Ortadoğu ülkeleri ABD'ye karşı Rusya'ya sığınıyor

Epeydir bekliyordum, bu IŞİD tezgahına Rusya ne tepki verecek diye. Suriye’de de çok konuşmadı aslında, direk icraat yaptı. Ama zaten Suriye Rusya...

Epeydir bekliyordum, bu IŞİD tezgahına Rusya ne tepki verecek diye.

Suriye’de de çok konuşmadı aslında, direk icraat yaptı.

Ama zaten Suriye Rusya için Ortadoğu’daki en önemli ülke.

SSCB’den beri sıkı ilişkileri var.

Tartus’ta deniz üssü, hava savunma sistemi vs.

Ama Irak’ta durum farklı.

Orası Amerika’nın oyun alanıydı başından beri.

Moskova’dan da ciddi bir çıkış gelmemişti, Siyonist ve de evanjelist IŞİD teröristlerinin (bu arada bunları yetiştiren CIAcıların Amerikan korku filmlerinden esinlendiklerini düşünüyorum. Çaki tipli militanlar, Fredi’yi aratmayan elemanlar, Texas chainsaw massacre tipli ağzı yüzü kaymış katiller, 13. Gündeki Jason gibi maskeli sapıklar filan) Irak’taki Sünni bölgelerini ele geçirmesine açıktan ses vermemişti, birkaç diplomatik demeç dışında.

Ama şu Bağdat havaalanından gelen görüntüler, Vladimir Putin’in, Suriye ve Ukrayna’dan sonra Irak’ta da ABD’ye somut bir yanıt vermeye hazırlandığını ortaya koydu.

IŞİD’e karşı süren Irak operasyonlarında kullanılmak üzere ilk 10 Sukhoi 24 tipi Rus savaş uçakları, Bağdat Havaalanına ve diğer önemli askeri hava üslerine gelmişti.

Uçakların ülkenin güneyindeki bir hava üssünde konuşlanacağı açıklandı.

Amerika, İsrail, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar’ın hedefindeki Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Amerika’nın söz verdiği F-16’ları göndermemesini eleştirirken, Rusya’dan Sukhoi’lerin yanı sıra Mİ35 ve MI28 tipi Rus saldırı helikopterleri aldıklarını, bunları IŞİD’e karşı kullanacaklarını açıkladı.

Bu sözü geçen saldırı helikopterlerinin özel bir anlamı var:

Rusya ve bölge coğrafyasından Amerika eliyle Türkiye üzerinden IŞİD’e getirilen Çeçen teröristlere karşı kullanılacak bu araçlar, aynı zamanda 1990’lardaki büyük Çeçenistan savaşında Çeçen savaşçıları mahveden saldırı helikopterleri.

Gerçi Irak askeri kaynakları, Saddam Hüseyin'in de memleketi olan Tikrit'e düzenlenen operasyonun Amerikan askeri danışmanlarıyla birlikte koordine edildiğini ifade etti ama Maliki yönetiminden bu yönde gelen bir açıklama yok.

Tam aksine, Amerika’nın düşmanı Suriye lideri (bence artık Ortadoğu’nun asıl lideri) Beşar Esad, IŞİD’e karşı Suriye savaş uçaklarını gönderiyor, Maliki’nin yardımına.

Bu son savaş uçaklarının gelmesi de gösteriyor ki, Suriye’sinden, Irak’ına, İran’ından Mısır’ına, Filistin’inden (Rusya’ya Ortadoğu zirvesi çağrısı yaptı yeni), Kuzey Afrika’sına kadar, tüm Ortadoğu ülkeleri, ABD, İsrail ve uşaklarının saldırısına karşı artık Rusya’dan medet umuyor.

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

Putin Rusya arşiv