O HES'leri yaparken bunları düşündünüz mü

HES projelerinin en çok eleştirilen yanlarından biri olan balık geçitleri sorunu Isparta'da düzenlenen...

HES projelerinin en çok eleştirilen yanlarından biri olan balık geçitleri sorunu Isparta'da düzenlenen çalıştayda ele alınacak. SDÜ, DKMPGM ve Su Enstitüsü'nün işbirliği ile 25-26 Haziran'da gerçekleştirilecek olan çalıştayda, akarsularda göç eden balık türlerinin göç yolları üzerindeki sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacak. Çalıştayda HES projelerinde uygulanması zorunlu olan balık geçitlerine ilişkin sorunların ağırlıklı olarak ele alınması planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN GÖÇERKEN YOK OLAN BALIKLARI

Türkiye'nin iç sularında 70'i endemik olmak üzere yaklaşık 300 civarından balık türünün yaşadığı belirtiliyor. İnsan kaynaklı kirlilik başta olmak üzere pek çok etken ise bu türleri tehdit ediyor. Bu yüzden Türkiye'nin gündeminden düşmeyen HES projelerinin en çok tartışılan yanlarından biri de uygulanması zorunlu olan balık geçitleri yaşamsal önem taşıyor. Ancak pek çok projede göstermelik olarak ve usule uygun inşa edilmeyen uygulanan balık geçitleri, bir çok balık türünün varlığını sürdürebilmesini engelliyor. Bu konuda yargıya da yansımış çok sayıda bilimsel çalışma bulunuyor.

O HES'leri yaparken bunları düşündünüz mü - Resim : 1

ISPARTA'DA BALIK GEÇİTLERİ İÇİN ÇALIŞTAY YAPILACAK

İşte akarsuların kanayan yaralarından biri olan balık geçitleri, Isparta'ta düzenlenecek olan bir çalıştayla masaya yatırılacak. Süleyman Demirel Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Su Enstitüsü'nün işbirliği ile 25-26 Haziran tarihlerinde düzenlenecek olan çalıştay, Barida Otel'de gerçekleşecek.

BALIKLARIN GÖÇ YOLLARI VE SORUNLAR TARTIŞILACAK

İki gün sürecek olan "HES'ler ve Balık Geçitleri" başlıklı çalıştaya, çağrılı tebliğlerin yanısıra akademisyenler, özel sektör temsilcileri ile ilgili kamu kurumlarından temsilcilerin katılması beklenirken, dört ayrı oturumda şu başlıklar ele alınacak: "Akarsularda göç eden balıklar ve istekleri, İdeal balık geçitleri, Örnek akarsular üzerinde modeller oluşturulması, Mevcut akarsularda balık göç yolları ve iyileştirme, Balık göç yollarının bütünlüğünün sağlanması, Hidrolojik ve ekolojik koruma yaklaşımları, Geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve yönetmelikler, Oluşturulan modellerin yönetmeliklerle uyumluluğunun değerlendirilmesi."

O HES'leri yaparken bunları düşündünüz mü - Resim : 2

SONUÇ RAPORU HAZIRLANACAK

Çalıştayda ele alınan konularla ilgili sonuç raporu oluşturulacağı belirtilirken, düzenleme komitesince yapılan çağrıda, "HES’ler ve balık geçitleri konusunda ortaya çıkan problemlere çözüm önerileri getirmeyi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesini amaçlayan çalıştayımıza akademisyenlerin, araştırmacıların, bilim insanlarının, konular ile ilgili karar alıcı ve uygulayıcıların katkı ve katılımlarını bekliyoruz" denildi.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

HES Balık arşiv