Nesli tükenmekte olan tür korumaya alındı

Dünyada yalnızca Antalya'nın Kaş ilçesinde yayılış gösteren ve nesli kritik olarak tehdit altında olan Kaş- Likya Orkidesi (Ophryslycia) için...

Dünyada yalnızca Antalya'nın Kaş ilçesinde yayılış gösteren ve nesli kritik olarak tehdit altında olan Kaş- Likya Orkidesi (Ophryslycia) için TÜBİTAK tarafından da desteklenen koruma ve eğitim projesi devam ediyor. Dokuz uzmanın görev aldığı projeyle, yalnızca 237 tane kalan bu nadir türün korunarak geleceğe aktarılması hedefleniyor.

10 DÖNÜMLÜK KORUMA ALANI ÇİTLE ÇEVRİLDİ

Proje kapsamında geçtiğimiz yıl bölgede yapılan arazi çalışmalarında, dünyada yalnızca Kaş sınırlarında yayılış gösteren Likya Orkidesi'nin insan baskısı ve diğer nedenlerden dolayı yalnızca 237 bireyinin kaldığı tespit edilmişti. Bunun üzerine projeye destek veren kurumlardan olan Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Kaş Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan Ağullu ve Çukurbağ köyleri arasında belirlenen 10 dönüm araziyi koruma alanı oluşturulması amacıyla tahsis etti. Türün yayılış gösterdiği arazide Likya Orkideleri için Özel Koruma Alanı oluşturularak çevresi çitle çevrildi.

LİKYA ORKİDESİNE İKİ DİLDE TABELA

Likya Orkideleriyle ilgili Türkçe ve İngilizce bilgilerin yer aldığı tanıtım tabelaları hazırlanarak Kaş Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince koruma alanı girişine ve yayılış bölgesine dikildi.

‘KORUYAMAZSAK YOK OLACAK’

Proje hakkında sorularımızı yanıtlayan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, türün bölgedeki yayılışına ilişkin arazi tarama çalışmalarının, 2013 ve 2014 yılları Nisan aylarında ve daha zor ulaşılır lokasyonlarda süreceğini belirtti. Bitki çeşitliliği açısından Türkiye'nin en zengin kenti olan Antalya’da 44 türün kritik olarak tehlike altında olduğu bilgisini veren Deniz, "bu türlerden en acil koruma eylemi gerektiren bitki türümüz ise Likya Orkidesi'dir. Yörede giderek artan turizm ve tarım etkinlikleri nedeniyle yapılaşma hızlanmakta; bitkinin yumruları, salep hammaddesi elde etmek amacıyla sökülmekte ve kontrolsüz hayvan otlatma sürdürülmektedir. Birey sayısı artık birkaç yüzle ifade edilen türe ait habitatlarda yaşanan insan kaynaklı tahribat, bitkinin mevcut ve gelecek nesillerinin koruma altına alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Aksi takdirde tür yakın gelecekte yok olacak" diye konuştu.

PROJE ÇALIŞMALARI BELGESEL OLACAK

Proje kapsamında yürütülen arazi çalışmalarında türün yayılışının üç boyutlu olarak modelleneceğini kaydeden Deniz, ekolojik istekleri araştırılan türün tohumlarının Türkiye Tohum Gen Bankası’na aktarılacağını söyledi. Deniz, bölgedeki okullarda konuyla ilgili eğitim çalışmalarını da kapsayan projenin tüm aşamalarını hazırlanacak belgesel filmle kayıt altına alınacağını da sözlerine ekledi.

DOKUZ ARAŞTIRMACI ÇALIŞIYOR

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Kaş Kaymakamlığı, Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nce de desteklenen projede, taksonomi, ekoloji, vejetasyon, koruma biyolojisi, doğa eğitimi, mikrofungus türleri, harita sayısallaştırma, orman planlama ve arazi çalışmaları gibi konularda uzman dokuz araştırmacı görev yapıyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

arşiv