Müziğin kripto para hali

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Amerikalı heavy-metal grubu Megadeth, 1985 yılında “Combat Records” etiketiyle piyasaya çıkardığı “Killing Is My Business... and Business Is Good!” albümünden beri müzik piyasasının en kült gruplarından biri olarak hayatımızda. Megadeth, 15 adet stüdyo albümü olan önemli bir heavy-metal grubu. Grup halen Dave Mustaine öncülüğünde albümler yapmaya ve konserler vermeye devam ediyor.

Müziğin kripto para hali - Resim : 1

MEGADETH VE “$MEGA”

Geçtiğimiz günlerde Megadeth ile ilgili ilginç bir haber ajanslara düştü. Grup, kendi kripto para birimi Megadeth’i ($MEGA) piyasaya sürdü. Bu kripto paraya sahip olan kullanıcılar özel ayrıcalıklardan faydalanma imkânına sahip olacaklar. Kripto para sektörü, son yıllarda yatırımcıların ilgisini zaten fazlasıyla çekmeye başlamıştı. Zaman içerisinde, tüm dünyada kripto paraların çeşitliliği ile birlikte farklı trendler de ortaya çıktı. Web 3.0, metaverse ve NFT gibi konseptlerin dışında özel hayran tokenları da piyasada kendine yer buldu. Futbol, basketbol gibi spor dallarında yer alan takımların hayranlarına özel piyasaya çıkan taraftar tokenları da günümüzde bir hayli ilgi görüyor. Kripto para birimleri arasına böylece Megadeth ile beraber daha farklı bir sektörden yeni bir birim daha katılmış oldu. Megadeth paylaştığı açıklamada kripto para biriminin “Cyber Army” isimli fan kulübüne üye olanlar için bir miktar dağıtılacağını açıkladı. Megadeth’in ücretsiz olarak dağıtmakta olduğu $MEGA’ya sahip olmak için ücretli ya da ücretsiz bir “Cyber Army” üyeliğinizin olması gerekiyor. Kripto para birimi, üyelik durumunuza göre Rally kripto para cüzdanınıza gönderiliyor. $MEGA, şu sıralarda 0,51 dolar seviyesinden işlem görüyor. Megadeth’in açıklamasına göre kripto para birimi, hayranlara özel içeriklere erişim, özel tur erişimleri, soru-cevaplar, grupla sohbetler ve özel öğelere erişim gibi çeşitli avantajlar da sunacak. Grup, bu ayrıcalıklara sahip olmak içinse kullanıcılara ellerinde en az 10 $MEGA bulundurma tavsiyesinde de bulundu. Bu dağıtım üye tipine göre yapılacak ancak henüz miktarı belli değil. Bu demek oluyor ki artık müzisyenler ve müzik grupları kendi hayranları için özel kripto para birimleri oluşturabilecekler. Megadeth, kripto para birimi çıkaran ilk grup olma ünvanına sahip olsa da, “Kings of Leon”, NFT albümü yayınlayan ilk müzik grubu oldu. Yine birçok müzik grubu ve sanatçı da hem NFT dünyasına hem de Metaverse dünyasına el atmış gözüküyor. Kripto para dünyası ise gelir gider dengesi ile birlikte yatırımcılar anlamında dalgalı bir piyasa seyri izlemeye devam ediyor.

Müziğin kripto para hali - Resim : 2
Müziğin kripto para hali - Resim : 3

MÜZİK ENDÜSTRİSİNİN GELDİĞİ SON NOKTA

Esas olarak bu konu tamamı ile müzik endüstrisinin geldiği nokta ile alakalı bir konu. Sırası ile müzik dinleme araçlarını daha doğrusu formatlarını hatırlarsak aslında bu konuyu daha net bir şekilde ortaya koymuş olacağız. Kronolojik olarak 1950’li yıllardan günümüze kadar taş plak, plak, kaset, cd ve son olarak dijital müzik dinleme mecraları hayatımıza girdi. 2008 yılında Avustralyalı “Sneaky Sound System” grubunun “2” adlı albümleri USB bellek olarak piyasaya çıkardığını da unutmayalım. Son yıllarda ise neredeyse herkesin Spotify ile birlikte internet üzerinden çok az bir para karşılığında on binlerce albüme erişme ve dinleme şansı oldu. Eğer para vermek istemiyorsanız Youtube buna olanak sağlıyor. Youtube, Spotify’dan daha eski, ayrıca görüntülerle desteklenen bir platform olma özelliğine sahip. Bir meta olarak plak, kaset ve cd’den sanal ortamda müzik dinleme mecralarına savrulan bir müzik endüstrisi tüm dünyaya hakim olmuş gözüküyor. Gelir elde etme anlamında ise kripto para üretmek ve hayranlarına bunu pazarlamak ise şimdilik işin geldiği son nokta… Sadece şimdilik. Önümüzdeki yıllarda belki de daha başka kavramları müzikle iç içe geçmiş bir şekilde kullanacağız. Müzik sadece müzik değildir sözü de böylece yine kendini doğrulamış olacak.

Müziğin kripto para hali - Resim : 4
Müziğin kripto para hali - Resim : 5

DİJİTAL PLATFORMLAR MÜZİK SEKTÖRÜNE PARA KAZANDIRIYOR MU

Peki, müzik endüstrinin en önemli oyuncuları olan müzisyenler bu durumdan memnunlar mı? Dijital platformlara yükledikleri şarkılardan para kazanabiliyorlar mı? En azından Türkiye’de bu konuda büyük bir memnuniyetsizlik olduğunu söyleyebilirim. Eskiden olduğu gibi meta olarak satılan plak, kaset ve cd gibi formatlara göre maddi kazancın çok daha az olduğu müzik piyasasının son yıllardaki en büyük sorunu dijital mecralar gözüküyor. Dijital platformlara daha çok şarkı yüklemek kazancı da arttırır mantığı ile “iyi-kötü”, “doğru-yanlış” ne var ise herkes elindeki tüm şarkıları dijital platformlara yüklüyor. Müziklerin kalitesi ise son derece tartışmalı. Pandemi döneminde fazlasıyla yıpranan Türkiye’deki müzik sektörü son aylarda şiddeti gittikçe artan ekonomik kriz nedeniyle daha fazla açmaza girmiş durumda. Konser kaşelerinden ve alınan işlerden elde edilen gelirler pandemi sürecinde neredeyse hiçbir gelir elde edememiş olan müzisyenleri fazlasıyla zorluyor. Elbette bu tablonun dışında olan ve her daim tuzu kuru olan ünlüleri bir tarafa koyuyorum. Benim sözünü ettiğim kesim müzik emekçilerinin ta kendisi. Yılbaşı programları için 500 bin lira isteyen ünlüleri hesaba katmıyorum.

Müziğin kripto para hali - Resim : 6

Dinleyiciler açısından ise durum daha da vahim bir hal almış durumda. Eskisi gibi bir albümü müzik marketlerden satın alıp kartonetlerini uzun uzun inceleme devri de böylece bitmiş oldu. Bir albümde kim, hangi enstrümanı çalmış bilmek pek de mümkün değil. Bir şarkının sözü ve müziği kime ait sorusuna da dijital dinleme mecraları üzerinden cevap bulmanız zor gözüküyor. Tüm bu bilgileri ayrıca internet üzerinden araştırmanız gerekiyor. Hal böyle olunca müzik endüstrisinin Bitcoin ve diğer kripto paralar dahil şu an hayal edemeyeceğimiz birçok mecraya yönelmesini garipsemiyorum. Her sektör kendisine bir gelir üretmek durumunda. Müzik sektöründe reklam gelirleri haricinde para kazanmanın 2 temel yolu var. Albüm yaparak satıştan gelir elde etmek ve konserlerden gelir elde etmek. Önümüzdeki yıllarda kripto paralar üzerinden gelir elde etmek de üçüncü bir yol olarak karşımıza çıkacak gibi gözüküyor. Tam da bu noktada, Türkiye’de kendi adına ilk kripto parayı acaba hangi ünlü şarkıcı ya da şarkıcılar çıkaracak sorusunun cevabını da kendi adıma merak etmiyor değilim.

Müzik endüstrisinin sanal dünyaya gittikçe evrilmesinin tek kaybedeni şu an için müziğin kendisi. Ortaya konulan albümlerin veya şarkıların kalitesinden daha çok hangi platformlardan dinlenebileceği sorusu daha fazla merak ediliyor. Müzik piyasasında herkesin kısık sesle konuştuğu asıl konu ise “hit” şarkıların artık ortaya çıkmaması. Sanıyorum “hit” şarkı yapmaktan daha çok dijital mecralara kafa yoruluyor. Belki de temel sebeplerden birisi budur. Müzik adına elle tutulur şeyleri konuşmak ümidiyle.

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

kripto para