Partilerin bölünmesi bir taktik mi

Partiler bölünerek oylarının arttırma taktiğini mi yapıyor... Rafael Sadi yazdı

Evet oldukça fazla zaman var. Neredeyse 2 ay sonra olacak seçimler için şimdiden kehanette bulunmak çok kolay değil. Ancak özel ve şimdiye kadar olmadığı kadar çekişmeli ve değerlendirilmesi kolay olmayan bir seçim olacağını kestirmek çok kolay olmayacaktır.

Şu anda yapabileceğim değerlendirmeler, mevcut durumu bugünkü şekli ile resimlemek olacaktır.

NETANYAHU’NUN EN BÜYÜK RAKİBİ

İsrail siyasi haritasındaki en önemli amiral gemisi sayılan Likud partisi en önemli elemanlarından birinin gemiyi terk etmesi ile oldukça büyük yara aldı diyebiliriz. Parti içi son seçimlerde Netanyahu’nun en büyük rakiplerden olan Gideon Saar, partiden ayrıldığını beyan ederek Yeni Umut isimli bir parti kurdu ve anketlerde Likud partisini zorlayıcı neticeler almaktadır.

Hoş son anketlerde Yeni Umut Partisi de kan kaybetmekte ve 22 Milletvekili ile başlayan anketler, dünkü anketlerde 15 milletvekili seviyesine düşmüş olarak görünmektedir.

Başka bir sağ parti olan Yemina partisi ve Lideri Naftali Benett de, benzer bir sonuçla 14 milletvekili ile yarışın içinde olduğunu gösteriyor.

Tabii Likud Partisi de 29 milletvekili civarında liderliğini, kan kaybına rağmen sürdürüyor.

SAĞ PARTİLER BÖLÜNDÜKÇE OY ORANLARI ARTIYOR

Sağ kanat partilerinin özellikle Likud partisinin doğal müttefiki ve vazgeçilmez ortakları ise dindar partiler; Şas ve Yahadut Hatora (Tevrat’ın Yahudiliği) 8’er milletvekili ile konumlarını korumaktadırlar.

Meclis aritmetiğine göre, sağ kanat partileri aralarındaki çekişmelere rağmen en büyük oy çoğunluğunu ellerinde tutuyorlar.

Sağ partiler:

LIKUD 29 MV.

YENİ UMUT 15 MV.

YEMİNA 14 MV.

ŞAS 8 MV.

Y.HATORA 8 MV.

TOPLAM 74 MV

İyi de bu partiler, daha doğrusu liderleri birbirleri ile iyi anlaşabiliyor olsalardı bu şekilde bölünürler miydi? Tabii soru doğrudur, ancak bu bölünmeler ile toplamda daha fazla oy aldıklarını gördükçe bunun da bir taktik olup olmadığını düşünmeden edemiyorum. Karşımızda Natanyahu olunca her şey mümkündür.

Peki sol kanatta neler veya hangi partiler var?

Geçen seçimlerin banko galibi diye adlandırılan Mavi Beyaz partisi ve lideri Benny Gantz, 18 ay sonra başbakan olma hayali ile kalıverdi. 25 Milletvekilinden, şu anda barajı zar zor geçebileceği ve 4 Milletvekili çıkartması bile endişeli görünüyor.

Sol kanatta lider konumunda olan parti Gelecek Var Partisi ve lideri Yair Lapid olup, bu partide de bir bölünme gerçekleşti. Ofer Shelah isimli kurucu Milletvekili partiden ayrılıp kendi partisini kurdu ve anketlerde barajı aşamayacağı görülüyor.

Yesh Atid, yani Gelecek Var Partisi de Lıkud’un arkasındaki ikinci parti durumunda olup, 16 milletvekili çıkartacak gibi görünüyor. Tabii bu sadece bugün. 23 Mart’ta ne olacak hep birlikte göreceğiz.

Sol kanat partilerden bir başkası ise Natanyahu’nun becerisi ile bölünmüş olan Birleşik Arap Listesi 15 Milletvekinden 10 Milletvekiline düşmüş görünmektedir.

Meretz sol partisi ise 5 Milletvekili ile listenin sonlarında görülüyor.

10 gün önceki anketlerde barajı geçemeyen Haavoda Partisi (İsrail Devletinin kurucu partisi) yaptıkları parti içi seçimlerde yeni başkan seçerek 4 Milletvekili ile yine listenin sonlarında yer alabildiler. Yeni Başkan ise Bayan Michaeli’yi tebrik etmek gerekir.

Rus Göçünün kaplanı Avigdor İvet Liberman’ın partisi İsrael Evimiz ise sağ kanattan koparak kendisine hafif sol ve laik bir görüntü oluşturarak, dindar partilere karşı olanları yanına çekmeyi başardı. Ancak 7 Milletvekilinden fazlasını pek çıkartamıyor.

Sol kanat partileri:

YEŞ ATİD (GELECEK VAR ) 16 MV

BİRLEŞİK ARAP LİSTESİ 10 MV

İSRAEL EVİMİZ 7 MV

MERETS 5 MV

MAVİ BEYAZ 4 MV

HAAVODA 4 MV

TOPLAM 46 MV

Bu aritmetiğe göre sağ partilerin hükümet kurma olasılığı, sol partilerin hükümet kurma olasılığından daha fazla.

Gelin tek tek irdeleyelim isterseniz.

Gideon Saar yanında Likud partisinden çıkmış olan Zeev Elkin, oldukça sağda ve bana kalırsa Gideon Saar herhangi bir sol parti ile ortaklık yapamaması için yanına verilmiş olan bir unsurdur. Yani Zeev Elkin orada oldukça Yeni Umut partisi sol kanat partileri veya Birleşik Liste ittifakı ile bir araya gelemeyeceklerdir.

Liberman partisi İsrael Evimiz partisinin dindarlar ile kavgasını bilindiğinden, kendisinin Likud cephesindeki, Likud demek Dindar partiler ile birlikte mütalaa edilmesi gerekir. 29+8+8=45 MV demektir. Bir araya gelmesi kolay değildir. Tabii ki siyaset kime ne vereceğine bağlıdır. Liberman-Likud koalisyonunda önemli bir bakanlık karşılığında dindarlar ile de bir arada oturabilir.

Yemina ve Naftali Bennet’in seçmeni yerleşimciler ve sağ ideolojiye gönül verenler olduğu için, hiçbir sol parti, özellikle dindarlara karşı olduğu bilinen Yair Lapid ile bir arada olamaz gibi düşünülebilir.

Haavoda, Mavi Beyaz ve Meretz Natanyahu dışı her parti ile birlikte olabilirler dersem de pek inanmayın. Şayet Natanyahu-Gideon Saar veya Benett ile anlaşamazsa ve bu sol partilere ihtiyaç duyarsa, onların gözünde önemli olan bir bakanlık verirse, hepsi bakan koltuğunun cazibesi ile koşa koşa bakan olmayı seçeceklerdir.

Tabii daha 53 günümüz var. Köprülerin altından daha çok sular akacaktır.

Hep birlikte göreceğiz. Ha bu arada uluslararsı siyasette ne değişecek diye sorarsak, bence hiçbir şey değişmeyecek. Eski tas eski hamam. Biden bile burada bir şey değiştiremeyecektir.

Partilerin bölünmesi bir taktik mi - Resim : 1

Rafael Sadi / Tel Aviv

Odatv.com

arşiv