Odatv CHP kulislerinden bildiriyor

CHP'nin 9-10 Mart tarihlerinde Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı tamamlandı ve yeni bir tüzük kurultayca kabul edildi...

CHP'nin 9-10 Mart tarihlerinde Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı tamamlandı ve yeni bir tüzük kurultayca kabul edildi.

Kurultay'da kabul edilen metin; daha kısaltılmış, sadeleştirilmiş ve yönetmeliklere sıklıkla görev devredilmiş biçimde.

Kurultay salonu ilk gün konser şaşkınlığı yaşadı. Cuma günü gerçekleşen konser nedeniyle salon 16.30 civarında sadece 2 madde görüşüldükten sonra boşaltıldı. Ertesi gün ise kalınan yerden devam edildi.

İlk günün bombası, 2. maddeye eklenmek istenen sendikal mücadeleye dair fıkra tartışmalarıydı. Hem 1. hem de 2. maddede benzer ve hatta aynı ifadeler olması, tartışmanın boyutunu değiştirdi. Önerge kabul edilmemekle birlikte Kurultay'ın ilk tartışmasının fitilini ateşledi.

ÇOK GERGİN ANLAR

Ertesi gün beklenen tartışma tam da yerinde başladı. 4. maddede destekçi üyeyle üye ayrımı yapan madde, tüzük gereği, salt çoğunlukla kabul edilmediği için taslaktan düştü. 4-11. maddeler arasında düzenlenen üyeliklerle ilgili maddeler atlanarak görüşmelere devam edildi. Kurultay'ın en sonunda bu maddelerle ilgili muhalif grupla anlaşarak düzenleme yapıldı.

Asıl tartışmalar ise önseçim maddesi de denilen, aday saptama yöntemlerinde yaşandı. Mevcut tüzükte, Siyasi Partiler Kanunu tarafından verilen yüzde 5 ve maddede belirtilen yüzde 15'lik genel merkeze kontenjan milletvekili tanıyan hakkın sadece yüzde 5 yapılması için Muharrem İnce ile İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke'nin başını çektiği milletvekillerinin önergesinin oylanması verilen aralarla birlikte 5 saat sürdü. Divan Başkanı Hakkı Suha Okay'ın önerge reddedilmesine rağmen oylamayı tekrarlatması ise tepkilere neden oldu. O arada Engin Özkoç'un kendisine bağırması ve hakaret etmesinin ardından, Divan'ı terk eden Okay'ın yerine Divan üyesi Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun maddeleri hızla oylatması Kurultay'da bir grubu memnun ederken, muhalif grubun salonu terk etmesine neden oldu. Büyük tartışma ve kısmen kavgaların yaşandığı süreç sonunda il başkanlarının önergesi üzerine bir değişiklik daha yapıldı. Bu eklemeye göre, ittifaklar olması durumunda önseçim yapılmayabileceği hükme bağlandı.

KURULTAY'DAN NOTLAR

- Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, genellikle basına kapalı toplantılarda yaptığı sert ve uyarı dolu konuşmasını basına açık bölümde yaptı. Özellikle muhaliflerce ''azarlama" konuşması olarak adlandırılan konuşmaya, destek kadar tepki de vardı.

- Kılıçdaroğlu 2 gün tüm maddelerin oylanmasında salonda hazır bulundu ve tüm konuşmaları dinledi.

- Delegeler içinde 48 imzacı milletvekiline destek oranı azımsanmayacak boyutta olsa da pek anlaşamayan “ulusalcılar”, “liberaller” ve “solcular” arasındaki ittifak şaşkınlık yaratmıştı.

- Önseçimle ilgili önergeye dair tartışmalar sürerken, sıklıkla önseçim sloganları atıldı. Bu arada Barış Yarkadaş'ın delege kartını Genel Başkan'ın olduğu kısma doğru atması tepkilere neden oldu.

- 48 imzacı milletvekili henüz Kurultay tamamlanmadan ayrı düştüler. Cihaner önergelerin biri hariç tamamını geri çekti.

- Kılıçdaroğlu, tüzük kabul edildikten sonra yaptığı konuşmada önseçimden vazgeçmeyeceğini özellikle vurguladı.

- Kabul edilen metinde gençlik kotası yüzde 10'dan yüzde 20'ye artırıldı ve engellilere yönelik adaylıklarının kolaylaşmasını sağlayan maddelere yer verildi. Genel Başkan adaylığı için delegenin yüzde 10'undan imza alınması hükmü yüzde 5 yapıldı.

- Kurultay'ın kahramanları hemen hemen her maddeye itiraz eden Sabri Ergül ile Divan yönetiminde ve oylamalarda rüzgar gibi giden Çerçioğlu oldu.

Meclis Kulisi
Odatv.com

Not:
Bu yazı yayımlandıktan sonra, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş Odatv'ye attığı mesajda şu iddiada bulundu: "Barış Yarkadaş kartını 'Kılıçdaroğlu'nun olduğu bölgeye attı' iddiası doğru değildir."

arşiv