RTÜK’ün verdiği o cezanın perde arkası Odatv’de

Cezanın ardından RTÜK’te rapor skandalı yaşandığı ortaya çıktı...

RTÜK, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın Tank Palet Fabrikasının Katarlılara satışına ilişkin sözleri nedeniyle Habertürk TV'ye, yüzde 5 idari para, 5 kez de program durdurma cezası vermişti.

Bu cezanın ardından RTÜK’te rapor skandalı yaşandığı ortaya çıktı.

Odatv’nin edindiği bilgilere göre yayına ilişkin hazırlanan ihlal raporunda, Başarır ile programın moderatörü Eren Eğilmez’in sözlerinin tamamının deşifre edilmeden üst kurul toplantısına sunulduğu ortaya çıktı.

Odatv’nin konuyu sorduğu CHP’li Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı, “Olağan uygulama görüşülecek yayınla ilgili kaydın tamamının deşifre edilmesidir. Burada olan ise deşifresi yapılmayan bölümdeki diyalogun saklanmasıdır. Çünkü burada programın sunucusu, siyasetçinin sözlerine açıklık getirmesi için araya girmiş; Sayın Başarır da kastının tamamen Tank Palet fabrikasının satışına ilişkin olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

Sözlerin tamamının deşifre edilmesinin önemini de anlatan Taşcı, “Bu neden önemli, üst kurul üyeleri her yayını izleyemez. Kulaktan dolma bilgilerle de karar veremez. Üyelerin o yayının tamamını izlemişçesine bir bütün olarak değerlendirebilmeleri için tam deşifre yapılması zorunluluktur. Bugüne kadar da uygulama hep tam deşifre yapılması biçimindedir. Ancak bu dosyada, yayıncı lehine değerlendirilebilecek, konuşmacının da kastını tam anlatabildiği bölümleri kurulun önüne getirilmedi. Bu görülmüş bir deşifre yöntemi değildir. Vahim olan tam da budur. Amacı da verilen karardan bellidir” dedi.

CHP’li İlhan Taşcı, iddia edilen ihlal ile verilen ceza arasında büyük oranda tutarsızlık bulunduğuna işaret ederek, cezanın ağırlığını şu sözlerle değerlendirdi:

“Verilen ceza RTÜK’ün verebileceği en ağır cezadır. RTÜK Yasası’nda yüzde 5 idari para cezası ve 5 kez program durdurmadan daha ağır verilecek bir yaptırım yok zaten. Tavan cezası verildi. Burada önemli olan diğer bir nokta ise ceza verilen 8/1/a maddesi, tekrarı halinde artırımlı ceza öngörür. Şöyle ki, bu yayıncı ikinci kez ceza alırsa 10 kez program durdurma cezası verilecek. Üçüncüsünü alması halinde ise yayın lisansı iptal edilecek.”

HABERTÜRK’E GÖZDAĞI MI VERİLDİ

CHP’li Ali Mahir Başarır’ın eleştirileri nedeniyle Habertürk’e verilen cezanın birden fazla amacı olduğunu belirten RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “Karardan anlaşılan öncelikli hedef siyasetçinin siyasi söyleminin cezalandırılması. Bir başka hedef ise televizyonculara gözdağı. RTÜK’ün verdiği karar, yayıncıların kimleri ekrana çıkartılabileceğinin de işaret fişeği niteliğindedir. Buna uymayan yayıncıların başlarına geleceği göstermeyi hedeflemektedir” dedi.

Öyle ki önceki gün de Habertürk televizyonu RTÜK’ün cezasının ardından bir açıklama yapmış, “RTÜK'ün verdiği bu karar sadece Habertürk TV'ye uygulanan haksız bir müeyyideden ibaret değildir. Mesele özü itibarıyla demokratik, çoğulcu ve katılımcı yayıncılığın ülkemizdeki geleceği ile ilgilidir” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Habertürk, Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını, yaklaşık 25 saat sonra veren diğer ana akım medyanın aksine 1 saat sonra internet sitesi üzerinden haberleştirmişti.

Ağır cezanın bu hamleden birkaç hafta sonra gelmesi dikkat çekti.

RTÜK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Öte yandan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Habertürk TV’de dün akşam saatlerce RTÜK’ün verdiği cezanın tartışılmasına bir açıklamayla tepki gösterdi.

Habertürk’ü kastederek, “Hiçbir yayın kuruluşu RTÜK’ün hasmı değildir, olamaz da. Bu kapsamda ilgili kanalın RTÜK’ü hasmı gibi gösteren bir yayın politikası yürütmesi kabul edilemez” diyen Başkan Şahin, “Kanal hakkında verilen kararla ifade özgürlüğüne müdahale edilmiş gibi algı oluşturmak maksatlı bir yaklaşımdır” dedi.

Şahin’in açıklaması şöyle:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun bir tek kişi tarafından alınması mümkün olmayan kararları yargıya açıktır.

Başkanlığını yürüttüğüm Üst Kurulumuz 02.12.2020 tarihindeki toplantısında bir izleme uzmanının raporunu gündemine alarak yayına ilişkin kararını vermiş ve gerekçesini kamuoyuna açıklamıştır.

İki gündür RTÜK’ü ve şahsımı hedefe koyan tartışmaları dikkatle ve ibretle izliyorum. Üzülerek görüyorum ki, kahraman ordumuza yapılan hakareti konuşan yok. Bir kişi herkesin izleyebileceği bir yayında Türk Silahlı Kuvvetlerine söylemekten imtina ettiğim şekilde dil uzatıyor, yayının sorumlusu ise adeta izlemekle yetiniyor. Sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin bir yayında ordumuza hakaret etmeye hakkı yoktur.

Verilen ceza haber kanalının geneliyle ilgili değil, söz konusu ismin beyanlarının yer aldığı programa ilişkindir.

RTÜK üyeleri ve çalışanları Kanunun verdiği yetkiyle görevlerini yerine getirirler. Büyük bir özveriyle görev yapan Üst Kurul Uzmanlarımızı diline dolayarak haksızlık edenler, değerli çalışma arkadaşlarımın kişilik haklarına saldırmaktadır.

Üst Kurul denetiminde olan bir mecrada, RTÜK’ün görevini yerine getirerek aldığı kararı acımasız bir üslupla eleştiri sınırlarını aşarak tezyif eden yayınlar dikkatimizden kaçmamaktadır.

Hiçbir yayın kuruluşu RTÜK’ün hasmı değildir, olamaz da. Bu kapsamda ilgili kanalın RTÜK’ü hasmı gibi gösteren bir yayın politikası yürütmesi kabul edilemez.

Kanal hakkında verilen kararla ifade özgürlüğüne müdahale edilmiş gibi algı oluşturmak maksatlı bir yaklaşımdır. Bağımsızlığımız ve egemenliğimizin güvencesi olan ordumuza uzatılan dil kesinlikle ifade özgürlüğünün bir parçası olamaz, zaten böyle bir konuda ifade özgürlüğünden de bahsedilemez.

Yayın kuruluşunun ekranlarına çıkan seçme isimlere sormak istediğim bir soru ise, Türk ordusuna olmadık hakaret eden programı ve hakaret sahibini ne zaman kınayacaklarıdır.

Keşke RTÜK aleyhine yapılan bu planlı yayınlar, kahraman askerlerimize hakaret edilirken de yapılabilseydi.

RTÜK olarak halkımızın göz bebeği olan ordumuz başta olmak üzere milli ve manevi değerlerimizi korumaya devam edeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Mert Taşçılar

Odatv.com

RTÜK’ün verdiği o cezanın perde arkası Odatv’de - Resim : 1

arşiv