Nazım Hikmet'in dedesinin kitabı Mustafa Kemal için neden çok önemliydi

“Türk” kendi ülkesinde enteller tarafından “faşist” kavramıyla tanımlanır oldu. Dün Batı’nın “barbar” diye yaftaladığı Türkler, bugün kendi...

“Türk” kendi ülkesinde enteller tarafından “faşist” kavramıyla tanımlanır oldu. Dün Batı’nın “barbar” diye yaftaladığı Türkler, bugün kendi ülkesinde aynı haksızlığa uğruyor, aşağılanıyor! 85 yıl önce Türk’ün atası Atatürk’ün elinde bir kitap vardı. Anıtkabir Müzesi’nde bulunan 362 sayfalık kitabın sayfalarına notlar aldığı görülmektedir. 1869’da Fransızca yazılan kitabın yazarı Nazım Hikmet’in büyük dedesi; M. Celalettin Paşa, 145 yıl önce Türk’ü Avrupa’ya anlattı. Ne mi yazdı; MÖ 2 binli yıllardan bu yana Türk tarih sahnesindeydi…

Ta­rih: 10 Ni­san 1826…

Yer: Po­lon­ya/ Kles­zow… Kons­tanty Bor­zec­ki doğ­du…

Var­lık­lı ol­ma­mak­la bir­lik­te kök­lü bir ai­le­den ge­li­yor­du. An­ne ve su­bay olan ba­ba­sı ço­cuk­la­rı­nın iyi eği­tim al­ma­sı­na özen gös­ter­miş­ler­di.

Kons­tanty, 1844’te, Pi­otr­ko­w’­da li­se­yi bi­tir­dik­ten son­ra re­sim ka­bi­li­ye­ti ne­de­niy­le Var­şo­va­’da Gü­zel Sa­nat­lar Oku­lu­‘na baş­la­dı.

İki yıl son­ra oku­lu terk et­ti ve sür­priz bir ka­rar­la Wloc­la­we­k’­te­ki Ka­to­lik pa­paz oku­lu­na gir­di. Bir yıl son­ra terk et­ti.

Ana­di­li olan Leh­çe­’den baş­ka, Fran­sız­ca ve Rus­ça­’yı da mü­kem­mel bir şe­kil­de ko­nu­şu­yor­du. La­tin­ce ve Al­man­ca­’yı ise çok iyi de­re­ce­de bi­li­yor­du.

Av­ru­pa­’yı sar­san 1848 dev­ri­mi Bor­zec­ki­’yi de de­rin­den et­ki­le­di…

Öy­le ya…

“Av­ru­pa­lı halk­lar için­de öz­gür­lük ve ba­ğım­sız­lı­ğı­na en çok düş­kün halk han­gi­si­di­r” di­ye so­rul­sa, kuş­ku­suz bu­na he­men “Po­lon­ya­lı­la­r” di­ye ya­nıt ve­ri­lir. Ne­den?

Çün­kü on­lar ne­re­dey­se 200 yıl bo­yun­ca ül­ke­le­ri­ni pay­la­şan Prus­ya­’ya ve özel­lik­le de Rus­ya­’ya kar­şı dur du­rak bil­me­den ayak­lan­dı. Av­ru­pa­’da et­ki­li olan 1830 Dev­ri­mi­‘nin işa­ret fi­şe­ği­ni de Po­lon­ya­lı­lar yak­mış­tı. İs­yan­la­rı her se­fe­rin­de kan ve göz­yaş­la­rı için­de bo­ğul­du.

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Odatv.com

arşiv