'Osmanım'ı mahkum etmeyin demedik mi

Ergenekon davası savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, kapatılan Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını temyiz ederek...

Ergenekon davası savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, kapatılan Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını temyiz ederek, “Osmanım” diye hitap ettikleri sanık Osman Yıldırım’a ceza verilmemesi gerektiğini savundu.

Ergenekon davası duruşma savcıları Pekgüzel ve Taşkın, mahkemenin kararını 11 Nisan 2014 günü Yargıtay’a gönderdikleri dilekçeyle temyiz etti. Savcıların dilekçesinde; sanık , tanık ve aynı zamanda gizli tanık olan, Danıştay cinayetinin en önemli aktörlerinden Osman Yıldırım ile ilgili talepler dikkat çekti. Savcılara göre, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine Molotof atılması suçlarından beraat ettirilen, ancak terör örgütü üyeliğinden ve patlayıcı madde bulundurmaktan ceza verilen Yıldırım, bu cezaları da almamalıydı.

Mahkeme 5 Ağustos 2013’teki kararında Yıldırım ile ilgili Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyeliğinin sabit olduğu gerekçesiyle 15 yıl hapis cezası vermiş, ancak Yıldırım’ı bu cezadan "etkin pişmanlık yasası" kurtarmıştı. Dosyada ‘gizli tanık’ olduğu anlaşılan Yıldırım’ın bu cezasında ‘işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi nedeniyle TCK 221/4 kapsamında’ 4’te 3 oranında indirim yapılarak 3 yıl 9 aya indirilmişti. Mahkeme, Yıldırım’a tehlikeli madde bulundurmak suçunda da 5 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Toplamda 9 yıl hapis cezası alan Osman Yıldırım, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliye edilmişti.

SAVCILAR “OSMANIM’A” BERAAT İSTEDİ

Ergenekon savcıları Yıldırım için temyiz dilekçelerinde beraat kararı verilmesini talep etti. Savcılar Pekgüzel ve Taşkın, temyiz dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Sanık Osman Yıldırım’ın esas hakkındaki mütalaada talep edildiği üzere, TCK 312/1, 3713 sayılı TMK 5, TCK 312/2 maddesi delaleti ile TCK 174/1, 2, 3713 sayılı TMK 5, TCK 312/2, TCK 38/1 maddeleri delaleti ile TCK 170/1, c, 3713 sayılı TMK 5 (2 kez) maddelerine göre cezalandırılmasına, TCK 40. maddesi delaleti ile TCK 82/1, a, g, 3713 sayılı TMK 5 maddelerine göre cezalandırılması talep edilmiş ise de, sanık Osman Yıldırım’ın bu suçun işlenmesinden gönüllü olarak vazgeçtiği anlaşıldığından TCK 36/1, TCK 41/1 maddelerine göre, ceza verilmesine yer olmadığına, TCK 40 maddesi delaleti ile TCK 82/1, a, g, TCK 35/1, 2, 3713 sayılı TMK 5 (4 kez) maddelerine göre cezalandırılması talep edilmiş ise de, sanık Osman Yıldırım’ın bu suçun işlenmesinden gönüllü olarak vazgeçtiği anlaşıldığından TCK 36/1, TCK 41/1 maddelerine göre ceza verilmesine yer olmadığı gerektiği halde sanığın cezalandırılması usul ve yasaya aykıdır.”

MÜTALAADA DA BERAAT İSTEMİŞLERDİ

Savcılar, Ergenekon davasının esas hakkındaki mütalaasında da sanık Osman Yıldırım hakkında beraat istemişlerdi. Sanık Yıldırım’ın Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine 3 kez bomba atılması eyleminde yer aldığının ortaya çıkmasına karşılık savcılar “suçun işlenmesinden gönüllü olarak vazgeçtiği” ve “etkin pişmanlık” hükümlerini devreye sokarak “Osmanım’ı” kurtarmıştı.

ODATV, OSMANIM’IN NASIL DEVŞİRİLDİĞİNİ YAZMIŞTI

Odatv’de “Osmanım’ın” nasıl devşirildiği şu satırlarla anlatılmıştı:

Danıştay Saldırısı sanıkları Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Sanıklar yargılanarak cezalandırıldı. Müebbete mahkum olan Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım’ın dışında bombaları Yıldırım’a temin ettiği iddiasıyla AKP’ye yakınlığıyla bilinen Süleyman Esen de 10 yıl ağır hapse mahkûm edildi.

Süleyman Esen’in avukatı Mehmet Ener, dava fiilen bitmiş olmasına rağmen Sincan F Tipi Cezaevi’ne 6 Şubat 2008 günü bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak Ener kendi müvekkilini değil bir diğer sanık Osman Yıldırım’ı ziyaret etti. Oradan çıkan Ener ne yaptı dersiniz? Şamil Tayyar’ı ziyaret etti.

Tayyar, Star Gazetesi’nde 8 Şubat günü Osman Yıldırım’ın sürpriz açıklamalar yapacağını yazdı. Kararın açıklandığı 11 Şubat’tan sonra Ener ile Yıldırım’ın görüşmeleri devam etti. Şamil Tayyar'la görüşmeler de... Ener, Yıldırım ile bu süreçte tam 8 kez görüştü. Mehmet Ener 11 Mart 2008 günü, Ergenekon savcıları Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel’i ziyaret etti ve tanık olarak ifade verdi. Ertesi gün ise aynı savcılar Ankara’da Osman Yıldırım’ın ifadesini aldı.

Osman Yıldırım katliamdan iki yıl sonra, yani iki yıl süren ve tamamlanan hukuki sürecin ardından, bombaları bu süreçte görüştüğü Mehmet Ener’in müvekkili Süleyman Esen’den almadığını; Veli Küçük ve Muzaffer Tekin’in de katıldığı bir toplantıda kendisine bombaların verildiğini söyledi. İfadesinde bu evi tüm ayrıntılarıyla anlattı. Ancak davada keşife çıkarılan Osman Yıldırım, anlattığı evi bulamadı.

Osman Yıldırım ifadesini değiştirerek, Danıştay cinayetini Ergenekon’a bağladı. Bu sırada hem kendi adıyla hem de “gizli tanık 9” adıyla ifade verdi. Yıldırım’ın gizli tanık olduğu, Gizli Tanık 9’un ifadesiyle Yıldırım’ın ifadesinin birbirinin aynı olmasıyla anlaşıldı. Savcılar Danıştay katili Yıldırım’a tutanaklarda “Osmanım” diye hitap ediyordu. Yıldırım davanın hem sanığı, hem açık tanığı hem de gizli tanığı oldu. Bu sayede Danıştay cinayetinin planlayıcısı olarak müebbet hapisten kurtulup Ergenekon’da tahliye oldu.

OSMAN YILDIRIM’IN SABIKLARI

ABLASINI ÖLDÜRDÜ: 1986 yılında Akhisar’da kız kardeşi Miyase Yıldırım’ı bıçaklayarak öldürüp kaçtı. 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 4 yıl yatıp çıktı.

FUHUŞA ARACILIK: 1993 yılında öz yeğeni 18 yaşındaki Zübeyde Güzelceyi gezdirmek maksadıyla götürdüğü Erzurum’da erkeklere pazarladığı gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS: Tahliyesinden 1 yıl sonra 1994’te İstanbul Otogarı’nda Şeref Özkan’ı alacak verecek meselesi yüzünden vurdu. Adam öldürmeye teşebbüsten thapse girdi. Yine aftan yararlanarak 2000 yılında çıktı.

SAHTE KİMLİK: 1998 yılında Kırklareli’nde sahte kimlik çıkartmaya çalışırken yakalandı.

ATATÜRK’E HAKARET: 2208 yılında Kamu Görevlisine hakaret ve Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçlarından 3 yıl 9 ay ceza aldı.

Caner Taşpınar

Odatv.com

ergenekon Mehmet Ali Pekgüzel Nihat Taşkın osman yıldırım ergenekon arşiv