O seçimde “Cemaat” kimi destekledi?

Bir tarafta “Yargıda paralel yapıyla mücadele”, diğer tarafta “yakınlıklar ve dengeler” var. Bakalım hangisi ağır basacak. Müyesser Yıldız yazdı...

Yargıtay’da geçen hafta yapılan seçimle Cumhuriyet Başsavcı adayları belirlendi. En çok oyu “Yargıda Birlik Platformu” yani iktidar ile Cemaat muhaliflerinin oluşturduğu grubun desteklediği adayın aldığı söylendi.

Pek öyle olmadığı anlaşılıyor, çünkü Yargıtay, Adalet Bakanlığı ve AK-Saray’da işler fena halde karışmış durumda.

Önce seçim sonuçlarını hatırlatalım. Adaylardan 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’ya 170, 7. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Mutlu’ya 151, 18. Ceza Dairesi Başkanı Hamdi Yaver Aktan’a 63, 10.Ceza Dairesi Üyesi Hüsnü Uğurlu’ya 38 oy çıktı. AK-Saray’a gönderilecek listeye beşinci isim olarak ise birer oy alan adaylardan en kıdemlisi eklenecek.

İlginçtir seçimden sonra hem merkez medya, hem de iktidar medyası, birinci olan Akarca’nın “Yargıda Birlik Platformu’nun desteklediği isim” olduğunu yazdı.

Yargıtay kulislerinde bunun doğru olmadığı belirtilirken, Yargıda Birlik Platformu toplantılarına Akarca’nın bir kez katıldığı, ikinci Mehmet Mutlu’nun hiç katılmadığı hatırlatıldı. Bu iddiaya açıktan itiraz eden ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı adaylarından ve “Yargıda Birlik Platformu”nun önde gelen isimlerinden 18. Ceza Dairesi Başkanı Hamdi Yaver Aktan oldu. Aktan, “Kesinlikle böyle bir anlaşma yok, doğru değil. Böyle bir karar alınmadı” dedi.

KİM KİMİ DESTEKLİYOR?

Bu seçim nihayetinde bir temayül yoklaması niteliğinde, zira tek seçici Erdoğan. İsterse o 5 isim arasından tek oy alan adayı dahi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atayabilecek.

Burada önemli olan, seçim sonuçlarının Yargıtay’daki dengeler, özellikle de “Paralel” olduğu iddia edilen 160 bloğunun duruşuyla ilgili bir fikir vermesi.

Yargıtay’da 512 üye var. Seçimlerde 466 üye katıldı, 22 boş oy kullanılırken, 16 oy da geçersiz sayıldı. Yani toplamda adaylara oy veren üye sayısı 428’da kaldı.

“Yargıda Birlik Platformu”nun Karadeniz kökenli ve milliyetçi isimlerinin çoğunlukla seçime katılmadığı veya boş oy verdiği söyleniyor. Bu da platformda çözülmenin işareti olarak yorumlanıyor.

“Cemaat” bloğuna gelince; Büyük çoğunluğunun oy kullandığı ve oyların ilk iki sıradaki isimler Akarca ile Mutlu arasında paylaştırıldığı konuşuluyor.

“Cemaat”in duruşuyla ilgili bir diğer ilginç iddia da şu; İstanbul’daki “tahliye” krizi patlak vermese, neredeyse Yargıtay’da “barış anlaşması” sağlanma noktasındalarmış.

Seçimlerde ilk dört sırayı alan isimlerin destekçilerine dair söylentileri de aktaralım.

Mehmet Akarca’yı, Erdoğan ailesine yakın etkili ve yetkili bir işadamının desteklediği, geçmişte Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda Fetullah Gülen’in beraat kararını onaylayan isimlerden olan Mehmet Mutlu’yu ise Adalet Bakanlığı ve AK-Saray’ın hukukçu kökenli bürokratlarının istediği anlatılıyor.

Dördüncü sırada yer alan Hüsnü Uğurlu’nun da sırf Mehmet Akarca’nın oylarını bölmek için Adalet Bakanlığı’nca aday çıkartıldığı öne sürülüyor.

Hamdi Yaver Aktan’a gelince; Geçmişte Cemaatin “Ergenekon’un yargıdaki başı” diye boy hedefi yaptığı, “bağımsız” isim olarak biliniyor.

İşte Erdoğan 15 Mayıs’a kadar bu isimlerden birisini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na atayacak. Erdoğan’ın zor seçimlerinden biri olacağa benziyor; Zira bir tarafta “Yargıda paralel yapıyla mücadele”, diğer tarafta “yakınlıklar ve dengeler” var. Bakalım hangisi ağır basacak.

Paşakapısı’na kucak dolusu sevgiler

Müyesser Yıldız

Odatv.com

arşiv