Odatv bildiriyor... Elektriksiz Isparta’nın 24 saati

Yusuf Yavuz yazdı...

Hava sıcaklığının eksi 11 derecelere kadar indiği ve kar yağışının yaşamı olumsuz etkilediği Isparta'da elektrik kesintisi sürüyor. Hastanelerde sorun yok ancak evde ünite desteği alanlar zor durumda.

Isparta Valiliği de kesintilerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada kesinti ve aksaklıkların devam ettiği kabul edildi.

Fakat yaşanan mağduriyeti Odatv kentte görüntüledi.

Bazı aileler karanlıkta mum ışığında yemek yemek zorunda kaldı. Elektronik aletler bozuldu. Kimi ailelelerin kombileri bozuldu.

Kenti gezen CHP heyeti de iktidarı ve yetkilileri eleştirdi. Büyük mağduriyetin yaşandığı kente bazı vatandaşlar ise dondurucu soğukta gece birbirilerine sarılarak ısındıklarını anlattı.

Elektriksiz geçen üç gün boyunca yetkililerin ilgisizliğinden şikâyet eden vatandaşlardan bazılarının aktardıkları şöyle:

‘ÜÇ GÜN ELEKTRİK YOKTU, MUHATAP BULAMADIK’

“Doğruları söyleyen videolar paylaştık diye bizi belediyeden arayıp o videoları kaldırın dediler. TEDAŞ’ı aradık, gelecek diye diye beklettiler. Üç gün elektrik yoktu. Muhatap alacağımız kimse bulamadık.”

‘SARILARAK ISINDIK’

“Her birimiz birer çocuğumuzu aldık sarıldık öyle ısınmaya ve ısıtmaya çalıştık. Yaşlılar da öyle… Sarılarak ısındık.”

‘883 TL FATURA GELİYOR GÖREVLİ YOK!

Bir aylık 883 TL fatura gelmiş. Kimse gelmiyor. Burası merkez… Evimde elektrik, doğalgaz yok ama eve fatura geliyor. Faturayı gönderiyorsunuz da elektrikler yok görevli niye göndermiyorsunuz?

‘SESİMİZİ DUYURAMADIK’

“Sesimizi duyuramadık. Cinnet geçiriyor millet. Kendimizi yakalım bunu mu istiyorsunuz?”

‘ÜLKEMİZ ÇOK GÜÇLÜ AMA 40 CM’LİK KARDA REZİLLİK YAŞIYORUZ’

“Biz hangi çağdayız? Uçuyoruz pembe bulutlar üstünde, ülkemiz çok güçlü ama 40 cm kar yağıyor rezillik yaşıyoruz! Paraları milletten topluyorsunuz yazık bu millete… Üç katı oranında faturalar geliyor. Parası olmayan ne yapacak? Valinin görevi ne? Bakan mı yapacak? Toplum olarak demokrasiyi bilmiyoruz. Her gün zam geliyor, kimse tepki göstermiyor.”

‘MAKİNALAR BOZULDU’

“Elektrik geldi ama kombinin kartı yanmış. Çamaşır, bulaşık makineleri yandı. Hiçbir şey çalışmıyor. Beş gündür kalorifersiz dairede yaşıyoruz. Vallahi idare etmeye çalışıyoruz.”

‘GERÇEKLERİN PARTİSİ OLMAZ’

“Kar yağacak tamam, bereket deniyor tamam ama çıkmış televizyonlarda konuşuyorlar. Biz Isparta merkezde Batıkent mahallesinde oturuyoruz. Köyde de değil. Yaşadıklarımıza bak. Partilisi yok bu işin. Gerçeklerin partisi olmaz.”

‘YOĞUN BAKIMDAN ÇIKIP EVE GELDİM, BUZ!

“Ben acile kaldırıldım, yoğun bakımda yattım 2 gün, servise aldılar çıktım eve geldim, ev buz gibi… Her yere telefon ediyoruz, kimse telefonları açmıyor. Sular da kesikti. Herkes arıyor ama ulaşılamıyor.”

‘LAMBALAR PATLADI

“Merkezde elektrikler gelince başka sorunlarla karşılaştık. İnternet gitti, TV gitti, lambalar patladı. Komşularda da benzer sorunlar var. Fırsatçılar da türedi. Destek gerekiyor.”

BAKANDAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta il ve ilçe merkezlerinde enerjisiz şebeke kalmadığını bildirdi.

Fatih Dönmez, Isparta'daki elektrik kesintilerinin giderilmesi ve karla mücadele çalışmalarını gün boyunca sahada takip etti. İl genelinde arıza yaşanan bölgelere giden Fatih Dönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 Şubat Perşembe günü Isparta ve çevresinde yoğun kar yağışı yaşandığını ve buna bağlı olarak şebekelerde buz yüküne dayalı ciddi hasarlar oluştuğunu belirtti.

Gerek iletken kopmaları gerek direk hasarları gerekse trafo merkezlerindeki arızalar nedeniyle elektrik sıkıntıları yaşandığını aktaran Dönmez, ilk etapta Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi'nin Isparta'daki bakım onarım ve acil müdahale ekiplerinin çalışmalara başladığını ancak olayın büyüklüğü karşısında çevre illerden takviye personel ve ekipman sağlandığını bildirdi.

Sahada 600'e yakın personel, 200'e aşkın iş makinesi ile çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bakan Fatih Dönmez, şunları söyledi:

"Sivas’tan, Yozgat’tan, Kastamonu’dan, İstanbul’dan, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Hatay, Denizli gibi birçok ilimizden buraya olaya müdahale etmek üzere teknik personel çağrıldı. Onların 7/24 durmaksızın gece gündüz çalışarak yapmış oldukları mücadele sonunda Isparta il merkezinde ve ilçe merkezlerinde an itibarıyla enerjisiz şebekemiz kalmamıştır. Şu anda son olayın, son arızanın bulunduğu yerdeyiz."

Tüm ekiplerin fedakarca çalıştığını belirten Fatih Dönmez, çalışmaları sabırla, anlayışla, sağduyu ile karşılayan Ispartalılara da teşekkür etti.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

OdaTv