca instagram takipçisi oldu.

Elif Aktuğ

Odatv.com

Saraylıların kullandığı komik takma isimler - Resim : 9

elif aktuğ odatv arşiv