Odatv hakem dosyasını açıyor... Manidar tesadüfler

Dört büyük kulüp de uzun zamandır hakem atama sisteminin değiştirilmesini isteyerek Avrupa’daki örneklerine göre uyarlanmasını talep ediyordu...

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı, görevinden istifa etmesi Türk futbolunda dengeleri değiştirdi.

Dört büyük kulüp de uzun zamandır hakem atama sisteminin değiştirilmesini isteyerek Avrupa’daki örneklerine göre uyarlanmasını talep ediyordu.

Süper Lig'de yeni sezonun ilk 10 haftası geride kalırken farklı kulüplerden yüksek sesle hakem eleştirilerinin yükselmesinin ardından önce Merkez Hakem Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Metin Tokat daha sonra da MHK Başkanı Serdar Tatlı istifa etmişti.

İstifalar ve hakem performanslarının kötü olması liyakat tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Odatv, istifa kararından önce hakemler ve gözlemciler üzerine bir araştırma yapan Tatlı, kurulda 40 gözlemci ve 6 hakemin son 30 yılda akrabalık ilişkileriyle birbirlerini kolladıklarını fark ettiği bilgisini kamuoyuna duyurmuştu.

Bu akrabacılık sisteminde kimlerin yer aldığı belli oldu. Öyle ki toplamda Süper Lig hakemleri dışında alt klasmanlar dahil 140 kişilik bir listeden bahsediliyor.

Edinilen bilgilere göre gelecek dönemde üst klasmana çıkmaya aday, klasman hakemleri içinde tam 22 tane İstanbul bölgesinden hakem vardı.

22 hakem içinden 8 tanesinin üst klasmana yükselme ihtimali bulunuyordu. Bu 8 hakemin 7’sinin babasının eskinden hakemlik yapmış olması dikkat çekiyor.

Yani yeni atanacak genç hakemler doğrudan akraba referansıyla yükseleceği belirtiliyor. Fakat aynı durum Süper Lig’te de olunca liyakatsiz hakemlerin

O HAKEMLERİN BAZILARI

Abdülkadir Bitigen

Türkiye Futbol Federasyonu maç gözlemcilerinden Galip Bitigen’in oğlu olmasıyla hakem oldu. Abdulkadir Bitigen’in, mentörlüğünü de profesyonel hakemlerin koordinatörlüğünü yapan ve Merkez Hakem Kurulu üzerinde çok büyük etkinliği bulunan Serdar Çakır yapıyordu.

Serdar Çakır’a en yakın hakemlerin başında gelen Süleyman Abay’ın ise yıllar önce yönettiği Adana Demir-Urfaspor maçının gözlemcisinin Galip Bitigen idi. Baba Bitigen’in de kötü yönetim gösteren Süleyman Abay’a yüksek not vererek kariyerinde yükselmesini sağladığı öğrenildi.

Cüneyt Çakır

Bitigen’in kariyerinde ismi geçen Serdar Çakır ise Türkiye’nin en iyi hakemleri arasında gösterilen Cüneyt Çakır’ın babası olmasıyla tanınıyor. Yani Cüneyt Çakır da aslında baba referansıyla hakemlik camiasına adım atanlardan.

Şu anda hakemliğin yanında sigortacılık mesleğiyle de uğraşmaktadır. 10 yaşından 17 yaşına kadar Kartalspor 'un altyapısında futbol oynadı. 1994 yılında, 17 yaşında hakemliğe ilk adımını attı. 1994 yılında hakemlik kariyerine başlayan Çakır, 1997 yılında C klasman ve 1999 yılında da B klasman hakemi oldu. İlk yönettiği TFF kayıtlarında bulunan maç 18 Ekim 1996 tarihli Beşiktaş A.Ş.- Samsunspor Paf Ligi maçıdır ve 1.yardımcı hakem olarak görev yapmıştır. Üst klasman hakemi kategorisine 2001 yılında yükselirken Süper Lig 'deki ilk maçına da aynı yıl çıktı.

Metin Tokat

Metin Tokat, babası eski hakemlerden Talat Tokat. Süper Lig hakemlerinden Serkan Tokat ise kuzen kontenjanından hakemlik camiasına girdi. Metin Tokat, Merkez Hakem Kurulu yönetimine kadar yükseldi ancak geçen hafta Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki hakem hatalarının ardından yönetimden istifa ederek ayrılmak zorunda kaldı.

Bahattin Şimşek

Babası Selami Şimşek de uzun seneler Süper Lig’de gözlemci olarak görev yaptı. Hatta abisinin de bir dönem hakemliğe başladığı ancak daha sonra meslekten ayrıldığı aktarıldı. Şimşek’in ismi geçen yıl İstanbul'da oynanan Fenerbahçe - Başakşehir maçında gösterdiği 3 kırmızı kart ve vermediği pozisyonların ardından gündem olmuştu.

Oğuz Sarvan

Eski hakemlerden MHK’de de görev alan Oğuz Sarvan da babadan hakem olanlardan. Mesleği diş hekimi olan Oğuz Sarvan, Türkiye Süper Lig'inde 18 sezon boyunca 203 maç yönetti. Babası Muzaffer Sarvan'dır. Oğuz Sarvan, 1991 yılından 2000 yılına kadar bir FIFA kokartlı hakem olarak görev yaptı. Sarvan ismi MHK’deki akrabacılık sisteminin uzun yıllardır sürdüğünü gösteren isimler arasında yer alıyor.

Abdullah Buğra Taşkınsoy

Eski hakem Şahin Taşkınsoy’un iki oğlu birden hem Burak hem de Buğra babalarının izinden giderek hakemliği seçmiş isimler. Buğra Taşkınsoy, TFF 1. Lig'de uzun yıllardır görev aldı ve yönettiği maçların ardından dikkat çekmişti.

Cem Deda

Antalyaspor’un sportif direktörlüğünde de bir süre görev yapan Cem Deda eski hakemlerdendir. Deda aynı zamanda yine eski hakemlerden Sadık Deda’nın oğludur. Kariyerinin sonlarına doğru bir alt klasmana düşürülmüş ve Süper Lig’te hakemlik yapamamıştı.

Hakan Ceylan

Babası Hasan Ceylan Süper Lig’te 12 sezon boyunca 134 maç yönetti. Hakan Ceylan, Bahattin Şimşek’in neredeyse kariyerini bitiren Fenerbahçe - Başakşehir maçında 4. Hakem olarak görev yapıyordu. Aynı maçın VAR hakemi de babası hakem olan Cüneyt Çakır olması akrabalık ilişkilerini ortaya koyması açısından önemli.

Burak Şeker

Süper Lig'de henüz fazla tecrübesi bulunmayan Burak Şeker, Antalya bölgesi hakemlerinden. 33 yaşındaki Burak Şeker'in hakemlik dışındaki mesleği bankacılık ve finans olduğu biliniyor. Şeker, uzun süre boyunca 1. Lig ve 2. Lig'de maç yönetti. Geçen sezon TFF 1. Ligde 15, Türkiye Kupası'nda 4 ve 3. Lig play-off'larında 1 maç yönetti. Burak Şeker'in babası Adnan Şeker, bir dönem Merkez Hakem Kurulu üyeliği yaptı. İlk olarak 2019 Ağustos'unda Süper Lig'de AVAR hakemliği yaparak klasman atlama şansı yakalayan Şeker, geçen sezon birçok Süper Lig maçında daha görev aldı.

Yarın: TFF kendi talimatını dinlememiş…

Mert Taşçılar

Odatv.com

OdaTv