“EYLEMSİZLİK” KARARININ GÜL’ÜN BATMAN ZİYARETİYLE NE İLGİSİ VAR?

Daha 30 Eylül’de PKK’nın Haziran’da yapılması planlanan seçime kadar “eylemsizlik” kararı alacağını duyurup, “Seçime kadar ateşkesin bedeli ne...

Daha 30 Eylül’de PKK’nın Haziran’da yapılması planlanan seçime kadar “eylemsizlik” kararı alacağını duyurup, “Seçime kadar ateşkesin bedeli ne olacak?” diye sorduk.

4 Ekim’de Cumhurbaşkanı Gül’ün TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmayı mercek altına aldığımız “Ergenekon-PKK Dengesi Kurulabilecek mi?” başlıklı yazıda, Gül’ün en takdir toplayan şu sözünün altını çizdik:

“Yargılama sürecinde gecikmelerin, sebebi ne olursa olsun tutukluluğu fiili bir mahkûmiyet durumuna dönüştürülmemesi gerekir. ‘Geç tecelli eden adaletin adaletsizlikten farklı olmadığı’ anlayışı ile gerekli yasal düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.”


Ardından da şu uyarıda bulunduk:



“Bundan Gül’ün, ‘Ergenekon tutuklularını’kast ettiği sonucu çıkarıldı. O sözlerin kapsamında, PKK ve İmralı’nın derhal serbest bırakılmasını istediği KCK’lılar da olabilir…”

Dün ise “TSK’nın Tavrını Türban mı Belirledi?” sorusunu sorarken, Cumhurbaşkanı Gül’ün 26 Ekim Salı günü Batman’a yaptığı ziyarete dikkat çekip, burada bazı şeyler yaşandığını, onları ayrıca anlatacağımızı vurguladık. Anlatalım…

Cumhurbaşkanı Gül burada bir çay salonunun önündeki kürsüye oturup, “Çaylar benden” dedi, dengbejleri dinledi, ama resmi ve sürpriz ziyaretlerde de bulundu. Sürpriz ziyaret Batman Belediyesi’ne gitmesiydi. Belediye Başkan Vekili Serhat Temel tarafından ağırlandı, çünkü Başkan Nejdet Atalay KCK davasından tutuklu 12 başkandan biri!..

Gül, Atalay’ın koltuğuna oturdu. Önce Başkan Vekili Temel ve Yardımcısı Gülistan Akel’den kent hakkında bilgi aldı. Temel’in, Gül’e Kürtçe sözlük hediye etmesinin ardından da basına kapalı bir görüşme yapıldı. Yerel basının verdiği haberlere göre, 25 dakika olması planlanan görüşme tam 40 dakika sürdü. Peki ne görüştüler?

Ziyaretin kendileri için moral olduğunu belirtmekle kalmayıp, “Basına kapalı bölümde, Cumhurbaşkanı ile çok özel ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini” vurgulayan Belediye Başkan Vekili Serhat Temel’in ağzından aktaralım… Cumhurbaşkanı Gül’den, Kürt sorununun çözümü için daha aktif rol almasını istemişler, Gül, “Sorunların çözümü, şiddetten uzak konuşarak mümkün olacaktır” karşılığını vermiş. Tabii Temel, KCK davasında tutuklu belediye başkanlarının durumunu da gündeme getirmiş. “Başkanlarının hukuksuz bir şekilde yargılandığını” söyleyip, “salıverilmelerini” istemiş. Bunun üzerine Gül, “Türkiye’deki yargılamaların uzun sürmesinden rahatsız olduğunu” vurgulayıp, “Bu duruma ben de çok üzülüyorum. Dilerim seçilmiş başkanlarınızın dava sonucunda suçsuzlukları ortaya çıkar ve tahliye olurlar” demiş. Ayrıca, “diyalogun sürmesi konusunda olumlu konuşmuş”.

Cumhurbaşkanlığı, BDP’lilerle görüşmenin içeriği hakkında herhangi bir bilgi vermezken, Batman Belediye Başkan Vekili Temel’in yerel medyaya açıkladığı/açıklayabildiği bundan ibaret.

Birincisi; Gül’ün TBMM’deki konuşmasıyla ilgili tespitimiz doğrulanmış oluyor…

İkincisi ve daha önemlisi; Cumhurbaşkanı’nın, KCK davası ve tutukluluk hali konusunda açık bir mesaj verdiği görülüyor…

Malum; PKK’nın 31 Ekim’de sona erecek “eylemsizlik” kararını Haziran seçimlerine kadar uzatmasının baş şartlarından biri , “KCK davasının bitirilmesi ve tutukluların derhal serbest bırakılması” idi.

Ve bugün PKK’nın “seçime kadar eylemsizlik” kararı açıklandı!..

Açıklamayı kim yaptı?.. Ne İmralı, ne Kandil… “Niye yargılanıyorlar, ne suçları var?” denilen, daha dava başlamadan, serbest bırakılmaları için manşetler atılan KCK’lıların Yürütme Konseyi yaptı.

“Ne büyük tesadüfler yaşanıyor” deyip, Batman Belediye Başkanı’nın tutuklandığı anda vekaletini bizzat bıraktığı Başkan Vekili Serhat Temel’in o koltuğa oturduğu günden bu yana gerçekleştirdiği bazı “icraatlar” hakkında bilgiler verelim.

- PKK’lıların cenaze törenlerine katıldı…



- Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer adının verildiği bulvarın adını AKP’li Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte TPAO Bulvarı olarak değiştirdi…

- 23 Mayıs 2010’da BDP’nin Batman’da düzenlediği “Operasyonlar Dursun” mitingine katıldı. Akşama kadar süren mitingte Öcalan lehine sloganlar atıldı…

- 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına katılmadı…



- Eylül sonunda Batman’daki bir parka, imamlık yaptığı dönemde “Bağımsız Kürdistan” istediği için tutuklanan, 1985’de de PKK’nın ilk silahlı kanadı “Kürdistan Kurtuluş Birliği” mensuplarının evinde yakalanması üzerine K. Irak’a kaçan Melle Abdullah Timoki’nin adını verdi. Batman Valisi Ahmet Turhan da, “inançlı bir din adamının isminin parka verilmesinde sakınca görmediklerini” söyledi.

- Ekim başında Almanya’ya gitti, Celle kendinde yaşayan ve tamamı Batman’dan göç etmiş 10 bin Ezidi’nin Batman’a dönüşünü görüştü… Başkent Berlin’de Alman Parlamentosu üyelerinden KCK davasına hassasiyet ve duyarlılık göstermelerini istedi, onların da bu süreci birebir takip ettiklerine şahit oldu…

-Bir hafta sonra Alman Parlamentosu’ndan bir heyet Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Ergin ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la görüşen heyet Batman’a da gidip, Başkanvekili Temel’den, tutuklu Belediye Başkanı Nejdet Atalay’ın durumu hakkında bilgi aldı… Heyet Başkanı Hunko, “18 Ekim’de başlayacak KCK yargılamalarına ilişkin Türkiye’de üst seviyede görüşmelerde bulunduklarını, seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanıp, cezaevine atılmalarını anlamalarının mümkün olmadığını” açıkladı… Temel ve Hunko, tutuklu Nejdet Atalay’ın posteri önünde fotoğraf çektirdi…

- 7. Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali’nin programı hakkında bilgi verirken, “Avrupa ülkelerinin oluşturulan konsorsiyumlardan çekilmesine rağmen, hükümetin sular altında bırakma ısrarından vazgeçmediği Hasankeyf’i savunma ve dünyaya tanıtmada ana temamız ‘kelepçeli bir el’ ile tutuklanan Belediye Başkanımız Sayın Nejdet Atalay olacak” dedi… Festivalin kapanış konserini de tutuklu KCK’lılara adadı…

Cumhurbaşkanı Gül, işte bu BDP’li ile tam 40 dakika, “özel ve olumlu bir görüşme” yaptı!..

Müyesser Yıldız
Odatv.com
arşiv