Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek anlaşma imzalandı

Rafael Sadi yazdı...

İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki üçüncü ve dördüncü normalizasyon ve barış anlaşması yaklaşık bir saat süren bir tören ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Krallığı arasında imzalandı.

ABD Başkanı Trump bu barış anlaşmasını en azından 5-6 Arap ülkesi ile daha yapılacak olan barış anlaşmalarının takip edeceği mesajını da verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise konuşmasında Entebbe baskınında düşen kardeşi Yoni Natanyahu’yu yad ederek bu anlaşmanın Hz. İbrahim’in zürriyeti ve gelecek nesiller için bir umut olduğunu belirtti. BAE Dış İşleri Bakanı ise İsrail’e özellikle ilhak kararını geri çekmelerinden dolayı teşekkür etti.

Barış ve uzlaşma anlaşmaları imzalanırken Gazze’den ASHDOD ve ASHKELON şehirlerine iki roket fırlatıldı. Roketlerden biri Demir Kubbe Savunma Sistemince bertaraf edildi ancak ikinci roket şehrin merkezine düştü. Olayda 3 kişi yaralandı 4 kişi de panik atak ile hastaneye kaldırıldı. Durumlarının ağır olmadığı belirtildi.

Bu arada törene Sudan ve Fas yetkililerinin de katıldığı gözden kaçmadı ve sıradaki barış anlaşmasının bu ülkeler ile olabileceği yorumlandı.

Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek anlaşma imzalandı - Resim : 1

Kudüs surlarına ABD – İsrail - BAE ve Bahreyn Bayrakları yansıtıldı…

ABD Başkanı Trump ise anlaşma töreninde “Ortadoğu halkı nesillerdir çatışmalar, yalanlar ve daha fazlası ile barıştan caydırıldı. Yahudilerin ve Arapların düşman olduğu ve El Aksa Camii'nin saldırı altında olduğu yalanları ile kandırıldı. Bu yalanlar nesilden nesile aktarıldı ve bölgede ve dünyada bir şiddet döngüsünü ateşledi. Şimdi yeni bir süreç başlıyor ve bu büyük liderlere katılan birçok ülke olacak. Ortadoğu halkı artık İsrail nefretini radikalizm veya aşırılık için bir bahane olarak kullanamayacak” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek anlaşma imzalandı - Resim : 2

Tel-Aviv belediye binasına Arapça “selam” ifadesi yansıtıldı…

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Ben-Zayed de "Bugün ayakta duruyorum ve barış için uzanıyorum ve barış için bir el alıyorum. Barış arayışı sadece bir yol ve ilkeler değil, eylemleri görmelisiniz. Bugün burada yaptığımız şey Ortadoğu'da bir değişiklik, dünyada umut uyandıracak bir değişiklik. İsrail Başbakanı Netanyahu, barışçıl seçimleriniz ve Filistin topraklarının ilhakını durdurduğunuz için teşekkür ederim. Bu, gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek elde etme çabalarımızı güçlendiren bir karar. Burada başlayan bu girişim sadece siyasi başarı için değil, daha iyi bir dünya için bir slogan" diye konuştu.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abd el-Latif el-Ziani konuşmasında şunları söyledi:

"Bu, tüm Ortadoğu halkları ve özellikle de bölgedeki gençler için bir umut ve fırsat anıdır. Kapsamlı barış yolunda tarihi bir adımdır. Çok uzun zamandır Ortadoğu, iyi ve parlak nesillerimizin potansiyelini yok eden ve engelleyen çatışma ve güvensizlikle ertelendi Şimdi, bunu değiştirmek için bir fırsatımız olduğuna inanıyorum. Barış ve güvenliği sağlamak için acilen çalışmalıyız. İsrail-Filistin çatışmasının iki devletli çözümü, böyle bir barışın temel taşı olacaktır. Bugün böyle bir yolun mümkün, hatta gerçekçi olduğunu gösterdik."

Trump ise İran konusunda şunları söyledi:

"Seçim sonrasına kadar beklemeliler. Joe Biden muhtemelen onlara iyi bir teklif verecek (gülüyor, AA). İran'la kazanacak ve anlaşma yapacağız. ''

İsrail'in kamuoyunun muhalefetine rağmen BAE'ye F-35 uçağının satışına ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Bunu organize edeceğiz, basit olacak. Bizimle dört savaşta savaştılar, iyi bir ilişkimiz var.”.

Ne diyebiliriz ki hayırlı olsun demekten başka söz yoktur.

Barışa en fazla ihtiyacı olanların karşı çıkması ise oldukça anlamsız gibi görünmektedir. Sabırla herkesin doğru yolu bulacağından emin olmak lazım…

Rafael Sadi

Odatv.com

Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek anlaşma imzalandı - Resim : 3

arşiv