Peki İsrail ne yapacak

Peki bu karar ile İsrail ne yapacak? Hiç... Evet hiçbir şey yapmayacak. Bundan önceki kararlara ne kadar uyduysa o Kadar uyacak. Kısaca bir kulağından girip diğerinden çıkacak.

Evet, bugünkü konumuz Birleşmiş Milletler.

Bu kurum 24 Ekim 1945 yılında kuruldu.

Kuruluş amacı dünya barışını , güvenliğini korumak ve uluslararası ekonomik , toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak.

Kurulduğu yıl 51 olan üye devlet sayısı bu yıl Güney Sudan'ın da katılımı ile 193'e ulaşmıştır.

Birleşmiş Milletler fikri ilk olarak, II. Dünya Savaşı'nın bitiminde savaşın galibi ülkeler tarafından, ülkeler arasındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırarak ileride meydana gelebilecek ve kendi güvenliklerini tehdit edebilecek bir savaşın önüne geçebilmek amacıyla ortaya atılmıştır. Örgüt yapısının halen bu amacı koruduğunu BM Güvenlik Konseyi'nin varlığı ve çalışmalarıyla ortaya koymuştur. Güvenlik Konseyi on beş ülkeden oluşmakta olup, bu üyelerden beşi daimi üye statüsündedir ve mutlak veto yetkisine sahiptir. Bu ülkeler ABD, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Fransa'dır. (1)

Vakti olan yazılı olan kararların her birini internette bulup inceleyebilir.(2)

Bu kararların bir çoğu da her ne hikmet ise İsrail aleyhindedir. Sebebi ise açık ve nettir. Üye ülkelerin çoğunluğunu Arap devletler oluşturmaktadır. Verilen kararlar adeta ARAP davasına hizmet edici niteliktedir. Bu nedenle de Anlamsız kararların alınmasını önleyebilecek bir VETO (itiraz) mekanizması tesis edilmiş ve başta Amerika bir çok anlamsız kararın alınmasını VETO etmiştir.

GİDERAYAK OBAMALIĞINI YAPTI

Peki önceki gün ne oldu?

Alınan kararda İsrail her ne kadar ABD'nin VETO etmesi için siyasi bir çaba gösterdiyse de İsrail'in BM Büyük Elçisi Danny Dannon gece gündüz temaslarda bulunduysa da Başkan Obama giderayak Obamalığını yaptı ve bu kez değişiklik olsun diye veto etmedi ve karar olduğu şekli ile onaylandı.

Karar, 23 Aralık 2016 günü, yani Hristiyan Noel tatili arifesinde alındı. Arife ne anlama geliyor (ilk tepkiler ve tartışmalar tatil ve bayram sonrasına kalırsa daha az etkili olur kızgınlıklar diner gibi bir mantık vardır)

Bu karar'a göre İsrail 1967 savaşında Ürdün'den aldığı (İşgal ettiği hatta fethettiği bile diyebilirsiniz) topraklarda inşaatları hemen durdurması gerekir diyor ve bu topraklara da Filistin toprağı diyor.

Aynen Odatv haberinde yazdığı gibi.

Ancak BM neden ve hangi mantıkla Filistin toprağı diyebiliyor anlamak tabii ki mümkün.

Aslında İsrail'in ne yalan söyleyeyim benim de bakış açım böyle: Uluslararası hukuk ile inceleyecek olursak bu topraklar 1967 yılına kadar aslında kimsenin değildi. Ürdün bu toprakları FUZULİ işgal etmişti. Yani 1922 yılında kendisine verilen ve Ürdün Nehri'nin doğusunda başlayan ülkesinin dışındaki bir toprak parçasıdır. Bu toprak parçası üzerinde Balfur Deklarasyonuna göre İsrail devletinin kurulması öngörülmüştü. Balfur Deklarasyonu (1917) bu topraklar üzerinde bir Yahudi ve de bir Arap devleti kurulmasını öngörmekteydi. Kurulan Arap Devleti ise Ürdün (1922) idi. Yahudi Devletinin kurulması 1948 yılına 2. Dünya Savaşı sonuna denk gelebildi.

Ürdün bu topraklar üzerinde hakimiyet sürerken o topraklara üzerinde yaşayan herkesi Ürdün vatandaşı yaptı hepsine Ürdün Hüviyeti ve Pasaportları verdi. Hali Hazırda Batı Şeria'da yaşayan bir çok dostumun kendileri de çocukları da ÜRDÜN pasaportludurlar. Bazılarının Ürdün de evleri ve ticarethaneleri de vardır.

FİLİSTİN DİYE BİR DEVLET, FİLİSTİNLİ DİYE BİR MİLLET OLMADI

Evet bölgenin adı Filistin yaygın İngilizce, hatta Yahudice adı da Palestina idi. Halen de öyledir. Ama hata yapmamak lazım bu bir coğrafi bölgenin adıdır. Bizim Marmara veya Ege gibi. Ne Marmara ne de Ege asla bir devlet olmamıştır. Keza Filistin devleti diye bir devlet de olmadı. Hatta Filistinli bir millet de olmadı.

Bu olgu Filistin Kurtuluş Örgütü FKÖ İngilizcesi ile PLO 2003 yılında Mukataa Ramallah'ta ziyaret ettiğim Yaser Arafat (Abu Ammar) tarafından kuruldu ve Filistin sözcüğü ile bir Vatan ve Millet oluşturmaya başladı. Sonuç oldukça fazla terör , kan ve ölüm getirdi. FKÖ'nün Kuruluş beyannamesinde Bütün bölgenin Filistin toprağı olduğu yazılıdır. Yani bu ifadenin anlamı İsrail topraklarının da tamamı Filistin'dir ve günün birinde Yahudiler denize dökülerek, bu topraklar gerçek sahiplerine verilecek denmektedir.

Filistin mantığı ile bu beyanname Allah kelamı niteliğinde olup pazarlığa açık değildir. İşte bu yüzdendir ki Abu Ammar (Arafat) bile İsrail ile barış imzalayamamıştır. Ehud Barak ile Camp David buluşmasında Batı Şeria topraklarının yüzde 95'ini alabiliyor olmasına ve de yüzde 5'ini de Ürdün Vadisindeki İsrail topraklarından takas edilmesini de kabul dememişti. Çünkü önünde bu beyanname engeli vardı. Hatta kendisi de Oslo anlaşması gereğinde mimarı olan Şimon Peres sayesinde sürgünde olduğu Tunus'tan Gazze'ye getirildiğinde Gazze meydanındaki nutukta 'Kullu Falastin, kullu Falastin' diyerek Tamamı Filistin'dir dediği ve halkına İsrail'i de alacağız söz verdiği için bu anlaşmaya hayır demek zorunda kalmıştı. Hali hazırda gerek FKÖ'nün gerekse HAMAS'ın kuruluş beyannamesinde bu maddeler yazılı olduğu müddetçe İsrail ile herhangi bir uzlaşma yapmaları şeklen de fiilen de mümkün değildir.

Başka bir deyişle bu topraklar üzerinde (ne kadar toprak olduğu önemli değil) bir Yahudi Devleti olmasını kabul edemiyorlar. Halbuki o Yahudi devleti mevcut ve adı da İsrail.

Gerçeklere direnmek niye ?

Kısaca İsrail ile kavga etmenin ve İran Devlet Başkanının dediği gibi ajandalarında İsrail devletini yok etmek olduğundan Arap Devletler Birliği aracılığıyla ve alınabilecek her türlü İsrail aleyhtarı karar ile mümkün olduğunca İsrail'i yasa dışı hale getirmeyi planlamakta ve tek taraflı bir karar ile kendilerine Filistin devleti sıfatı oluşturmak istemektedirler.

İSRAİL NE YAPACAK

Peki bu karar ile İsrail ne yapacak?

Hiç... Evet hiçbir şey yapmayacak. Bundan önceki kararlara ne kadar uyduysa o Kadar uyacak. Kısaca bir kulağından girip diğerinden çıkacak. Bazı ülkeler Batı Şeria'da üretilen malları boykot edecek bazıları alışverişi keseceğini ilan edecek ama fiiliyatta değişen bir şey olmayacak. Kervan yürüyecek.

İsrail için en dramatik konu BM ben yeni isim taktım İsrail'e karşı Birleşmiş Milletler'in aldığı karar değildir. ABD Başkanı'nın bu kararı veto etmeyişidir. Bu resmen sözüm ona bir dost'un attığı kazıktır. Obama bu senaryonun yazarıdır. Sebebi var mıdır? Vardır. Natanyahu BM kürsüsünden de ABD Kongresi kürsüsünden de Obama'ya oldukça sert çıkışmış onu neredeyse yerle bir etmişi. Eh, Obama son günlerinde "ben sana gösteririm" dedi ve yaptı. Ama kadar. Obama'nın Başkanlığı 20 Ocak 2017'de sona eriyor ve yerine yeni seçilen Başkan Donald Trump geliyor. Ve dün bu karara ve veto edilmeyişine istinaden yaptığı konuşmada 20 Ocak'tan sonra olaylar çok farklı görünecek dedi.

İki toplum bir arada yaşamasını çok iyi biliyor. Filistinlilerin vatanları olması hatta millet olmaları da hata değildir. Bunu yapabilirler ama olmayacak hülyalar ile çocuklarını nefret ile yetiştirmelerini öncelikler çocukları gelecekte onları af etmeyecektir. Hem de Liderlerinin bu barışsızlık ortamından nemalandıklarını milyar dolarlar sahibi olduklarını öğrendiklerinde durum belki normalleşmeye başlayabilir. İki toplum arasındaki sorunlar karşılıklı konuşarak çözülebilir hukuki numaralar bu coğrafyada para etmez.

YAHUDİ LOBİLERİ NE DEDİ

Öte yandan ABD'deki önde gelen Yahudi lobilerinden de sert kınamalar gecikmedi.

İşte o açıklamalar:

- Zionist Organization of America (ZOA) başkanı Morton Klein: Başkan Obama ne denli İsrail-Yahudi düşmanı ve Arap/İslam terörü sempatizanı olduğunu, eninde sonunda göstermiş oldu. Trump başa geçtikten sonra, bu Antisemit ve terör destekçisi karar iptal edilene kadar, BM'ye ABD parasal desteğini kesmeyi ve aynı zamanda karara önayak olan devletleri ekonomi yönünden cezalandırmayı düşünüyor. Bu yöntemleri alenen belirtmedi, ama halen değerlendirmekte olduğunu biliyorum (Klein, yeni başkan Trump'a en yakın ABD-Y lideri sayılıyor).

http://zoa.org

- AIPAC: Obama yönetiminin bu yıkıcı ve tek-taraflı İsrail karşıtı karara imkan vermesinden son derece rahatsızız. Yönetimi ısrarla veto kullanmaya çağıran yeni başkan Trump ve her iki parti liderlerine takdir ve minnetimizi ifade ederiz.

http://www.aipac.org

- ABD-Yahudi Örgütleri Konseyi yöneticisi Malcolm Hoenlein: Bu utanç verici karara önayak olanlar bir gün muhakkak pişman olacaklardır. Bu karar barış düşmanlarını güçlendirmekten başka ise yaramayacaktır. Yazık ki tüm eserlerine rağmen Obama'nın hatırası bu şekilde lekelenecektir...

http://www.conferenceofpresidents.org

ADL (son dönemde BHO'ya yakınlığı ile biliniyordu): Kararın geçmesini kınıyoruz, ABD'nin vetosunu esirgenmiş olması bizi öfkelendiriyor.

http://www.adl.org

AJC başkanı David Harris: Obama yönetiminin hareketi bizi en derin şekilde huzursuzlaştırdı. Bu karar, IL yerleşimlerinin ihtilafın temeli olduğuna dair FOY yalanını tekrar etmekten başka bir şeye yaramıyor. Kararın inkar ettiği gerçek şu ki, barışa en temel engel, Filistinlilerin Yahudi ulus-devletinin yaşam hakkını tanımayı ve İsrail ile önyargısız müzakerelere girmeyi sürekli reddetmesidir.

http://www.ajc.org

B'nai B'rith International: BM-Güvenlik Konseyi kararı İsrail yerleşimlerinin Ortadoğu barışına başlıca engel olduğunu iddia ediyor. Bundan daha asılsız bir görüş olamaz.

http://www.bnaibrith.org

Kuzey Amerika Y Federasyonları: Bu tek-taraflı İsrail karşıtı karar yoluyla, BHO yönetiminin geçmişteki İsrail desteğine leke vurmasını ve İsrail-Filistin barış surecine zarar vermesini "trajik" bir hata olarak kınıyoruz. Bu hareket, gerek Demokratlar, gerek Cumhuriyetçi yönetimlerin üzerinde birleştiği, iki taraf arasında direkt müzakereler üzerinde kurulmuş temel ABD dış politikası prensiplerini yıkmaktadır.

https://www.jewishfederations.org

Öte yandan, J Street, New Israel Fund (NIF), IfNotNow, Americans for Peace Now (Shalom Ahshav'in ABD kolu) gibi "zirzop" Yahudi solunun anti-Siyonist örgütleri ise kararı, "2-Devlet Çözümü"nün zaferi olarak alkışlıyor! (Kaynak ve credit: Doğrucu Davu

Rafael Sadi

Odat.vcom

1- https://tr.wikipedia.org/wiki/Birle%C5%9Fmi%C5%9F_Milletler

2- https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_UN_resolutions_concerning_Israel_and_Palestine

Peki İsrail ne yapacak - Resim : 1

iarail obama arşiv