Trump'ı bu hafta bekleyenler... Neler kaybedecek

Halit Kakınç yazdı...

Trump’ı bu hafta neler bekliyor, azli mümkün mü?

Süreç şöyle işleyecek:

Pazartesi: Başkan Yardımcısı Pence’e talep gidecek

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, ABD Anayasası’nın 25. Madde’yi uygulamaya sokması için bir tasarı sunacak. Meclis’in Demokrat üyelerinden Jamie Raskin, Trump’ın seçim yetkilileri üzerinde baskı kurarak sonuçları değiştirmeye çalıştığını ve destekçilerini Kongre’ye yürümek üzere kışkırttığını belirten bir tasarı hazırladı.

Salı: 25. Madde için oylama yapılacak

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Meclis’te tasarının kabul edilmesi bekleniyor.Bu oylamanın ardından Pence’in talebe yanıt vermesi için 24 saati olacak.Pence bu talebi kabul etse bile, 25. Madde için Kabine üyelerinin en az yarısının da onay vermesi gerekiyor.

AZİL SÜRECİ

Pence’in harekete geçmemesi ya da Kabine üyelerinin yarısının 25. Madde için destek vermemesi halinde, Trump’ın görevden azledilmesi için Temsilciler Meclisi’nin devreye girmesi gündeme geliyor.

Bunun için de Temsilciler Meclisi’nde tartışma ve oylamasürecinin belirlenmesi gerekiyor. Bunun da Çarşamba ya da Perşembe’yi bulması bekleniyor.

Temsilciler Meclisi’nde Trump'ın azline karar verilirse, Trump, ABD tarihinde Meclis’te iki kez azline karar verilen ilk başkan olacak.

Temsilciler Meclisi’nde kabul edilse de Başkan’ın azli için Senato’nun da incelemesi ve onayı lâzım.

Aralık 2019’da Temsilciler Meclisi Trump’ın azline hükmetmiş, ancak ardından Senato Trump’ın suçsuz olduğuna karar vermişti.

Senato’da azil için üçte iki oy aranıyor. Yani Senato’daki sayısı 50 olan Demokratlar’ın oyları yeterli değil; en az 17 Cumhuriyetçi senatörün de desteği şart. Bugüne kadar sadece iki Cumhuriyetçi senatör, Alaska'dan Lisa Murkowski ve Nebraska'dan Ben Sasse, buna destek olabileceklerinin sinyalini verdi.

Ancak tüm bu sürecin 19 Ocak’a kadar tamamlanması beklenmiyor. Bu durumda görevi Biden devraldıktan sonra azil süreci işleyebilir.

Peki neler kaybeder Trump, resmî bir azil kararı çıkarsa?

Sayalım mı:

-Hayatı boyunca alacak olduğu yıllık 200 bin Dolar emekli maaşı kesilir.

-Gizli Servis’in koruma hizmeti son bulur.

-Yıllık 1 milyon Dolarlık Seyahat Bütçesi iptal edilir.

-2024 yılında başkanlık seçiminde aday olamaz.

1958 yılında kabul edilen “Former Presidents Act” uygulamasının Trump için uygulanabileceğini sanmıyorum.

Önemli olan, rezil olması ki, oldu…

Bu kadarı yeter.

Kaliforniya Eyaleti’nin Cumhuriyetçi Belediye Başkanı (Bir zamanların ünlü Teminatörü) Arnold Schwarzenegger bile Trump’ı “Gelmiş Geçmiş En Kötü Başkan” olarak değerlendirdi.

Yayımladığı mesajda Schwarzenegger, Kongre’de meydana gelen olayların 1938’de Naziler’in Almanya’daki Yahudiler’in mülklerine girip zarar verdiği Kristal Gece’ye benzetti.

Trump'ı bu hafta bekleyenler... Neler kaybedecek - Resim : 1

Halit Kakınç

Odatv.com

arşiv