Milli Parklar "madenciye" emanet

Milli Parklar maden ve HES şirketi yöneticisine, TİGEM CarrefourSa, TARGEM ise Turkcell yöneticisine emanet edildi…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle birlikte Tarım Bakanlığı ile birleştirilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) madenci bir aileden gelen Mustafa Aksu’ya bağlandı. Tarım Bakanlığı bünyesindeki Tarım Reformu Genel Müdürlüğü de Aksu’ya bağlanan kurumlar arasında. Bakan Pakdemirli’nin yöneticisi olduğu Turkcell ve CarrefourSa gibi özel kuruluşlardan bakanlığa yapılan üst düzey yönetici atamaları ise dikkat çekiyor.

TÜRK TARIMI VE ORMANCILIĞI ARTIK ŞİRKET YÖNETİCİLERİNE EMANET

Türkiye 24 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak da adlandırılan Başkanlık modeline geçiş yaptı. Yeni yönetim modelinin getirdiği en önemli uygulamalardan biri de meclis dışından bakan yardımcısı atamaları oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birleştirilmesiyle oluşturulan Tarım ve Orman Bakanlığı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eski ANAP’lı Bakan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli atandı.

PAKDEMİRLİ’NİN MADENCİ ARKADAŞI BAKAN YARDIMCISI YAPILDI

Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı’na atandığını bir gün önce öğrendiğini açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanı koltuğuna oturmasının ardından ilk iş olarak bıyık bırakan Pakdemirli’nin ardından bakanlığa ilgin bir isim daha atandı. Kayseri kökenli bir maden ve enerji firması olan Aksu Grup’un yöneticilerinden Mustafa Aksu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı olarak atandı. Bekir Pakdemirli ile yakın arkadaş oldukları ileri sürülen Mustafa Aksu’nun ataması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 Ağustos tarihinde onaylandı. Atamanın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı koltuğuna outran Mustafa Aksu, Bakan Bekir Pakdemirli’nin altında görev yapan üç bakan yardımcısından biri oldu.

MİLLİ PARKLAR ‘MADENCİ’ BAKAN YARDIMCISINA BAĞLANDI

Daha önce AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan yeni Bakan Yardımcısı Aksu’ya bağlanan kuruluşlar arasında Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı ile Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı gibi kuruluşlar bulunuyor.

AKSU, AKP’DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMUŞ SEÇİLEMEMİŞTİ

Gıda ve doğal kaynak yönetimi gibi stratejik alanlarla ilgili iş ve işlemlerden sorumlu kurumların başına maden ve HES yatırımlarıyla bilinen bir firmanın eski yönetim kurulu üyesinin atanması dikkati çekiyor. Mustafa Aksu’nun 24 Haziran seçimlerinde AKP’den Kayseri Milletvekili adayı olduğu ancak seçilemediği de edinilen bilgiler arasında.

BAKIR, KÖMÜR, KURŞUN VE ÇİNKO MADENLERİ VE HES İŞLETMELERİ SAHİBİ

Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun ortağı ve eski yöneticisi olduğu öne sürülen Aksu Grup bünyesinde Kayseri, Denizli, Sivas, Balıkesir gibi kentlerde bakır, çinko, kömür ve kurşun gibi maden işletmeleri bulunuyor. Erzurum ve Zonguldak’ta HES işleten şirket Kayseri Yahyalı’da ise Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) işletiyor.

ZMO’DAN ATAMALARA YÖNELİK DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki atamalara ilişkin bir süre önce açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), tarım alanında her geçen gün büyüyen sorunların çözümü için ulusal bir tarım politikası oluşturulması ve uygulanabilmesi için hazırlıklı ve donanımlı olunması gerektiğinin altını çizerek sektördeki şaşkınlığa işaret etmişti.

PAKDEMİRLİ: ‘BENDE PİLOTLUK VAR, ACABA ULAŞTIRMA MI?’

Tarım ve Orman Bakanlığına atanan Bekir Pakdemirli’nin; “Pazar günü (kabinenin açıklanmasından önceki gün) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden çağrılırsanız, bakan olacağınızı düşünürsünüz ama hangi bakanlık olduğunu bilemezsiniz. Bende pilotluk var, ‘Acaba Ulaştırma mı?’ diye düşündüm. Tayyip Bey tarımla ilgili olduğunu söyleyince, emriniz olur dedim” şeklindeki açıklamalarının yanı sıra ailesinin çiftliğinde üzüm ve zeytin gibi ürünler ürettiklerini ve tavuk kümesi bulunduğunu belirterek bunlardan dolayı işin matematiğinden biraz anladığını söylemesini,“bin bir sorunla mücadele eden sektörde şaşkınlıkla karşılandı” şeklinde değerlendiren ZMO’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘PAKDEMİRLİ’NİN KAYSERİLİ MADENCİ ARKADAŞININ ATANMASI’

“Sektör bu şaşkınlığı üzerinden atamadan, Bakan Yardımcılıklarına her iki bakanlıkta birleşme öncesi Müsteşarlık görevini yürüten M. Hadi Tunç ve Akif Özkaldı ile Bakan Pakdemirli’nin Kayserili madenci arkadaşı Mustafa Aksu’nun atanması, Bakanlığın bugüne kadar uyguladığı politikalarda fazla bir değişiklik olmayacağı mesajı olarak algılandı.”

BİTKİSEL ÜRETİMİN BAŞINA VETERİNER GENEL MÜDÜR GETİRİLDİ

Veteriner Hekim olan Aydın İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş’ın, veterinerlik alanıyla ilgili hiçbir görevin yer almadığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne atanmasının anlaşılır ve izah edilebilir bir yanı bulunmadığına da değinilen ZMO açıklamasında, “Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) atanan Kayseri İl Müdürü Özkan Kayacan, bugüne kadar hiçbir araştırma kuruluşunda görev almamıştır. TAGEM’e bağlı araştırma enstitüleri ve diğer araştırma birimlerine yapılacak atamalarda en az yüksek lisans düzeyinde bir eğitim aranırken, Genel Müdür Kayacan eğitimine, lisans eğitimi sonrası devam etmemiştir. Araştırmacı kariyeri bulunmayan Kayacan’ın, Bakanlığın diğer hizmet birimleri ile oldukça faklı bir yapıda olan Genel Müdürlüğe atanması da anlaşılır değildir” ifadelerine yer verildi.

TİGEM’E ‘CARREFOURSA’ YÖNETİCİSİ GENEL MÜDÜR OLARAK ATANDI

Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğüne (TİGEM) atanan iktisatçı Ayşe Ayşın Işıkgece’nin de, CarrefourSa Gıda Kategori Genel Müdür Yardımcısı’ olarak görev yaptığının altı çizilen açıklamada, ayrıca şu görüşlere yer verildi:

“Tarım ve tarıma dayalı sanayi için tohumluk, damızlık ve hammadde üretmek, gen kaynaklarını korumak misyonu ve stratejik önemdeki tohumluk ve damızlıkta öncü, tarıma dayalı sanayi için bitkisel ve hayvansal üretim yapan, gen kaynaklarını koruyan, kalitesiyle rekabeti artıran, dinamizmi ve güvenilirliği yüksek bir kurum olma vizyonu bulunan bir kuruma, gerek eğitimi gerekse iş geçmişi ile farklı bir alanda profesyonelleşmiş bir Genel Müdür ataması yapılması hayli ilginçtir. Sayın Işıkgece’nin kariyeri dikkate alındığında, TİGEM yerine, pazarlama konularının daha yoğun olduğu TMO’ya atanması bir dereceye kadar anlaşılabilirdi.

STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞINA TÜRKCELL YÖNETİCİSİ GETİRİLDİ

Strateji Geliştirme Başkanlığına atanan Oruç Baba İnan, İşletme Fakültesi mezunu ve Turkcell`de ticari pazarlama direktörü olarak görev yapmaktaydı. Bakan Pakdemirli’nin Turkcell’de görev yapmış olması göz önüne alındığında, yapılan atamada bu ilişkinin etkili olduğu ihtimali ağır basıyor. Ancak mesleği ve iş yaşamı dikkate alındığında, İnan’ın mesleği ve kariyerine uygun bir alanda görevlendirilmesi, kuşkusuz kendisi ve Bakanlık adına yararlı bir atama olurdu.”

BAKAN YARDIMCISI AKSU’YA DAVUL ZURNALI KURBANLI KARŞILAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu göreve getirilmesinin hemen ardından memleketi Develi’ye yaptığı ziyarette ilçe girişinde davul zurnalar eşliğinde ve kurbanlar kesilerek karşılanmıştı.

NESLİ TEHLİKEDEKİ CEYLANLAR TEVBE SURESİYLE Mİ KORUNACAK

Yaban hayatının korunmasından sorumlu kurumun bağlı bulunduğu Mustafa Aksu’nun resmi sosyal medya hesabından paylaştığı Cuma mesajında, nesli yok olma tehlikesi altında bulunan Hatay dağ ceylanı (gazella gazella) fotoğrafı yer aldı. Maden ve taş ocaklarının tehdidi altında yaşam mücadelesi veren Hatay Dağ Ceylanı fotoğrafını, Tevbe suresinden “La Tahzen İnnallahe Meane” (Tasalanma, Allah bizimledir) ayetiyle paylaşması, dikkat çekti.

MİLLİ PARKLAR: ‘CEYLANLAR İÇİN EN BÜYÜK TEHDİT MADENCİLİK’

Madenci kökenli Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’ya bağlı olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından Hatay dağ ceylanlarının neslini sürdürebilmesi için Kasım 2017’de hazırlanan eylem planında, türün yaşam alanının çeşitli faaliyetlerle tahrip edilerek hızlı bir şekilde daraldığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer veriliyor:

‘MADENCİLİK TÜRÜN YAYILIŞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

“Bu faaliyetlerin başında madencilik (taş, mermer, çimento, toprak çekme vb.), tarımsal faaliyetler ve yapılaşma yer almaktadır. Maden ve taş ocakları, inşaatlar: Zaten dar olan doğal yaşam alanı artan madencilik faaliyetlerinden dolayı alan kaybına ve çevreye verdiği kirlilik ve gürültüden dolayı türün yayılışına olumsuz etki etmektedir. Şu anda alanda aktif faaliyet gösteren 4 farklı maden bulunmaktadır. Dahası alanda kurulması planlanan birkaç maden veya ocak işletmesinin daha olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Akpınar Köyünün 2 km güneyinde türün dağılış alanı içerisinde yer alan ÇED olumlu kararı alınmış Çimento Fabrikası kurulması planlanmaktadır. Söz konusu projenin gerçekleşmesi halinde Ceylan yaşam alanına ve türün popülasyonuna olumsuz etkileri olacağı aşikârdır. Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ile Karasu Çayı’ndan alanın güneyinde yer alan Reyhanlı Barajı rezervuarına su aktarılması için inşa edilecek 30 km’lik kanalın çoğu türün yaşama alanından geçecektir. Bu inşaata başlanmıştır. Ayrıca bu yolla yine türün yaşama alanında yaklaşık 2500 ha.lık ek bir tarım alanının sulamaya açılması planlanmaktadır.”

Milli Parklar "madenciye" emanet - Resim : 1

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Yusuf Yavuz odatv arşiv