Ölen kişinin kim olduğunu kimse görmedi

PKK, Mardin’in Dargeçit ilçesinde köy korucusu ve Hüda-Par üyesi Mehmet Uğurtay okul bahçesinde başından vurarak infaz etti. Dün PKK’nın yaptığı iki...

PKK, Mardin’in Dargeçit ilçesinde köy korucusu ve Hüda-Par üyesi Mehmet Uğurtay okul bahçesinde başından vurarak infaz etti.

Dün PKK’nın yaptığı iki operasyon, “Yeni bir PKK-Hizbullah savaşı mı başlıyor?” sorularını akla getirdi. Mardin’in Altınoluk köyünde korucu başı olarak görev yapan Mehmet Uğurtay başından vurularak öldürülmesi sonrasında, Uğurtay’ın Hizbullah’nın siyasi kanadı Hüda-Par üyesi olduğu ortaya çıktı. Hizbullah'ın yayın organlarınca da doğrulanan Uğurtay’ın, PKK’nın ölüm listesinde olduğu iddia edildi. Uğurtay'ın kim olduğuna ilişkin medyada hiçbir bilgi olmaması da dikkat çekti.

Aynı gün Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde yol kesen PKK'lılar, Hizbullah'ın siyasi kanadı Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Dicle İlçe Başkanı Ercan Alpaslan'ı kaçırdı.

Arka arkaya yaşanan bu iki olay sonrasında, bölgede 1990’lı yıllarda yaşanan PKK-Hizbullah çatışmasını akla getirdi.

İşte Mehmet Uğurtay'ın cenazesinden görüntüler:

[VIDEOPLAYER]

HİZBULLAHÇILAR ÇIKTI ÇATIŞMA BAŞLADI

1990’lı yıllarda, özellikle Tansu Çiller’in Başbakan olduğu dönemde Hizbullah’ın PKK’ya karşı bir silah olarak kullanıldığı devlet raporlarında dahi yer almıştı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanması sonrasında, Hizbullah’a arka arkaya operasyonlar yapıldı. Tutuklu bulunan Hizbullah’ın lider kadrosu ve birçok militanı AKP döneminde zaman aşımı nedeniyle cezaevlerinden çıktı. Cezaevinden çıktıktan sonra Hizbullahçılar Hüda-Par ismiyle siyasal bir parti kurdular.

Daha öncede üniversitede PKK’nın gençlik örgütü ile Hizbullahçılar arasında çatışmalar çıkmıştı.

Fethi Yılmaz

Odatv.com

Mehmet Uğurtay hizbullah PKK arşiv