NASA'nın uzaydan fotoğrafını çektiği yere Mescit kararı

Yusuf Yavuz yazdı...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü çevresinde yürütülen çalışmaları incelemesinin ardından açıklama yaptı. Ziyarete gelen vatandaşların ihtiyaçları olduğunu dile getiren Bakan Kurum, “O ihtiyaçları maalesef burada derme çatma, kaçak konteynerlerde, çadırlarda istenilmeyen baraka yapılarda karşılamaya gayret gösteriyorlardı. Hemen bu arazilerde bulunan kaçak yapıların tespitlerini yaptık, yıkımlarını gerçekleştirdik. Yeni yapacağımız yapıları da Millet Bahçesi anlayışı içerisinde içinde kıraathanesi, mescidi, soyunma, giyinme alanları, kafeleri, vatandaşlar geldiğinde teras alanlarda bu doğal güzelliği izleyebileceği üniteleri yapıyoruz” dedi.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü’nde inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Salda Gölü kıyısında halk plajı, tabiat parkı ve millet bahçesi projesi bulunuyor. Ayrıca Doğanbaba köyü yakınlarında, gölün kuzeydoğusunda yer alan eski orman evi de Burdur Valiliği tarafından turistik tesis olarak yeni sezona hazırlanıyor.

NASA’YA GÖRE MARS’TAKİ YAŞAMIN ANAHTARI SALDA GÖLÜNDE

Salda Gölü’nün jeolojik yapısı dünyanın gündeminde. Mars’la benzer özellikler taşıdığı tespit edilen Salda Gölü’nün, kızıl gezegendeki yaşam için ipuçlarını barındırdığı düşünülüyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’taki Jezero Krateri ile Salda Gölü’nün benzer mineral oluşumlar barındırdığını açıklamıştı.

MİLLET BAHÇESİ PROJESİYLE GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat 2019’da Salda Gölü kıyısında bir millet bahçesi yapılacağını ve gölün çevresiyle birlikte Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edileceğini duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından başlayan tartışmalar, doğal sit alanı, sulak alan ve tabiat parkı gibi nitelikleri bulunan Salda Gölü’nün hep gündemde kalmasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan millet bahçesi projesi tepkilere neden olurken, yetkililerin “çivi dahi çakılmayacak” dediği projede göl çevresi şu günlerde adeta şantiye görünümünde.

BAKAN KURUM SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNDE İNCELEME YAPTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Salda Gölü’nü ziyaret etti. İncelemesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, göl çevresindeki yerleşimlerden atık su gelmesini engellemek için çalışma başlattıklarını dile getirdi.

‘ZİYARETE GELEN VATANDAŞLARIN İHTİYAÇLARI OLUYOR’

Salda Gölü’nü yılda 1,5 milyon insanın ziyaret ettiğine işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Ziyaret çerçevesinde gelen vatandaşların ihtiyaçları oluyor. O ihtiyaçları maalesef burada derme çatma, kaçak konteynerlerde, çadırlarda istenilmeyen baraka yapılarda karşılamaya gayret gösteriyorlardı. Hemen bu arazilerde bulunan kaçak yapıların tespitlerini yaptık, yıkımlarını gerçekleştirdik. Yeni yapacağımız yapıları da Millet Bahçesi anlayışı içerisinde içinde kıraathanesi, mescidi, soyunma, giyinme alanları, kafeleri, vatandaşlar geldiğinde teras alanlarda bu doğal güzelliği izleyebileceği üniteleri yapıyoruz” diye konuştu.

PROJE BEYAZ ADALAR VE HALK PLAJINDA UYGULANIYOR

Bölgeye yapılacak projeleri bilim kuruluyla hareket ederek hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Kurum, “Projemiz Beyaz Adalar ve halk plajı olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Beyaz Adalar kısmını dumansız hava sahası ilan ettik. Bu doğal yapının korunabilmesi adına çok önemli kararlar alıyoruz. Göle girilmesini engelleyecek adımlar attık ki bu beyaz kumsalımız, turkuaz suyumuz korunarak gelecek nesillere aktarılsın. Gelen vatandaşlarımız sadece bu doğal güzellikleri görsünler, izlesinler, bu eşsiz güzellikler içerisinde, bu ünitelerde vakit geçirsinler istedik” ifadelerini kullandı.

SALDA ÇEVRESİNDE 43 KİLOMETRELİK BİSİKLET YOLU YAPILACAK

Salda Gölü çevresinde yaklaşık 43 kilometrelik bisiklet yolu yapılacağını da dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bu yıl yolun hemen hemen yarısını tamamlayacağız. Seneye de tamamını bitirmek suretiyle vatandaşlarımız gölün etrafında huzurlu ve güvenli şekilde bisiklete binebilecekler” dedi.

ÖÇK İLANI ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ GÖRÜNTÜLER PAYLAŞILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Salda Gölü’nün Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) ilan edilmesinin ardından göl çevresinde yapılan çalışmaları ve koruma faaliyetlerinin kamuoyu ile paylaşıldığı bir de web sayfası oluşturdu. Bakanlığın hazırladığı web sayfasında, Salda Gölü kıyısında ÖÇK ilanı öncesi ve sonrasındaki kullanımlara ilişkin görüntüler eşliğinde şu ifadelere yer veriliyor:

‘ALANDA KONTROLSÜZ KULLANIMLAR ENGELLENDİ’

“Bakanlığımızca yaptırılan 4 km uzunluğunda ahşap bariyerler ile öncelikle araçların göle girişi engellenmiştir. Derme çatma düzensiz yapılar kaldırılarak valilik kanalıyla basit birimler yapılmıştır. Salda Gölü kıyıları, günübirlik kullanıcıların bıraktığı çöplerden dolayı çöp tepelerinin oluştuğu bir alan haline gelmişti. Özel Çevre Koruma ilanından sonra alanda sıfır atık yönetimi oluşturulmuş, çöp kamyonu temin edilmiştir. Mevzuata aykırı tüm yapılar kaldırılmıştır. Alanda kontrolsüz kullanımlar engellenmiş, atık suların toplanması amacıyla vidanjörler alınmıştır.”

SALDA GÖLÜ SİT ALANIYKEN NEDEN KORUNMADI?

Bakanlığın bu değerlendirmeleri, daha önce de doğal sit alanı statüsünde olan Salda Gölü’nün korunamadığının bir göstergesi olarak görülüyor. Yıllardır kaderine terk edilen Salda Gölü’nün ilgi odağı olmasının ardından millet bahçesi projesinin gündeme gelmesi, ilgili kamu kurumlarının bölgeye olan ilgisini artırdı. Ancak son derece hassas bir ekosisteme sahip olan Salda Gölü çevresinin bu yoğun ilgiden dolayı yapılaşmaya açılması endişe yaratıyor.

NASA'nın uzaydan fotoğrafını çektiği yere Mescit kararı - Resim : 1

BAKANLIK BUGÜN DURDURDUĞU GÖLETE 2014’TE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERMİŞTİ

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Salda Gölü’ndeki koruma çalışmaları kapsamında DSİ 18 Bölge Müdürlüğü tarafından tepkilere rağmen inşasına başlanan Yeşilova Salda Göleti ve Sulaması projesinin yapımını da durdurdu. Uzmanlar ve yerel halktan kimi yurttaşlar Salda Gölüne zarar vereceği endişesiyle gölet projesine karşı çıkmış, ancak buna rağmen projede ısrar edilmişti. Bugün gölet projesinin Salda Gölüne vereceği zararları kabul eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Ocak 2014 tarihinde gölet için ÇED Gerekli Değildir kararı vermişti.

‘GÖLETİN YAPIMI BAKANLIĞIMIZCA DURDURULMUŞTUR’

Bakanlığın Salda Gölü için hazırladığı web sitesinde, gölet projesinin durdurulduğu belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor:

“DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nce “Burdur Yeşilova Salda Göleti ve Sulaması İnşaatı” işi kapsamında; yatırım ve uygulamasında kil çekirdekli homojen dolgu olan göletin imalatı için ikmal ihalesi aşamasında, yapılması planlanan geçirimsiz dolgu alanı ve göletin yapımı Bakanlığımızca durdurulmuştur.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com