"Oylarınızı alıp arkalarını dönüp gittiler"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yerel seçim çalışmaları kapsamında Zonguldak'ta düzenlediği mitingde konuştu...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Zonguldak’ta düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "Her seferinde seçimler öncesi gelip size ‘Şu kadar işçi alacağız’ diye sözler verdiler, oylarınızı aldılar ve arkalarını dönüp gittiler" dedi.

Kılıçdaroğlu, “Babalarımızın, dedelerimizin incir satarak, üzüm satarak, pamuk satarak, yumurta satarak kurdukları fabrikaları şimdi biz satıyoruz. Fabrika satarak canlı hayvan alıyoruz. Fabrika satarak pamuk alıyoruz. Fabrika satarak patates alıyoruz. Yani işler tersine döndü. O zaman tersine gidişi düzeltmek bizim elimizde. Yani sizin elinizde. Yani sandıkta. Yani ‘Yeter kardeşim’ diyeceğiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Zonguldak İl Örgütü’nce Zonguldak il merkezindeki Madenci Anıtı önünde düzenlenen mitinge katıldı. Başındaki madenci bareti ve boynundaki Zonguldakspor atkısı ile kendisini dinlemek için alanda toplanan kalabalığı selamlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu memleketin kavgaya ihtiyacı yok; bu memleketin huzura ihtiyacı var. Bu memleketin birlikte yaşamaya, insana hizmet eden siyasetçiye ihtiyacı var. Bu memleketin istihdam yaratan, işsizliğe son veren siyaset anlayışına ihtiyacı var. Bu memleketin hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye’yi savunan siyasete ihtiyacı var. Bu memleketin doğru dürüst insan gibi çalışan, insana hizmet eden siyasetçiye ihtiyacı var” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Zonguldak’ın altında bir maden var, bir hazine var. Bu hazineyi kazanmak için binlerce insanımız çalıştı, alın teri döktü. Zonguldak bir tarih yazdı. Şimdi bugün aynı Zonguldak’a 17 yılın sonunda geliyoruz, 17 bin-20 bin kişinin çalıştığı bu karaelmasın yatağında bugün binlerce kişi çalışmıyor. Her seferinde seçimler öncesi gelip size ‘Şu kadar işçi alacağız’ diye sözler verdiler, oylarınızı aldılar ve arkalarını dönüp gittiler. Ve sizlere verdikleri sözün hiçbirini yerine getirmediler. İşsizlik Türkiye’nin en temel sorunudur. Son bir yılda işsiz kalanların sayısı 1 milyon 11 bin kişi, toplam işsiz sayısı 8 milyon. 8 milyon eve ekmek girmiyor, 8 milyon evde çocuklar yatağa aç giriyor. 8 milyon evde huzur yok, 8 milyon evde babalar çocuklarına harçlık veremediği için çocuğunun yüzüne bakamıyor. 8 milyon evde yarın ne olacak kaygısı var. Çocuğuna pantolon alamayan bir baba intihar etti. Çiftçi de aynı pozisyonda.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanzim satış noktaları önünde oluşan kuyruklar için “Onlar varlık kuyruğu” biçimindeki ifadesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, “17 yılın sonunda vatandaşı soğan kuyruğuna mahkûm ettiler. Şimdi ‘O kuyruklar varlık kuyruğudur’ diyor. Ne söylenir Allah aşkına? İnsanların aklıyla alay ediyorlar. O gerçek bir varlık kuyruğu olsa, en başında sen olurdun. Millete bir şey bile vermezdin. Ben onu çok iyi biliyorum. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını meydan meydan soracağım” diye konuştu.

İktidarın ithalat politikasını da eleştiren ve cumhuriyetle kurulan fabrikaların tek tek satıldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, şu ifadelere yer verdi:

“Biliyorum, alınması gereken işçiler var alınmıyor. Dışarıdan kömür geliyor. Öyle ya Zonguldak’ın kömürü bitti! İşçi de çalışmıyor, herkesin bir eli yağda bir eli balda. Kişi başına gelir 55-60 bin dolar. E Zonguldaklı niye çalışsın diyor, dışarıdan kömür geliyor. Dışarıdan sadece kömür gelmiyor. Yunanistan’dan tütün geliyor, geçen sene 13 milyon dolarlık tütün aldık. Yunanistan’dan pamuk geliyor, 115 milyon dolarlık pamuk aldık. Nasıl oluyor da bu güzel ülkede, bu cennet gibi ülkede bereketli tarlaları varken, suyu, güneşi varken yurtdışından bunlar niye geliyor? Mercimek geliyor, canlı hayvan geliyor, et geliyor, nohut geliyor… Her şey dışarıdan. Her şeyi dışarıdan alırsanız bu iş yürümez. Ne demiş Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Yorulmadan, alın teri dökmeden, çalışmadan başkalarının ürettiklerini tüketirseniz, haysiyetinizi ve onurunuzu daha sonra da bağımsızlığınızı kaybedersiniz’ diyor. Niye bunu söylüyor? Çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı’nın nasıl battığına tanık oldu. Osmanlı üretmediği, üretemediği için battı. Osmanlı’nın parasını basacak merkez bankası bile yoktu. Merkez bankası 1930 yılında kuruldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk üretime önem verdi ve her yerde fabrikalar kurdu. Sümerbankları, Etibankları, şeker fabrikalarını… Nasıl kurdu bunları? Pamuk satarak kurdu. İncir satarak, üzüm satarak kurdu. Şimdi ne yapıyoruz? Babalarımızın, dedelerimizin incir satarak, üzüm satarak, pamuk satarak, yumurta satarak kurdukları fabrikaları şimdi biz satıyoruz. Fabrika satarak canlı hayvan alıyoruz. Fabrika satarak pamuk alıyoruz. Fabrika satarak patates alıyoruz. Yani işler tersine döndü. O zaman tersine gidişi düzeltmek bizim elimizde. Yani sizin elinizde. Yani sandıkta. Yani ‘Yeter kardeşim’ diyeceğiz. Üretmek kazanmak demektir. Üretmek alın teri dökmek, işsizlikle mücadele etmek demektir. Bunu yaptığınız zaman başarılı olursunuz.”

TANK PALET FABRİKASI ELEŞİRİSİ

Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası satışına da değinen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bugünkü değeri 20 milyar dolar. Bir silah fabrikası bir devletin namusudur, haysiyetidir. Bir silah fabrikası Türkiye’nin bekasıdır. Dünyada aynı konuda üretim yapan beş fabrikadan biridir. Kime satıldı? Katar ordusuna satıldı. Katar ordusuna niye bir silah fabrikası satılır? Dünyada hangi devlet kendi silah fabrikasının yüzde 49.9’unu yabancı bir orduya satmıştır? Bana bir örnek göstersinler. Dünyada böyle bir örnek yok. Katar ordusuna peşkeş çekilen 20 milyar dolarlık fabrikanın arkasında durmayıp ona destek verenlere siz milliyetçi diyecek misiniz? Biz bunun mücadelesini yapıyoruz. Fabrikalarımızın başka bir orduya peşkeş çekilmesini istemiyoruz.50 milyon doları bulamıyorsan, Tank Palet Fabrikasını Katar ordusuna sattığın sözleşmeyi iptal et; bir hafta içinde 50 milyon doları bulmazsam siyaseti bırakacağım.”

"Oylarınızı alıp arkalarını dönüp gittiler" - Resim : 1"Oylarınızı alıp arkalarını dönüp gittiler" - Resim : 2

"Oylarınızı alıp arkalarını dönüp gittiler" - Resim : 3

"Oylarınızı alıp arkalarını dönüp gittiler" - Resim : 4

Sabriye Aşır

Odatv.com

"Oylarınızı alıp arkalarını dönüp gittiler" - Resim : 5

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Zonguldak arşiv