Bu işçi direnişinden haberiniz var mı

Türkiye’de içte ve dışta birçok gelişme yaşanıyor. OHAL sürüyor. Bu atmosferde bir yandan da işçi direnişleri devam ediyor.

Türkiye’de içte ve dışta birçok gelişme yaşanıyor. OHAL sürüyor. Bu atmosferde bir yandan da işçi direnişleri devam ediyor.

Dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü olan ve Türkiye’nin konteyner gemi acenteleri arasında ilk sırada yer alan MSC ve lojistik yatırım şirketi Medlog’un işçilerinden söz ediyoruz.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye oldukları işten atıldılar. İşleri, ekmekleri için koşullara aldırmadan İstanbul, Kocaeli Gebze, İzmir, Mersin, Bursa Gemlik ve son olarak da Samsun’da direniyorlar. İki ayı geride bıraktılar.

Bu işçi direnişinden haberiniz var mı - Resim : 1

Bugün İstanbul Zincirlikuyu’daki MSC/Medlog Genel Müdürlüğü önündeydiler. Soğuk havaya, ülkedeki atmosfere inat coşkuluydular. Davul zurna eşliğinde halaylar çekiyor, oynuyor, gözlerindeki umut, birbirlerinin omuzlarını tutuşlarındaki coşku üşümelerine engel oluyordu.

Nakliyat-İş ve TUI Genel Başkanı, Dünya Sendikalar Federasyonu Başkanlık Kurulu Üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendika yöneticileri ve direnişteki işçiler hep birlikte kararlılıklarını sloganlarıyla gösterdiler.

İşyeri önünde bir basın açıklaması yapan Küçükosmanoğlu, “OHAL de olsa bu hal de olsa biz direnişe devam edeceğiz” sözleriyle bu kararlılığı dile getirdi.

Bu işçi direnişinden haberiniz var mı - Resim : 2

Medlog’un Samsun’da bulunan işyerinde 7 üyenin de bugün işten atıldığını, toplamda atılanların sayısının 150’yi geçtiğini belirten Küçükosmanoğlu, “İşverenler önceleri işyerini büyüteceklerini genişleyeceklerini söylüyorlar, ama ne zamanki işçileri anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olsalar, haklarını aramaya başlasalar hemen daralmaya gidiyoruz diyerek işçileri atıyorlar. Yalanla, dolanla, sahtekârlıkla kamuoyunu ikna etmeye çalışıyorlar.

Mücadelemiz meşrudur, haklıdır. İki ay değil yirmi ay da sürse devam edecek. Kazanana kadar bu mücadele devam edecek” dedi.

Sık sık “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Davamız ekmek davasıdır”, “Yaşasın MSC/Medlog direnişimiz”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Zafer direnen işçilerin olacak”, “Medlog’a sendika girecek başka yolu yok” sloganlarının atıldığı basın açıklamasına Bursa Gemlik’ten de direnişçi işçiler katıldı.

Söz direnen işçilerde…

Emin Doğru:

TIR şoförüyüm. 3 yıldır MSC/Medlog’un Bursa Gemlik işyerinde çalışıyorum. 2 çocuğum var. Asgari ücretle çalışıyoruz. Ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Sabah saat 5-6’dan gece 9-11’lere kadar çalışıyoruz. Şartlarımız ağır. Çalışma saatleri dolduğunda da mecbur işe gitmemiz gerekiyor. Daha iyi koşullarda çalışmak, insanca yaşanabilecek bir ücret için Nakliyat-İş’te örgütlendik.

Sedat Akdeniz:

TIR şoförüyüm. 3,5 yıldır MSC/Medlog’un Bursa Gemlik işyerinde çalışıyorum. 4 çocuğum var. Daha iyi koşullar istedik. Defalarca müdüre gittik, maaşımıza zam istedik, sürekli oyaladılar. Biz de sendikaya üye olduk. Sendikalı olduktan sonra bakanlığa başvurumuz kabul edildi. Ama işveren bizi işten attı. Bize ‘terörist’ denildi.

Bursa Valisi ise ‘OHAL var’ diyerek direnişimize izin vermedi.

İsmail Kılıç:

7 yıllık tır şoförüyüm. 2 yıldır bu iş yerinde çalışıyorum. 1 çocuğum var. İşten atıldık. İşveren başka firmalara mail atarak isimlerimizi bildiriyor ve bunları işe almayın diyor. Biz sadece daha iyi koşullarda ve ücretle çalışmak istiyoruz. Sendika mücadelemizi sürdüreceğiz.

Hüseyin Olçun:

5 yıllık tır şoförüyüm, 6 aydır bu işyerinde çalışıyorum. Gemlik’teki işyerinde çalışma koşullarımız ağırdı. Gerekirse arabada yatacaksınız diye baskı yapılıyordu. İnsanca çalışmak için sendikalı olduk.

Faruk Sever:

20 yıldır konteyner şoförüyüm, 4 yıldır bu işyerinde çalışıyorum. Şirketimiz Gemlik merkezine 10 km uzaklıkta. Kendi imkânlarımızla gitmek zorunda kalıyorduk. Servis yok. Bazen otostop yapıyor, bazen de taksi tutmak zorunda kalıyorduk.

Bünyamin Top:

17 yıllık şoförüm. 2 yıldır bu işyerinde çalışıyorum. 3 çocuğum var. Sendikalı olan işçiler atıldıktan sonra kalanlara sus payı olarak her ay 300 lira bayram, yakacak yardımı vb. vermeye başladılar.

Cevat Aksullar:

20 yıllık şoförüm, 2 senedir Zincirlikuyu’daki işyerinde çalışıyorum. 55 şoför arkadaş sendikaya üye olduk, çoğumuzu işten çıkardılar. Kamyonlardan, çekicilerden ‘Medlog’ isimleri silinip ‘Köşdere’ yazmaya başladılar. Bu şirket işverenin arkadaşının şirketi. Güya artık Medlog’la çalışmıyor.

Yavuz Açan:

54 yaşındayım, 31 yıldır tır şoförüyüm. 1,5 yıldır burada çalışıyorum. 3 çocuğum üniversitede okuyor. Defalarca zam istedik, vermediler. Müdüre ne yapabiliriz diye sorduk. O da ‘Siz bilirsiniz, ne yaparsanız yapın’ dedi. Arkadaşlarımızla düşündük, taşındık, sendikalı olmaya karar verdik. Başka ne yapabilirdik ki… İşveren öğrenince bizi işten çıkardı. Direnişimizi sürdüreceğiz, başaracağımıza inanıyoruz.

Şenol Çarık

Odatv.com

işçi direniş ohal şenol çarık arşiv