Ormanların kaderi burada tartışılacak

Türkiye Ormancılar Derneği’nin organize ettiği ‘İklim Değişikliği ve Ormancılık’ temalı uluslararası kongre, 12-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek. Kongre boyunca Antalya ormancılık konusunda dünyanın önemli bilim insanlarını ağırlayacak…

İnsan baskısı ve rant uğruna hızla kaybedilen orman alanlarının geleceği Antalya’da düzenlenecek uluslararası kongrede tartışılacak. Bu yıl kuruluşunun 95. Yılını kutlayan Türkiye Ormancılar Derneği’nin organize ettiği kongre, 12-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Kemer- Beldibi’nde gerçekleştirilecek. 100’den fazla ülkede etkin çalışmalar yürüten Uluslararası Ormancılık Araştırma Kuruluşları Birliği (IUFRO) Başkanı John Parotta ve Avrupa Orman Enstitüsü (EFI) Başkan Yardımcısı Robert Mavsar’ın onur konuğu olarak katılacağı kongrenin teması ’İklim Değişikliği ve Ormancılık’ olarak belirlendi. Dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den katılımların olacağı belirtilen kongrede, çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bilim insanları da bildiri sunacak. Almanya’dan Prof. Dr. Marc Hanewinkel, İngiltere’den Prof. Dr. Stephen Woodward’ın yanı sıra Türkiye’den Prof. Dr. Murat Türkeş ile Prof. Dr. Tuncay Neyişci de ormanların iklim değişikliğinin etkilerini azaltmadaki işlevleri üzerine birer bildiri sunacak.

İnsanoğlu, varoluşundan günümüze kadar yaşamında önemli bir yere sahip olan ormanlarla etkileşim içinde oldu. Beslenme, barınma ve korunma ihtiyaçlarını çoğunlukla ormandan karşıladı. Ancak binlerce yıldan bu yana ihtiyaç temelinde sürüp gelen insan-doğa ilişkisi, son birkaç yüzyılda değişmeye başladı. Artan nüfus baskısı ve tüketim odaklı yaklaşımlar, insan-doğa ilişkisinin ihtiyaç boyutunun ötesine geçmesine neden olurken, ormanlar da amaç dışı kullanım alanları ve rant merkezleri haline getirildi.

BİR YANDA TAHRİBAT, BİR YANDA KORUMA ÇABALARI

Uzmanlara göre insan-doğa ilişkileri son yıllarda daha da karmaşık hale gelmeye başladı. Bir yandan ormanlar üzerindeki tahribatlar artarken, diğer yandan da korumaya yönelik eylemler de hızlandı. Küresel iklim değişimleri, kentleşme, uluslararası anlaşmalar ve ulusal yaklaşımlarla giderek çeşitlenmeye ve daha da yoğunlaşmaya başladı. Artan kentleşme ve nüfus artışı doğal dengenin daha fazla bozulmasına, doğada oluşan türlerin çeşitlerinin ve alanlarının zarar görmesine yol açıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ORMANCILIK İLİŞKİSİ ANTALYA’DA TARTIŞILACAK

Türkiye’nin en köklü meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), kuruluşunun 95. yıldönümünü iklim değişikliği ve ormancılık arasındaki ilişkiyi ele alan uluslararası bir etkinlikle kutluyor. 1924 yılında kurulan Türkiye Ormancılar Derneği’nin düzenlediği ‘İklim Değişikliği ve Ormancılık’ temalı uluslar arası kongre, 12-15 Kasım tarihleri arasında Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi Mahallesi’ndeki bir otelde gerçekleştirilecek.

DÜNYANIN ÖNEMLİ ORMANCILIK KURULUŞLARI KONGREYE KATILIYOR

Dünya genelinde 100’den fazla ülkede etkin çalışmalar yürüten Uluslararası Ormancılık Araştırma Kuruluşları Birliği (IUFRO) Başkanı John Parotta ve Avrupa Orman Enstitüsü (EFI) Başkan Yardımcısı Robert Mavsar’ın onur konuğu olarak katılacağı kongrede çok sayıda araştırmacı ve bilim insanı da bildiri sunacak. Almanya’dan Prof. Dr. Marc Hanewinkel, İngiltere’den Prof. Dr. Stephen Woodward’ın yanı sıra Türkiye’den Prof. Dr. Murat Türkeş ile Prof. Dr. Tuncay Neyişci de ormanların iklim değişikliğinin etkilerini azaltmadaki işlevleri üzerine yapacakları sunumlarla kongrede yer alacaklar.

PROF. DR. ÖZDEN: ‘DÜNYANIN GELECEĞİNİ İLGİLENDİRİYOR’

Türkiye Ormancılar Derneği, kongrenin ardından hazırlanacak sonuç bildirgesini tüm ülkelerle paylaşarak ormanların korunması konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Kongre Başkanı Prof. Dr. Sezgin Özden, kongrede tartışılacak konuların tüm dünyanın geleceğini ilgilendirdiğini söyledi. Bu toplantının Türkiye’de ve ülkenin en eski meslek örgütü olan Türkiye Ormancılar Derneği tarafından düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sezgin Özden, kongrenin sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Özden, etkinlikle özellikle Türkiye’de dünyanın her yerinde yaşanan orman yıkımlarına karşı güçlü bir ses olmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

arşiv