O değerlendirmeye itirazım var

Muzaffer Ayhan Kara yazdı

Odatv’de dün yayınlanan ve bugün de manşette olan Can Özçelik imzalı haber-yoruma itirazım var.

Özçelik şöyle diyor: “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in 2022 yılında emekliye ayrılacak olması Genelkurmay Başkanlığı’na sürpriz bir ismin gelmesinin de yolunu açtı. O kişi Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz. 2017 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığına getirilen Küçükakyüz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’den sonraki en kıdemli, kuvvet komutanı.”

2017’den bu yana görevde olan Org. Küçükakyüz’ün “görev süresinin bir yıl uzatılması, Külliye ile uyumu”na da dikkat çeken Özçelik, değerlendirmesini E. Hak. Alb. Zeki Üçok’a dayandırmış. Üçok demiş ki Özçelik’e; “Yaşar Güler’den sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en kıdemli orgeneral Hasan Küçükakyüz olacak. Bu duruma göre Hava Kuvvetleri Komutanının, Genelkurmay Başkanı olma ihtimali çok yüksek.”

Özçelik de Üçok’a şu satırlarla katıldığını ifade ediyor: “Düşünüldüğünde bu durumun gerçekleşmesi mümkün. Bekleyip göreceğiz.”

NEDEN OLMAZ?

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Küçükayüz’ün Org. Güler sonrasında “müstakbel genel kurmay başkanı” olarak değerlendirmek çok absürd bir yaklaşım. Türkiye gibi kara gücü ağırlıklı bir orduda bu mümkün değil. Zaten örneği de yok.

HEVESLERE BİRKAÇ ÖRNEK

İlk olarak 12 Mart dönemi öncesinde güçlü komutan, “uçan general”, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Muhsin Batur genelkurmay başkanlığına heves etti. 9 Mart’a yönelik çıkışın bertaraf edilip sürecin 12 Mart Muhtırası ile noktalanmasıyla bu heves ortada kaldı. Ki, çok zorlamaydı.

İkinci olarak, bu defa 28 Şubat döneminin Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Güven Erkaya’nın adı geçirildi ordunun en tepesine. Emekli askeri yargıç ve avukat-yazar Emin Değer’in oğlu da olan Radikal’in ordu-savunma muhabiri gazeteci Evren Değer’in “Erkaya’ya Genelkurmay Başkanlığı Yolu Açıldı” haberi manşete çıkarıldı. Bu da zorlama bir manşetti. Ki, Erkaya ayrıca kanser hastasıydı.

Üçüncü defa yine bir Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Halil İbrahim Fırtına’nın, bir askeri öğrencinin hayalini ortaya koyan hayali bir mektubu üzerinden bir havacının genelkurmay başkanlığına gönderme yapıldı.

Şimdi dördüncü kez böyle bir değerlendirmeyle karşı karşıyayız. Olmaz, böyle bir ihtimal hiç yok. Sıfır. Genelkurmay Başkanı, Org. Güler’den sonra da muhtemelen Kara Kuvvetleri Komutanı olacak.

BİR DE GAZETECİLİK NOTU

Bu arada bir de “gazetecilik” yorumu yapayım; iddialı bir değerlendirme, haber-yorum yaparken birden fazla kaynağa itibar etmekte yarar var. Özçelik’in yerinde olsam, Üçok’un görüşüne dayalı bir haber-yorum yerine, üst düzey üç ayrı kuvvetten emekli komutanla da konuşurdum. Böylece daha gerçekçi ve nesnel bir haber-yorum çıkardı ortaya.

Bir de not: Org. Küçükakyüz, şimdi aktif olmayan önemli bir gazeteci ve aynı zamanda sosyal demokrat politikacının kuzenidir. Külliyeye de yakın olduğunu hiç işitmedim.

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com