Putin: Savaşa hazır olun

Temel, kamyonuyla pazar yerine dalmış, 25 ölü. Mahkemede hakim sorar Temel’e, “Oğlum nasıl oldu bu iş?” “Şimdi hakim bey kamyonun freni patladı...

Temel, kamyonuyla pazar yerine dalmış, 25 ölü.

Mahkemede hakim sorar Temel’e, “Oğlum nasıl oldu bu iş?”

“Şimdi hakim bey kamyonun freni patladı yokuş aşağı, yol ikiye ayrılıyordu, bir tanesi pazar yeri, öbürü de tenha sokakta bir kişi yürüyor. Ben de tenha sokağa gireyim dedim”

“Ee peki nasıl oldu pazar yerine daldın?”

“Adam pazar yerine kaçtı hakim bey!”

Obama’nınki de bu hesap.

Sözde IŞİD’in peşinde ama asıl hedef Esad.

Sorarlarsa, (ki kim soracak?), “E IŞİD, Esad’ın oraya kaçtı” diyecek.

Obama Laza benzemese de kurnazlıkta fena değil.

Sonunda açıkladı ya IŞİD ile mücadele stratejisini.

Ne diyor?

Esad rejimi meşru değil (yani devirsek kimse bizi suçlayamaz) Kendi halkını terörize eden bir rejime (IŞİD ile mücadelede) güvenemeyiz

Bir de ekliyor:

“IŞİD militanlarını nerede olurlarsa olsunlar yenilgiye uğratmak için, havada kendi, yerdeki ortak güçlerin yardımıyla çaba sarf edeceğiz”

İyi alıştı bu Amerikalılar Proxy savaşlarına, yani Türkçesi, vekalet savaşlarına… (hibrid ve lejyoner de deniyor)

Libya’da, Suriye’de, Ukrayna’da bunu yaptılar.

2003 işgalinde Irak’ta Şiilerle Sünnileri kırdırmışlardı.

Obama’nın yeni 4 ayaklı planı da bu vekalet savaşlarından ibaret.

Diyor ki, benim askerim Utah’ta oturduğu yerden bombalasın, yerdeki pis işleri de oradaki değersiz herifler yapsın.

Kürtleri sürdü mesela ilk olarak IŞİD’e karşı.

Şiiler de arkasından gitti. Hatta İran ile bile bu konuda pazarlık yaptılar.

Ama sonra Tahran ABD’nin niyeti hakkındaki kuşkularını sert dille açıkladı.

Bize de söylediler, TSK şimdilik reddetmiş. Ama ısrar ederlerse giderler adım gibi eminim.

Kendi yarattıkları IŞİD bahanesiyle, hem Esad’ı devirmeyi, hem de daha önemlisi Irak’taki 36. Paralel gibi Suriye’de de bir 36. Paralel Kürt koridor bölgesi oluşturmayı planlıyorlar.

Böylelikle BOP Haritasındaki “Büyük Kürdistan”a bir nefes borusu açmış olacaklar.

Bunun Esad kısmını Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov açıkça söylemişti.

“Bunlar” demişti, “IŞİD ayağına, Esad’ı vuracaklar”

Yalnız bu vekalet savaşı da artık biraz sakata giriyor.

Rusya demişken, Moskova yönetimi bu olan bitenin farkında olduğunu ve izin vermeyeceğini ima edercesine bazı adımlar atıyor.

Özellikle de Ukrayna’da ateşkesi baltalayan ABD’nin kavgayı artırarak sürdüreceği işaretlerini fazlasıyla vermesiyle birlikte.

PROXY SAVAŞINA KARŞI AÇIKTAN REST Mİ?

Ukrayna eksenli NATO tehditleri üzerine Rus ordusu resmen teyakkuza geçti.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne ani bir genel savaşa hazır olma emrini verdiğini bildirdi.

Rus TU-95 tipi stratejik bombardıman uçaklarının, tam da Galler’deki NATO Zirvesi esnasında ABD’nin kuzeyinde nükleer füze taarruz tatbikatı yapması manidardı.

Karadeniz’de ABD liderliğindeki tatbikatta Toronto isimli Kanada savaş gemisine alçaktan uçuş yapan Rus jetleri de NATO’da büyük tepki çekti.

Bunun bir benzeri Nisan ayında da yaşanmıştı.

USS Donald Cook isimli Amerikan savaş gemisi Karadeniz’de seyir halindeyken Rus Su-24 tipi savaş uçaklarınca taciz edilmişti.

İşin ilginç tarafı, Rus jetlerinin ABD gemisindeki füze sistemini kilitleme yeteneğinin ortaya çıkması olmuş, olayın ardından gemide görevli 27 Amerikalı subay yaşadıkları endişe ve moral bozukluğu sebebiyle istifa etmişti.

Benzer olayın Kanada gemisinde de yaşandığını tahmin ediyorum.

Rusya ayrıca ABD kaynaklı gerginliğin artması ve AB yaptırımlarının sürmesi halinde, hava sahasını NATO üyelerine kapatma tehdidinde bulundu.

Öte yandan Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de bugün başlayan ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü) Zirvesi’nde İran, Pakistan ve Hindistan’ın tam üyeliği gündemde.

Ayrıca bu zirveden itibaren dönem başkanlığı da Rusya’ya geçiyor.

Çin ile işbirliğini başta enerji olmak üzere her alanda artıran Rusya, Orta Asya’da yeni bir strateji kurmaya çalışıyor.

Bu “Asya Asyalılarındır” başlıklı stratejinin ilk ayağı Afganistan’da gerçekleşecek.

ABD’nin bu sene sonundan itibaren çekilmesiyle, Rusya ve Çin, bu başı bozuk ülkede bir istikrar oluşturulması için harekete geçiyor.

Barış güvercini görüntüsüyle tüm dünyada savaş rüzgarları estiren Barack Obama’nın 2030’a kadar dünyayı haraca kesme doktrinini ve bu çerçevede vekalet savaşlarına ağırlık vereceğini iyi bilen Asya güçleri buna karşı hamlelerini artırıyor.

Zaten çok açık bir güvensizlik var ortada.

ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye güvenmiyor.

Rusya’dan gelen son açıklamalar da bunu doğruluyor.

Rus Dışişleri Bakanlığı ABD’nin BM kararı olmadan Suriye’de düzenleyeceği saldırıların uluslar arası hukukun açık ihlali olduğunu bildirdi.

Bölgenin uzmanı gazeteci Hüsnü Mahalli durumu güzel özetliyor:

“IŞİD’e karşı uluslararası bir koalisyon kuruyorsunuz ama Rusya yok. Tıpkı 100 ülkeyi bir araya getirip Suriye Dostları Grubu’nu oluşturdukları gibi, aynı mantık. Bugün Suriye’de savaşan silahlı gruplara bakın, en azından 3-4 bin Çeçen ve Kafkas kökenli terörist var. Dolayısıyla Rus Devleti haklı olarak kendi ulusal güvenliğini düşünmek zorunda. Lavrov’un ya da Putin’in Amerika’yla olan konuşmalarında da “Tamam kardeşim sen samimi misin terörle mücadelede, o zaman gel beraber yapalım bu işi” iması var. Suriye’de yüzlerce insanın kafası kesilip top oynanırken Batı sesini çıkarmadı. O zaman da Rusya uyardı.”

Obama, genç ve tecrübesiz bir siyasetçi aslında.

91 yaşındaki diplomasi ve kirli savaş uzmanı Henry Kissinger’i dinlememekte ısrar ediyor.

Bu Kissinger, koca Amerika’yı Vietnam’a sokan, faşist Nixon’un bile ayağını kaydırmayı beceren bir kurt siyasetçi.

Soğuk Savaş döneminde SSCB ve Çin ile ilişki kurulmasını sağlamış zeki diplomat bakın ne diyor:

NATO’nun doğuya doğru genişlemesi (buna Rus çıkarlarının bulunduğu Suriye ve Ortadoğu’yu da ekleyin. HV), özellikle de Ukrayna gibi bir ülkenin NATO’ya alınması, Rusya’nın güvenlik kaygılarını ve Batı’ya duyduğu tedirginliği arttıracak ve Rusya ile gerginliğe neden olacak. NATO’nun doğuya doğru genişleme politikası hatalıdır” (5 Temmuz 2014 İnt’l Herald Tribune gazetesi)

Dünya, şu anda giderek artan bir savaş tehlikesine doğru yol alıyor. Tarihin cilvesidir ki, bu süreç Bush’a karşı barış güvercini kılığında başkanlık koltuğuna oturan siyahi Obama tarafından yürütülüyor.

ABD, IŞİD’e karşı mücadelede samimiyse, Sünni diye basite indirgediği Türkiye’den önce Rusya, İran ve Çin ile masaya oturmalıdır.

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

obama Putin arşiv