Okullarda türban referandumu yapmadan türban olmaz

Bu yazıda; akıl almaz bir aymazlık sonucu, her ne kadar yönetmelik değiştirilmiş olsa da, orta öğretimde türban yasağının kalkmadığı...

Bu yazıda; akıl almaz bir aymazlık sonucu, her ne kadar yönetmelik değiştirilmiş olsa da, orta öğretimde türban yasağının kalkmadığı savunulacaktır.

***

Önce felsefi yaklaşım:

Bu köşenin yazarı; 28 Şubat döneminden beri üniversitelerde şartsız-şurtsuz, kamu kuruluşlarında ise kamu adına karar vericiler dışında kalan her çalışan kadın için türban takmanın serbest olması gerektiğini savunan ve bunun için de zamanında yargılanmış olan bir kişidir.

Bu yaklaşım liberal-demokrasi adına geliştirilmiştir.

Bilen bilir, bilmeyen Hürriyet Gazetesi arşivlerine göz atabilir.

***

Liberal-demokrasi, diğer yaklaşımlardan farkla, bireysel özgürlüklere özel vurgu yapar.

Liberal-demokrasiye göre; kendisi için en iyisini seçme hakkı bireyde olduğu için toplumda temel hedef bireyin önündeki tüm kısıtlamaları kaldırmaktır.

Birey, sınırları diğer bireylerin özgürlükleri ile çizilen bir alanda tamamen özgür kılınır.

Öte yanda tüm pedagojik ve psikolojik ve dahi fizyolojik/biyolojik göstergeler insanın “birey olma” yaşını en erken 18 olarak belirler.

Kişinin kendisi hakkında en iyi kararı alma olgunluğuna zihnen en erken 18 yaşında kavuştuğuna inanıldığı için kişi ancak bu yaşta “reşit” olur.

(Reşit= Ergin. Kişisel haklarını kendi kullanabilmesi için yasanın gösterdiği 18 yaşına gelmiş olan-TDK)

Reşit olmadan birey olunamaz.

Birey olmadan, kısmi özgürlükler dışında, bireysel özgürlükten bahsedilemez.

18 yaş öncesi insanın sadece eğitim/beslenme/barınma/korunma v.b. türü temel hakları vardır.

Bir çocuk istediğini yeme, istediğini yememe özgürlüğüne bile sahip değildir.

Başbakan’ın orta eğitimde “türbanı serbest bırakarak gençlere özgürlüklerini verdik” sözleri sadece bir safsatadır.

Tanınan serbestîye “örtünme hakkı” değil, Ertuğrul Özkök’ün veciz deyişi ile velilerin çocuklarını “örtme hakkıdır”.

Olsun varsın. Bu da bir özgürlüktür.

Ancak maliyeti öğrenciler arasında farklılık/eşitsizlik bilincini artırmasıdır. Cinsiyet farkının yeni yeni fark edildiği bir dönemde kız çocukları daha belirgin hale gelecek, beteri kız çocuklar arasında “dindar olan/dindar olmayan” ayrımı bariz bir şekilde belirlenecek ve paftalanacaktır.

Reşit birey (üniversite öğrencisi) bu ayrımı kabul ve hazım eder ama 10 yaşında bir çocuk farklı tepki verebilir.

Onun içindir ki; özgürlükleri artırma amacı ile orta eğitime getirilen kıyafet serbestiyesi öğrenciler arasında sosyal/ekonomik farklılıkları belirgin hale getirdiği için sonradan şartlara bağlanmıştır.

Varsın olsun! Zaten eğitimde artık temel felsefe kindar ve dindar öğrenci yetiştirmektir.

***

Ancak, MEB kendi kazdığı kuyuya kendi düşüyor.

Tamam.

27.11.2012 tarih ve 28480 sayılı “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik”te değişiklikler yapıldı.

Buna göre 3. madde 6. bent kaldırılarak türban serbestiyeti sadece İmam-Hatip ve türevi okullara tanınan bir hak olmaktan çıktı.

4. maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (c) bentleri değiştirilerek kıyafet sınırlamaları arasından “baş açık olacak” ibaresi kaldırıldı. “Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda, okul içinde baş açık bulunur.” ibaresi bentlere ilave edilerek dolaylı yoldan orta eğimde (ortaokul ve lisede-10 yaş sonrası) türban serbestiyesi sağlandı.

Tamam da…

***

Bahsi geçen 3. ve 4.maddelerin başında aynen şöyle yazıyor:

“Madde 3:

(1) 4. maddede (türban için değişen madde-CÜ) yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

(2) ( Değişik fıkra:25/07/2013 tarihli ve 28718 sayılı R. G. ) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına dair usûl ve esaslar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönerge ile belirlenir.” (Bu fıkra görülen zaruret üzerine yönetmeliğe sonradan eklenmiştir.)

Madde açık ve seçik olarak okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlemeyi her yıl “velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınma” şartına bağlıyor!

Veliler kendi çocukları için değil tüm okul için muvaffakiyet veriyorlar.

***

Değişiklik sadece; velilerin muvafakat verirken tabi oldukları sınırlamalardan “kızlarda baş açık olacak” (mealen) sınırını kaldırıyor.

Okullar, genel uygulama için, velilerden muvafakat almaya devam etmek zorunda!

Velilerin yüzde ellisinden fazlası türbana muvaffakiyet verirse ancak o zaman türban o okulda serbest olabilir.

***

MEB’de yönetmelik üzerinde çalışmış, Resmi Gazete’de yayınlanmış yönetmeliğe imza atmış tüm aklı evvel zevata sesleniyorum:

1)Türbanı 10 yaş sonrası serbest bırakmak için Türkiye’de tek tek tüm ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerin velilerinden muvafakat almak zorundasınız. Hem de %50’sinde fazlasının muvaffakiyetini almak zorundasınız.

Bunu yaparsanız muvaffakiyeti bazı okullarda alacak, bazı okullarda alamayacaksınız. İşte o zaman Milli Eğitim tam ortasından bölünecek.

Devletin “dindarların” gittiği okulları yanında, “dinsizlerin” gittiği okulları olacak!

Bundan büyük bölücülük olmaz.

***

2) Sonradan verdiğiniz velilerden muvafakat alma hakkını kaldırırsanız “bu ne biçin özgürlük anlayışı, verdiğin hakkı geri alıyorsun!” suçlaması ile karşılaşacaksınız.

3) Kıyafeti doğrudan serbest bırakırsanız zaafını kendinizin fark ettiği ve bunun için muvaffakiyet kriteri koyduğunuz, sosyal/ekonomik farkları belirgin hale getirmeyi kabul edeceksiniz. Fukara öğrencileri bizzat kendi elleriniz ile ezeceksiniz.

4) Eğer, kılık kıyafette eskisi gibi “tek tip”e dönülürse bu sefer de eleştirdiğiniz faşizan uygulamaya siz de başvurmuş olacaksınız.

***

İki ucu pislik değnekten medet umuyorsunuz.

Varın türbanı orta öğretimde mecburi kılın da başınız daha az ağrısın!

Cüneyt Ülsever / Yurt

Odatv.com

okul türban arşiv