Otel yapımı şimdilik durduruldu

Bir aydan fazla süredir Türkiye'nin gündeminde olan Phaselis antik kentinde yapılmak istenen otel projesiyle ilgili Koruma...

Bir aydan fazla süredir Türkiye'nin gündeminde olan Phaselis antik kentinde yapılmak istenen otel projesiyle ilgili Koruma Kurulu yeni bir karar aldı. Milli park sınırında bulunan ve bir bölümü 1. derece arkeolojik sit alanı olan 180 dönümlük arazide otel yapılmasında bir sakınca görülmediği yönünde görüş veren Bölge Koruma Kurulu, kamuoyundan gelen yoğun tepkiler ve bilim insanlarının başvurularının ardından sit alanı dışında kalan arazide Antalya Müzesi’nce jeo manyetik inceleme yapılması kararı aldı. Alandaki çalışma tamamlanana kadar otelle ilgili her hangi bir inşaat çalışmasına başlanamayacak.

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 1

DAHA ÖNCE OTEL PROJESİ İÇİN 'SAKINCA YOK' DENİLMİŞTİ

Antalya'nın en önemli antik kentlerinden biri olan Phaselis'te, Rixos oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Ares Fasilis şirketi tarafından yapılmak istenen Dream Of Phaselis oteliyle ilgili tepkiler sürerken Koruma Kurulu konuyla ilgili yeni bir karar aldı. Antalya Kütür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Phaselis'teki otel projesiyle ilgili olarak aldığı 16 Aralık 2013 tarihli kararında, "parselin sit alanına giren bölümüne herhangi bir müdahalede bulunulmaması koşuluyla projenin uygulamasında sakınca olmadığı" yönünde görüş bildirmiş, bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de otel için "ÇED Gerekli Değildir" kararı vermişti.

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 2

JEOLOJİK ETÜT TAMAMLANINCAYA KADAR İNŞAAT YAPILAMAYACAK

Bu gelişmelerin ardından bilim insanları Phaselis'te otel için tahsis edilen arazide kültür varlığı bulunabileceğini belirterek, 2 bin 700 yıllık antik kentte varlığı bilinen ancak henüz gün ışığına çıkarılmamış Athena tapınağı, çift çatılı bir Mansio (konaklama ünitesi) gibi yapıların yerlerinin henüz belirlenmemiş olduğunu dile getirmişlerdi. Otel için tahsis edilen 878 parselin de içinde bulunduğu bölgede jeo manyetik alan etütlerinin yapılmasını isteyen Phaselis Antik Kenti ve Çevresi Yüzey Araştırması Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan, 3 Şubat tarihinde Kurula başvurarak bu talebini iletti. Aslan’ın başvurusunu dikkate alan Kurul, 17 Şubat’ta yaptığı toplantıda, Antalya Müze Müdürlüğü’nce söz konusu alanda jeo manyetik etüt çalışması yapılmasını kararlaştırdı. Alanda yapılacak çalışmanın ardından hazırlanacak bilgi ve belgeler Kurula iletilerek daha önceki kararla birlikte yeniden değerlendirilecek. Kurul kararının ilgili bütün kurumlara iletildiği öğrenilirken, Antalya Müzesi’nce yapılacak çalışmalar tamamlanıncaya kadar alanda inşaata başlanamayacak.

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 3

'BU GEÇİCİ DURDURMA KARARI, SÜREÇ DEVAM EDİYOR'

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Phaselis İnisiyatifi, Kurulun bu kararının antik kentteki otel projesi için geçici bir durdurma kararı anlamına geldiğini ancak sürecin devam ettiğine dikkat çekerek, bu süreçte çaba gösteren akademisyenler ve Koruma Kuruluna teşekkür etti.

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 4

ORMAN BAKANLIĞI DA YENİDEN İNCELEYECEK

Öte yandan Beydağları Olimpos Sahil Milli Parkı sınırlarında bulunan Phaselis'teki otel projesine ilişkin benzer biçim de 'uygun' görüş bildiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da projeyle ilgili yeni bir inceleme yaptıracağı öğrenildi. Otel projesinin, uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından milli park yönünden yeniden ve daha ayrıntılı inceleneceği belirtiliyor.

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 5

Yusuf Yavuz

Odatv.com

İŞTE ODATV'NİN PHASELİS HABERLERİ:

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 6

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 7

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 8

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 9

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 10

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 11

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 12

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 13

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 14

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 15

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 16

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 17

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 18

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 19

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 20

Otel yapımı şimdilik durduruldu - Resim : 21

Phaselis arşiv