Okan Yüksel’siz İzmir eksiktir

Tam 48 kitaba imza atan İzmirli gazeteci-yazar ve aynı zamanda şair Okan Yüksel’den 10 Kasım’da imzalanmış bir kitap çıkageldi; “Gazeteci Şairler”.

Tam 48 kitaba imza atan İzmirli gazeteci-yazar ve aynı zamanda şair Okan Yüksel’den 10 Kasım’da imzalanmış bir kitap çıkageldi; “Gazeteci Şairler”. Ortak dostumuz Atilla Köprülüoğlu eliyle gelen kitap “Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması Araştırma İnceleme Dalı Birincilik Ödülü”ne layık görülen bir çalışmanın kitaplaşmış hali. Ege Kültür Platformu yayınları arasında henüz yayınlanan çok emek verilmiş bu oylumlu kitap 14,8-21 cm. ebadında ve tam 531 sayfa.

“GAZETECİ ŞAİRLER”İN ÖNSÖZÜ, UĞUR DÜNDAR’DAN

Kitabın arka kapak yazısı, bendeniz gibi İzmir’i mesken tutan üstat Uğur Dündar’dan:

“ ‘Şairlik, yazarlık; ömür boyu ev ödevi yapmaktır.’

Bu çok beğendiğim deyiş, Lawrence Kasdan’a ait.

Yaşadığım güzel İzmir’de tanımaktan büyük onur duyduğum ‘Yiğit 68’li’ dostum Okan Yüksel, yapıtına arka kapak yazısı istediğinde geldi aklıma…

Okan Yüksel bir kalem ustası, bir söz ustası.

Türkçemizin zenginliğiyle bezediği özen ve yaratıcılık dolu dizeleri büyük alkışı hak ediyor.

Çünkü o dizelerden Mustafa Kemal Atatürk, Kuvvacı bağımsızlık ruhu, sevgi, umut yükseliyor.

Yazdıklarının gücüyle yaşayan, direnen ve kötülüklere meydan okuyan ‘cesur ozan’ Okan Yüksel’i yürekten kutluyorum.

Ne güzel şey…

Yazmak sana dair!..”

GÜZEL İZMİR’İN HAVASINDA, SUYUNDA, TAŞINDA, TOPRAĞINDAKİ USTA

“Arka kapak yazısı”nı yayıncı “önsöz” olarak değerlendirmiş, daha iyi olmuş… Peki “Okan Yüksel” adını mıh gibi basına, edebiyata, 68’e, İzmir’e çakan ne? Onun için yaşamdaki izleğine bir bakmak yeter de artar bile…

1965’te basına -bugünkü tabirle medyaya- adım atmış ve çeşitli yayın organlarında, ajans ve televizyonlarda muhabirlikten yazı işleri müdürlüğüne, köşe yazarlığından genel yayın yönetmenliğine, yapımcılığa kadar görevler almıştır. Bir de Bilimsel Spor Yayınları kuruculuğu var. Bu arada, gazeteciliğe adım attığı yıl Şadan Gökovalı ve A. Neyzar Karahan’ın hazırladığı “Şiir ve Siz” güldestesinde yer almış, ertesi yıl da “Şiir Yürek İster”i yayımlamıştır. Bu süreçte TSYD İzmir Şube Sekreterliği, TGS İzmir Şube Başkanlığı, ulusal ve uluslararası altı basın kuruluşunda üst kurullarda sorumluluk almıştır. Üyesi ve yöneticisi olduğu sivil toplum örgütlerinin başlıcaları şunlar: İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Çağdaş Gazeteciler Derneği, TSYD, TGS, TYS, BESAM, Dil Derneği, Federation International Journalist (FIS), Association İnternationele De La Presse Sportive (AIPS), İzmir’i Sevenler Platformu, Ulusal Birlik Platformu, İzmir Kültür Sanat Derneği, Ege Kültür Platformu, İzmir 68’liler Platformu.

Aynı zamanda fakülteden iktisatçı olan Yüksel, Kilis doğumlu, bir yanı da Gaziantep’ten ama küçük yaşlardan itibaren İzmir’de kök salan bir kalem. Özkan Mert, Refik Durbaş gibi isimlerle birlikte henüz Namık Kemal Lisesi’ndeyken okulun kültür-sanat dergisi Genç Kalemler’de de ilk şiirlerini yayımlar. Edebiyat, basın, spor alanında tam 86 ödülü olan Yüksel, 48 kitabın yazarı. Yönetici, muhabir, köşe yazarı olarak görev aldığı basın organları ise şöyle: Yeni Asır, Demokrat İzmir, Merhaba Spor, Merhaba İzmir, Hayat, Ses, Hayat Spor, Nokta, Erkekçe, Gelişim Spor, Ekonomik Panorama, Söz, Demokrat Ege, Olay Spor, Sportmence, Politika, Evrensel, Aydınlık, Özgür Ülke, Ege’de Yaşam, Gazete Ege, Yeni Ekonomi, 9 Eylül.

ALTMIŞBEŞ KALEMDEN ŞİİRLER

Gazeteci Şairler, gazeteci-yazar olup da aynı zamanda şiire de yüz veren, ya da şair olup da aynı zamanda gazeteci-yazarlık da yapan 65 simadan soyadına göre alfabetik şekilde beşer altışar şiire yer veren bir araştırma-inceleme; tabii haliyle aynı zamanda bir antoloji. Kitapta ulusal düzeyde şöhret sahibi simalar olduğu gibi, İzmirli olup, İzmir’de üreten ve ulusal düzeyde giderek tanınan ve şöhret sahibi simalar da yer alıyor.

Şairlerin bir kısmı düzyazı ile de eser veriyor. Kimisi gazete ya da dergilerde düzyazı da kaleme alıyor. Tıpkı bunun gibi, gazeteci ya da yazar erbabından kimileri de şiir yazabiliyor. İşte İzmir’in olmazsa olmazlarından; entelektüel hayatın, basının, 68’in hala süren izleğinin önemli siması Okan Yüksel de basında şiire yüz verenleri, şair olup da basında ayak izi olanları şiir bağlamında bir araya getirmek için meşakkatli, titiz bir araştırmaya girişmiş ve sonunda önemli bir inceleme-araştırma ödülü de getiren çalışmasını tamamlamış. Mahcup ederek bana gönderdiği yapıtın arka planı böyle.

65 sima arasından bazılarının adını anmak çalışma hakkında fikir verebilir; kitaptaki gibi alfabetik olarak aktarıyorum: Sina Akyol, Sabahattin Ali, Melih Cevdet Anday, Ataol Behramoğlu, Nihat Behram, Lütfü Dağtaş, Refik Durbaş, Bülent Ecevit, Cezmi Ersöz, Şadan Gökovalı, Atilla İlhan, Güler Kazmacı, Mehmed Kemal, H. Hüseyin Korkmazgil, Şükran Kurdakul, Yılmaz Odabaşı, Nazım Hikmet, Dinçer Sezgin, Ülkü Tamer, Oğuz Tümbaş, Hüseyin Yurttaş, Okan Yüksel.

Okan Yüksel’siz İzmir eksiktir - Resim : 1

CUMARTESİ KARŞIYAKA’DA KİTABINI İMZALIYOR

Okan Yüksel, 24 Kasım Cumartesi günü 16.00’dan itibaren İzmir Karşıyaka’da Çarşı Karakolu’nun hemen karşısındaki Kül Kitapevi’nde Gazeteci Şairler’i okurlarına imzalayacak. Kitap, böylelikle ilk kez günyüzüne çıkmış, raflarda yerini almış olacak. Usta o yüzden heyecanlı mı heyecanlı…

Ustanın üstünden başından sadece heyecan değil, gençlik akıyor. Zaten o genç ruh, genç çizgiler olmasa nasıl olacak ki? Bakışları da genç, giysileri de… Hep bir heyecan, telaş içinde karşılaşmışızdır zaten. Bir ay kadar önce Alsancak’ta karşılaştığımız gibi, içinden Okan Yüksel de geçen Göztepe’nin Son Dört Sezonu’nu takdim ettiğim gün gibi… Zaten, Mustafa Balbay’ın bir kitabına verdiği ad gibi, “Heyecan Yaşlanmaz”. “Uğur Dündar” demiştik yukarıda… Geçen haftaki Halk Arenası’nda Müjdat Gezen’i ağırlarken bunca yıla karşın yaptıklarını heyecana bağlamışlardı. Okan Yüksel’i de onlar gibi ayakta dimdik tutan ve üretmeye iten başlıca etken “heyecan”.

Cumartesi günü bendeniz de orada, Karşıyaka’daki Kül Kitabevi’nde olacağım.

Sen İzmir’in dağlarında açan çiçeklerden bir dalsın, bir demetsin; çok yaşa ve yaz usta… Yazdıkça yaşa, yaşadıkça yaz… Mürekkebin hiç kurumasın.

Okan Yüksel’siz İzmir eksiktir - Resim : 2

USTADAN İKİ DE ŞİİR

O kitabın alfabetik olarak en sonunda yer alan “gazeteci-şair” Okan Yüksel’den iki şiire yer verelim bu kritiğin sonunda…

ANNE

Çocuk gözlerimle sevdim

Seni ben anne

Işık dolu gecelerde

Sardunyaların açardı

Ben seni severken anne

Mutluluğum

Gramofon çiçeklerinde

Büyüdüm

Gözlerim de büyüdü anne

Yani seni sevdiğim gözler

Seni daha büyük gözlerle

Daha çok sevdim anne

ADAM

kestim, yemin ederim, ben kestim elimi,

kime sorarsanız sorun, söylesin,

bu şarap var ya, hep o suçlu dedim,

ben güldüm, eller dinledi sözümü.

artık iyiden biliyorum, bu eller benim,

eskiden de ölürdük, sevdik var olmadan.

kara bir eti kestim, doldurdum aklıma,

mayıs mıydı, eylül müydü kanlı sıcak

saçlarımız uzunluğu bir adam.

o ölür, ben ölürüm, sen ölmezsin

bir siyah ömür bir büyük çöküntü,

erimiş gözler, yitmiş kadın

istasyon var sırtında, dünya var

adam sessiz,

adam ağlar.

M. Ayhan Kara

Odatv.com

Okan Yüksel arşiv