Odatv CHP kulislerinden bildiriyor

Malum CHP’nin Kurultay tarihi yaklaştıkça, parti içi haberler de basın yayın organlarında yoğunlaşıyor...

Malum CHP’nin Kurultay tarihi yaklaştıkça, parti içi haberler de basın yayın organlarında yoğunlaşıyor. Biz de bugün (Cumartesi) Ankara, Pazar günü İzmir ve 13 Ocak’ta İstanbul kongrelerini yapacak CHP kulislerinde nabızları tuttuk. Kulislerde konuşurken ayrışma, tartışma gibi kavramlara partililerden itiraz geldiğini öncelikle belirtelim. Onlara göre, bunlar bir yarışma, bayrak devri ve parti içi demokrasinin gereği.

Öncelikle Ankara. Ankara’da mevcut Başkan Adnan Keskin’in ismi üzerinde zorlu bir süreç sonunda anlaşma sağlandı. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın desteklediği Keskin’e destek olarak Çankaya, Etimesgut, Sincan’ın yanında bazı ilçe başkanları da bulunuyor. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Altındağ, Mamak ve Keçiören ilçe başkanları ise Keskin ismine çok sıcak bakmıyordu. Hatta bir aday çıkarma girişimleri de oldu. Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün Genel Başkan kaynaklı uyarılarına rağmen aday çıkarılması ısrarı devam edince, devreye bizzat Kılıçdaroğlu girdi. Kılıçdaroğlu’nun mevcut Başkan Keskin ile yola devam etmek istediğini belirtmesi ve bunu net olarak ilçe başkanlarına talimat biçiminde iletmesi üzerine Adnan Keskin isminde zorunlu bir uzlaşma sağlandı. Şu an için ipi Keskin’in göğüslemesi bekleniyor. Keskin haricinde Gençlik Kolları önceki Genel Başkanlarından Ayhan Yalçınkaya ve Ankara il yöneticisi Umut Eraslan da aday olarak sandığa girecek isimler.

İZMİR’DE KOCAOĞLU AYRIŞMASI

İzmir’de parti içinde birden fazla adayın olması ise yarışı kızıştırıyor. Mevcut başkanın adaylığını geri çektiği ve çok sayıda ismin başkanlık için konuşulduğu kulislerde il yöneticisi Utku Gümrükçü ile Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel’in ismi ön plana çıkıyor. Kulislerde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Yücel’i desteklediği ve aday olarak çıkmasını teşvik ettiği, Kocaoğlu’nun siyaseten karşısında duran Milletvekilleri ve parti yöneticilerinin ise genelde Gümrükçü’nün arkasında durduğu kaydediliyor. Kongre, 7 Ocak Pazar günü gerçekleşecek.

İSTANBUL’DAKİ DENGELER VE KADIN ADAY İDDİASI

1 hafta sonra kongresini gerçekleştirecek olan İstanbul’da ise durum oldukça karışık. Bir önceki kongrede Genel Merkezin adayı diye lanse edilen Gökhan Zeybek’e karşı Cemal Canpolat seçimi kazanmıştı. Bu süreçte Tekin Bingöl, Erdoğan Toprak, Akif Hamzaçebi gibi isimlerin Canpolat’ın karşısında; Engin Altay, Gürsel Tekin, Erdal Aksünger gibi isimlerin de yanında durduğu biliniyor. Ayrışmaların yerel seçimlerdeki belediye başkan adaylıklarına dair bir tercih de olduğu izlenimi kulislerde dile getiriliyor. 13 Ocak’ta yapılacak kongre de aynı ayrışmayla biçimleneceğe benziyor.

İstanbul il kongresine uzun zaman olmasına rağmen ilçeler üzerinde yaşanan tartışmalar daha önce MYK’ya kadar taşınmıştı. İl ve ilçe başkanlıkları arasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle ilçe kongreleri bizzat Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla durdurulduğunda büyüyen kriz, daha sonra çözülmüş ve kongreler kaldığı yerden devam etmişti. İşte o ilçe kongreleri tamamlandı.

Genel Merkez’e yakın kaynaklar, Canpolat’ın Genel Başkan’ın istemesi doğrultusunda çekilebileceğini kendisine ilettiğini konuşuyor. Ancak buna karşın aday olmak istediği ise CHP’nin İstanbul’da etkin isimlerince vurgulanıyor. Yine İstanbul kaynakları, kongre kazanan Cemal Canpolat’a yakın ilçe başkanlarının listelerindeki il delegelerinin bile blok hareket etmeyecek nitelikte olduğunu kaydediyor. Bu koşullar altında Canpolat isminin yanında Canan Kaftancıoğlu’na şans tanınıyor. İstanbul’a kadın bir il başkanı vurgusunun kullanıldığı süreçte şu an için üçüncü bir adayın ismi geçmiyor.

“1 hafta uzun süre, bir aday çıkabilir” biçiminde yorumlanan süreçte, Genel Başkan Kılıçdaroğlu aday olan isimler, Milletvekilleri ve ilçe başkanlarıyla tek tek görüştüğü biliniyor. Şu an için İstanbul’a bir aday profili çizmeyen Kılıçdaroğlu bir isim ya da aday nitelikleri belirtmesi durumunda kongreye tek adayla gidilebileceği de söyleniyor. İstanbul’da kimi ipi göğüsleyeceği merak konusu.

2019 ÖNCESİ MÜDAHALE

Genel Merkez’deki “genel hava” nedir? Biraz da bundan bahsedildiği takdirde, illerdeki bu hamleler daha net anlaşılacak gibi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, genel olarak parti içindeki seçimlerde tarafsız kalmasıyla bilinen bir lider. “Sandığa giren herkes partilim, çıkan kişiler de benim kabul edeceğim, birlikte çalışacağım kişidir” fikrini sıklıkla her yerde dile getiriyor. Ama özellikle 2019’a giden süreçte, hele ki erken seçim riskinin olduğu durumda partililerin enerjisini iç yarışmaya vermesine de sıcak bakmıyor. Bu nedenle açıktan müdahale etmesi kimilerince şaşkınlıkla karşılanmakla birlikte, parçalı örgüt yapılarıyla gerek yerel seçimleri gerekse Cumhurbaşkanlığı seçimlerini atlatmak istemediğini, partinin isminin kongrelerdeki tartışmalarla basında ve kamuoyunda anılmasını sevmediği yakın çevresine söylediğini öğrendik. İstanbul ilçe kongreleri durdurulduğunda “gerekirse İstanbul delegeleri olmadan Kurultaya giderim” dediği, Genel Başkan’a yakın kaynaklarca dile getiriliyor.

Şubat başında gerçekleştirilecek Kurultay’da tek aday çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu’nun, Parti Meclisi listesi üzerinde de çalışmaya başladığı; genç, dinamik, bir yerlere aday olma amacıyla buraya seçilmek istemeyen, kamuoyu tarafından da tanınan isimlerden kurulu bir PM için uğraştığı kaydediliyor.

Bakalım önümüzdeki günler CHP adına neler getirecek.

Meclis Kulisi

Odatv.com

meclis kulis arşiv