Poliste fişleme skandalı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde birçok polis fişlendiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Polislerin iddiasına Emniyet Genel Müdürlüğü'nün...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde birçok polis fişlendiği iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Polislerin iddiasına Emniyet Genel Müdürlüğü'nün mensuplarından "verilerin güncellenmesi" gerekçesiyle eşlerinin vesikalık fotoğrafını istemesi neden oldu.

KKTC Emniyet Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Ahmet Zaim'in imzasıyla mensuplarının personel programında verilerinin güncelleneceğini teşkilata duyurdu. Yazılı duyuruda ilçelerin bölüm müdürlüklerinde görevli sivil görevliler dahil tüm personelden, kişisel bilgilerini ve eşlerinin vesikalık resimlerini istedi. İlçe Polis Müdürlükleri tarafından Excel formatında hazırlanan personel bilgi fişleri, teşkilat personeline gönderildi. Bilgi fişleri ve vesikalık fotoğrafların 24 Aralık 2012 tarihine kadar hem yazılı olarak hem de dijital ortamda teslim edilmesi istendi.

4 ay önce göreve başlayan Ahmet Zaim'in yazısıyla başlayan çalışmada personel eşlerinin fotoğraflarının arkasına personelin kendi sicil numaralarının bizzat yazılması talep edildi. Polislerin kişisel bilgilerinin neden istendiği soru işaretleri yaratırken, polis eşlerinin fotoğraflarının da istenmesi personelde fişlenme endişesine sebep oldu. Bir kısım polis, bilgi fişini doldurarak eşinin fotoğrafıyla teslim ederken, bir kısmı mahkemeye başvurarak şikayetçi oldu. Şikayetçi polisler, ''Bu uygulama ile 'polislerden hangisinin eşi kapalı, hangisinin eşi açık' diye açık bir fişleme söz konusudur. Bu uygulama ile kimler neyi amaçlıyorsa mahkeme tarafından derhal ortaya çıkarılmalıdır. Fişleme uygulamalarını hep anavatandan duyardık. Şimdi de bizim başımıza geldi. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Anlamakta güçlük çekiyoruz'' dediler.

PERSONEL BİLGİ İSTEMİ

Teşkilata gönderilen Zaim imzasıyla gönderilen 3 Aralık 2012 tarihli ‘Personel Bilgi İstemi’ başlıklı belgede şunlar yazıyor:

“Polis Genel Müdürlüğü ’ne bağlı İlçe/Bölüm Müdürlüklerinde görev ifa etmekte olan tüm polis mensuplarının (Sivil Hizmet Görevlileri dâhil) mevcut personel programında verilerin güncellenmesi için kişisel bilgilerine ve eşlerinin vesikalık (5x4) resimlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Personel eşlerine ait vesikalık resimlerin arka yüzüne, personelin kendi sicil numaraları bizzat yazılacak ve resimleri bu Daireye gönderilecektir.

Kişisel bilgi için Excel formatında hazırlanacak personel bilgi fişleri EK-A ’da gönderilmektedir. Gönderilen bilgi fiºleri bilgisayar ortamında hazırlanmıº olup, PGM- İdari ݺler ve Özlük ݺleri Müdürlüğü ’ne bağlı Personel Şube ’de görevli PM Ahmet Garip’ten talep edilecek, Excell formatında hazırlanmış örnek şablonlar ilgili bilgisayara mesaj ve dosya transferi aracılığıyla gönderilecektir.

İlçe/ Bölüm Müdürlükleri tarafından Excel formatında hazırlanıp doldurulan bilgi fişleri ve vesikalık resimler en geç 24 Aralık 2012 tarihine kadar hem yazılı olarak bu Daireye, hem de bilgisayar ortamında mesaj ve dosya transferi olarak ise PM Ahmet Garip ’e mesaj olarak gönderilecektir. Gereğini rica ederim. ”

Barış Terkoğlu

Odatv.com

Ahmet Garip Ahmet Zaim kıbrıs arşiv