Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı

Rafael Sadi Tel Aviv'den yazdı...

Evet, neredeyse yılan hikayesine dönen yangın söndürme uçakları konusunu tam manası ile anlayabilmek için bu kısa araştırmayı okumamız gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta 29 Temmuz günü Perşembe gecesi gerek İsrail Devlet Başkanı Yitshak Herzog gerekse İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’e hitaben birer mektup ile Türkiye’deki yangınları hatırlattım ve insani görevlerimiz arasında bu dost ülke insanlarının yardımına koşmamız gerektiğini ilettim. Ve zamanında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de Hayfa yangınları esnasında yangın söndürme uçakları gönderdiklerini hatırlatarak yardım edilmesi konusunda isteğimi belirttim.

Ne kadar işe yaradığını bilmemekle birlikte eski dostum olan ve bir zamanlar Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Şef’i olan ve şimdilerde de Türkiye’deki İsrail maslahatgüzarı olarak görev yapan Bayan İrit Lilian’a da gerekliliği ilettim.

Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı - Resim : 1

Sağolsunlar sadece Bayan Lilian dört sözcükle cevap verdi: “Bu konu üzerine çalışıyoruz…”

Diplomasi lisanı oldukça ilginçtir. Hiçbir diplomat asla kesin bir ifade kullanmaz. Kullanamaz hatta. Her şey sizin nasıl anlamak istediğinize bırakılır. Hoş, bunun anlamı edinmiş olduğum tecrübeye dayanarak şudur: “Teklif edeceğiz ama kabul ederlerse…”

Aradan geçen birkaç gün içinde Türkiye yönetimi bu konuda yardıma ihtiyacı olmadığı konusunu da bazı yayınlar çıktı. Ancak hiç biri resmi açıklamalar değildi. Sonunda Sayın Mevlüt Çavuşoğlu İsrail’den 3 uçak kiralandığını beyan etti. Ve uçaklar Türkiye’ye vardı.

Uçaklar bir ticari şirket olan ve 2011 yılından beri İsrail Türkiye arasında faaliyet gösteren Arad Holding aracılığı ile kiralanmıştı.

Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı - Resim : 2

Arad Holding sahibi Nimrod Arad aynı zamanda iki ülkem arasında oldukça parlak bir geçmişe sahip olan İsrail Türk İş Konseyi’nin de etkin bir üyesi. Kurucu başkanlardan sayın Moris Reyna’dan rica ederek Bay Nimrod ile görüşme talep ettim. Sağolsun telefonuma hemen cevap vererek görüşmemi sağladı.

Nimrod Arad’a aşağıdaki soruları mail ile ilettim ve cevapları da aynı şekilde aldım.

Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı - Resim : 3

(Nimrod Arad)

Aynen aktarıyorum:

SORU: Şayet diplomatik bir sorun yoksa bu konuda nasıl araya girip uçak kiralama işini haletliğinizi detaylı olarak anlatmanızı rica edeceğim.

Bildiğim kadarı ile ilk başta uçakların Türkiye'ye yardım olarak gönderilmesi düşüncesi vardı ve bu düşünce diplomatik yollardan araştırılarak kabul görüp görmeyeceği araştırıldı. Yoklama çekildi anlayacağın. Muhtemelen durumu biliyorsunuzdur.

Muhtemelen diplomatik soğukluklar sebebi ile yardım teklifi pek olumlu karşılanmadı. Kanaatimce Dışişleri ve İsrail'in Türkiye Büyükelçili ile Maslahatgüzarı Bayan İrit Lilian'ın çabaları ile olay hibe ve yardımdan kiralama haline dönüştü.

Hoş aslında ne şekilde olduğu pek fazla önem taşımıyor. Önemli olan yangının söndürülmesidir.

Bu sorudan sonra bu uçakların ne şekilde çalıştığını izah ederseniz ne şekilde yangın söndürdüğünü anlatırsanız memnun olurum.

Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı - Resim : 4

CEVAP: Sevgili Rafael abi,

Sizinle tanışmak bir zevk ve onurdur.

İsrail ve Türkiye, komşular, müttefikler, ortaklar olarak kalbimde çok değerliler ve harika ortak tarih ve kültürü paylaşıyorlar.

Türk milletine ve Türkiye halkına saygı ve sevgi duyuyorum.

İhtiyaç zamanlarında birbirimize her zaman destek olduk ve sonsuza kadar da öyle olmaya devam edeceğiz.

Bir de uçakların oldukça eski olduğu yer aldı Türk basınında. Tabii ki bakımı yapıldıktan sonra uçakların ömrü çok uzun olabilir.

Uçak ve mürettebat kiralama talebi 3 Ağustos akşamı geldi ve 4 Ağustos sabahı erken saatlerde anlaşmaya varıldı.

Gün boyunca detaylar üzerinde çalışmak, bilgi toplamak ve en çok da uçak mürettebatını Türkiye'ye gitmek için yetkilendirmek zorunda kaldık.

Şu anda COVID nedeniyle kısıtlamalar var ve Türkiye'ye her ziyareti onaylamak için özel bir İsrail hükümet komitesine ihtiyaç var.

İzinler, İsrail Büyükelçiliği'nden Charg'e D'affair, Irit Lillian ve Posta Başkan Vekili Ehud Eitam'ın harika yardımlarıyla, şaşırtıcı derecede hızlı olan 4 Ağustos gecesine kadar verildi.

İsrail'e döndükten sonra, tüm mürettebatın COVID/İsrail yasaları nedeniyle 7 gün karantinada kalması gerekecek.

Hava ekibine, Büyükelçiliğe ve katılan herkese çok teşekkür etmek istiyorum.

5 Ağustos’ta şirket, Chim-Nir uçaklar, güzergah, izinler, ekipman vb. hazırlıklarını yapmak zorunda kaldı ve her şey gece vakti hazırdı.

6 Ağustos saat 06.00’da, bu görev için pilotların brifingi yerel İsrail havaalanında gerçekleşti ve kalkış 07.15’te Bodrum'a yakın Milas havaalanında son varış noktasına gidiyordu.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde öğleden sonra 3 uçak, 2 yangın söndürme ve 1 lojistik destek ve mürettebatı Milas havalimanına indi.

Uçaklar, Marmaris bölgesi ile Bodrum ve Milas bölgelerinde birden fazla günlük görev için 7 Ağustos tarihinde seferlerine başladı.

Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı - Resim : 5

Uçakların önümüzdeki 3 gün daha kalması ve çalışması bekleniyor ve gerekirse uzatılacak. Umarım bu yangın kontrol altına alınır ve ihtiyaç duyulmaz.

Girişim, çok saygı duyduğum yakın arkadaşım ve ortağım, ODAŞ Enerji CEO'su ve sahibi Burak Altay'dan geldi, masrafları da karşıladı.

Bu önemli girişim için kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum.

İsrail tarafından gereken her şeyi hallettim ve İsrail ile Türk tarafı arasında koordinasyonu sağladım.

Türkiye'de çok değerli arkadaşlarım ve iş ortaklarım var, İsrail-Türkiye Ticaret Odası üyesi, Tel-Aviv ve İstanbul arasında çok seyahat ediyorum ve ülkeler arasındaki karşılıklı iş fırsatlarına odaklanıyorum.

Hatta bu yaz tatilini ailemle Bodrum'da yapmayı planlamıştım ama COVID kısıtlamaları nedeniyle iptal etmek zorunda kaldım.

Uçaklar, uçaklara ve mürettebata yangın söndürme hizmetleri sağlayan özel bir şirket olan Chim-Nir'e ait ve çok hızlı müdahale ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum.

Odatv o isme ulaştı... Herkes uçak ararken İsrail'den yardım eli nasıl uzandı - Resim : 6

Uçaklar iyi durumda, bazen uzun mesafeli görevler veya olası yangınları tespit etmek için keşif misyonları nedeniyle 1930 litreye kadar taşıyor, beklenmedik zaman alan uçaklar, artan yakıt tüketimi nedeniyle biraz daha az taşıyor. Bu uçaklar hem İsrail'de hem de bölgedeki diğer ülkelerde görevlerde kullanılıyor.

İsrail ve Türkiye arasında iş yapıyorum, Sağlık, Enerji, Ulaşım, Akıllı Şehir vb. gibi çeşitli alanlarda İsrail teknoloji çözümlerini uygulamaya odaklanıyorum.

Türkiye'deki büyük fırsatlara ulaşmak için İsrailli Start-Up teknoloji şirketleri ve aynı zamanda büyüyen şirketler ile ortaklık yapıyorum ve Start-Up şirketlerinin halka arz öncesi aşamalarında yatırım turlarına katılmak isteyen yatırımcılarla işbirliği yapıyorum. .

Teşekkürler, Türkiye'nin harika insanlarına ve güzel doğasına teşekkür ederiz, bunu onlar için yapıyoruz. Bu vesile ile Gerek Dalaman gerekse Milas Havaalanları yetkili ve görevlilerine en derin ve samimi teşekkürlerimi iletmek isterim. Gerçekten hepsi ayrı ayrı ellerinden geleni en iyi şekilde yaptılar ve yardımcı oldular sağolsunlar.

Sağolsun konu ile ilgili resimleri ve kısa videoları da kendisi iletti. Umarım yangın bir an evvel söner ve bir daha da gerek kalmaz.

Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sağolun…

Rafael Sadi

Odatv.com

israil Türkiye yangın