Önümüzdeki günlerde Ortadoğu'nun en önemli konusu bu olacak

İlhak… Önümüzdeki haftaların en önemli gündem maddesi olacaktır kuşkusuz.

İlhak…

Önümüzdeki haftaların en önemli gündem maddesi olacaktır kuşkusuz.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz aylarda Dünya liderlerine takdim ettiği 100 Yılın Anlaşması çerçevesinde İsrail Temmuz ayının ilk günü 1967 yılında ele geçirdiği Yehuda ve Shomron topraklarında inşa edilmiş olan ve sadece Yahudilerin ikamet ettikleri bölgeleri ilhak edecek.

Tabii ki bunun yapılabilmesi için bu ilhak kararının meclise getirilmesi ve meclis tarafından da onaylanması gerekir.

Bugünkü koalisyon ile bunun mümkün olduğu da varsayılıyor.

Bu kararın alınmasında etkili olabilecek başka unsurlar da vardır kuşkusuz. Avrupa Birliği tepkisi ne olacaktır. İlk tepkiler fazla olumsuz değil ve Avrupalıların özellikle Fransa ve İngiltere’nin böylesi bir ilhak kararına fazla da tepkili olmayacağını varsayabiliriz.

O topraklar üzerinde yaşayan ve hak iddia eden bir toplum durumundaki Arap yönetimi olan Filistin Otonomi Yönetimi (FOY) ise oldukça tepkili ve İsrail ile mevcut bütün anlaşmaları da fesih etme kararı ile tehdit ediyor.

Aslında bu tehdit ile FOY kendi kalesine gol atmış oluyor ki hali hazırda o bölgeye gelen bütün hizmetler İsrail ile mevcut anlaşmaların eseridir ve bu anlaşmaların feshi FOY için mal, su, elektrik, ithalat ve ihracat olanaklarının da kesileceği anlamı taşıyor.

Tepki vermeyen aksine destek veren ülkeler arasında Körfez ülkeleri ile başta Suudi Arabistan, Dubai hatta Kuveyt ile Katar da olabiliyor.

Olumsuz tepki veren ve İsrail'i bozuşuruz diye de tehdit eden ülke ise kapı komşusu Ürdün Kralı Abdullah.

Mısır ve birçok Dünya ülkesi olumlu sinyaller verirken en tepkili ülkelerin başında da Türkiye'nin olduğunu görüyoruz ve yakında bunu daha da sert şekilde göreceğimizden de eminim.

Peki, bu ilhak konusuna şimdiye kadar en sert tepkiyi kim verdi derseniz şaşırmayın İsrail Sol Partisi Merets ile İsrail Arap Partileri.

Dün akşam İsrail'in ikinci önemli şehri Tel-Aviv'deki Rabin Meydanında gerçekleştirilen mitingde Filistin bayrakları dalgalandı ve “Filistinli kardeşlerimiz ile eşit haklar içinde yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. Tabii bu sloganları atanların Filistin Otonomi Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın daha bir kaç yıl önce kurulacak olan Filisitin Devletinde bir tane bile Yahudi yaşamayacaktır dediğini bilmiyorlardı. Olsun öğrenirler.

Demokrasiye sınırsız saygım var. Filistin bayrakları da beni fazla rahatsız etmiyor. Sadece şunu hatırlatmak isterim İsrailli solcu kardeşlerime, şayet Filistinli kardeş çocuklarımı Ramallah'ta ellerinde İsrail bayrakları ile bir gösteri yapabilirlerse ben de elimde Filistin bayrağı ile meydanlara çıkacağım...

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi arşiv