MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi

Koruma altındaki kumsalı mesire yeri yapmak amacıyla yasaları hiçe sayarak tahrip eden MHP'li Anamur Belediyesi'nin günlerdir sürdürdüğü çalışmalar bugün durdurulurken sorumlular hakkında ise suç duyurusunda bulunuldu.

Anamur Belediyesi'nin bayram tatilini fırsat bilerek koruma altındaki kumsalda başlattığı kıyı tahribatı sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların ilgilileri harekete geçirmesiyle durduruldu. Türkiye'nin en önemli su kaplumbağaları üreme alanlarından biri olan Anamur kumsalında piknik yeri yapmak için harekete geçen Anamur Belediye Başkanı MHP'li Hidayet Kılınç, girişimin yasaları ihlal ettiğini açıklayan sivil toplum örgütü temsilcilerini ideolojik davranmakla suçlamış ve lümpen çevreciler olarak nitelemişti. Bayram tatilinin sona ermesinin ardından kumsalda inceleme yapan yetkililer, kaplumbağa yuvalarını işaretleyip yapılan kıyı tahribatını belgeledi. Daha sonra ise kumsala tonlarca toprak döken kamyonlar ve iş makineleri alandan çıkarılarak çalışmalar durduruldu. Kıyı tahribatı yapılan bölgede yaşayan Yaşar Akçelik adlı vatandaş ise sorumlular hakkında Anamur Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 1

Anamur halkı geçtiğimiz hafta kıyı tahribatına karşı eylem yapmıştı

Anamur kumsalları Türkiye'nin en önemli su kaplumbağaları yuvalama alanladından biri olarak biliniyor. Uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan kumsalda geçtiğimiz hafta Anamur Belediyesi'nce başlatılan iş makineli çalışmayla bu alana kamyonlarla toprak döküldü. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur Temsilcisi Seyda Afyoncu, yapılan işlemin yasalara aykırı olduğunu belirten bir açıklama yaparak gelişmeyi kamuoyuna duyurdu.

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 2

BAŞKANDAN "KUMSAL KORUNSUN" DİYENLERE LÜMPEN SUÇLAMASI

Alanın koruma altında olduğunu ve yapılan uygulamanın yasalara aykırılık teşkil ettiğini dile getiren yerel sivil toplum örgütü temsilcileri ve bölgede yaşayan vatandaşları ideolojik davranmakla suçlayan Anamur Belediye Başkanı MHP'li Hidayet Kılınç, oldukça sert ve ayrıştırıcı bir açıklama yayınlayarak, özetle şu ifadeleri kullandı:

"Polemik konusu bulamadığı zaman, kendisiyle dövüşen 3-5 kişinin kendini tatmin için, edebiyat parçalama heveslerine tabiatı kurban edemem. Çevrecilik aynı zamanda yaşadığı mahalin çevresinin düzenli olmasını istemektir. Dokuyu bozmadan yapılan düzenlemeye karşı çıkmak Lümpen çevreciliktir. Ülkemizin her yerinde Alman vakıflarının çevre istismarcılarının bazılarını destekledikleri, çeşitli eylemlerle provakatörler vasıtasıyla muhalif çevreleri harekete geçirmeye çalıştıkları tarafımızca bilinmektedir. Yüksek çevre hassasiyeti olan bizler ise ezelden çevreciyiz. Anamur Çevre Platformu ve Anamurlu’nun Sesi internet sitesinin yayınladığı yazı bildiri ve eylemle bizim 'Karaağaç' mevkiinde küçük bir azınlığın kullandığı 'Karadelik' gibi saklı, bozulmuş yolu ve kenarlarıyla otluk ve pislik olan bir yeri, halkın tamamının kullanabileceği seyyar duş kabinleri olan plaj haline getirmek istememizden rahatsız olmuşlardır. Bunlar çevreci mi? Bana göre onlar, doğayla savaş halindeler. Kazanırlarsa halk kaybedecektir."

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 3

Mesire yeri yapmak için toprak dökülen alan Akdeniz'in en önemli yuvalama alanlarından biri​

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 4

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç'ın kumsalda uygulamak istediği mesire yeri projesi

SU ALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Anamur Belediye Başkanı'nın tepki çeken açıklamasının ardından kumsalda yürütülen iş makineli çalışmalara devam edilirken Bayram tatilinin bitmesiyle sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar ilgili kurumlara başvurarak çalışmaların durdurulmasını talep ettiler. Türkiye'nin önemli doğa koruma kuruluşlarından biri olan Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Mersin Valiliği'ne yazılı başvuru yaparak koruma altındaki kumsalda yürütülen çalışmaların durdurulmasını talep etti.

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 5

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 6

SAD: "ANAMUR KUMSALI AKDENİZ'İN 4. BÜYÜK YUVALAMA ALANI"

Belediyenin kamyonlarla kumsala toprak dökerek yürüttüğü çalışmada habitat tahribatı meydana geldiğinin altın çizilen SAD, Anamur kumsalının yılda ortalama 422 yuva sayısı ile tüm Akdeniz'deki 4. büyük caretta caretta yuvalama alanından biri olduğuna dikkat çekti. 21 kaplumbağa üreme alanından biri olan Anamur kumsalında belediye tarafından başlatılan çalışmanın Bern, Berselona ve Biyolojik Çeşitlilik gibi uluslararası sözleşmeler ile ulusal mevzuata aykırı olduğunu kaydeden SAD, ilgili bakanlıklara iletilen uyarı niteliğindeki başvurusunda konuyla ilgili bilimsel yayınlara da yer verildi.

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 7

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 8

"SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILSIN"

Anamur kumsalındaki yuvalama alanını içeren koruma bölgesinin doğal yapısının bozulduğu ve geri dönüşü olmayacak şekilde habitat tahribatına doğru ilerlediğine dikkat çeken SAD'ın başvurusunda kumsaldaki mevcut yasa ihlallerinin ivedilikle incelenerek habitat tahribatının durdurulması talep edilirken, sorumlular hakkında ise idari işlem başlatılması istendi.

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 9

KIYI YAĞMASINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Öte yandan, Anamur Belediyesi'nin tepki çeken uygulaması hakkında bir de suç duyurusunda bulunuldu. Tahrip edilen kumsalın olduğu bölgede yaşayan Yaşar Akçelik adlı vatandaş, Anamur Cumhuriyet Savcılığına sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, koruma altındaki kumsalda yapılan çalışmanın kıyı kanunu ve ilgili sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekerek sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmasını talep etti.

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 10

ÇALIŞMALAR BAYRAM TATİLİNDE BAŞLATILDI

Anamur Belediyesi'nin bayram tatilinde başlattığı çalışmalar hakkında Cumhurbaşkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Mersin Valiliği'ne dilekçe ile başvuruda bulunduklarını dile getiren Yaşar Akçelik, ayrıca İç İşleri Bakanlığı'ndan idari soruşturma açılması için müfettiş talep ettiklerini belirterek şunları dile getirdi:

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 11

YETKİLİLER İNCELEME YAPTI, ÇALIŞMALAR DURDURULDU

"Ben 2000 yılından bu yana Anamur'da yaşıyorum. Sahildeki bir sitenin yöneticisiyim. Bu kumsal bugüne kadar insan baskısından uzak bir koruma alanıydı. Asıl şimdi araçlara açılmış oldu. Burada iş makineleriyle çalışmalar başlayınca ne olduğunu anlamaya çalıştık, bu alanın koruma altında olduğunu belirterek projeyi görmek istedik. Bize bir proje gösteremediler. Bayram tatili boyunca bu çalışmalar devam etti. Tatil sona erince Anamur Kaymakamlığı'na giderek çalışmaların durdurulmasını istedik. Ardından da ilgili bakanlıklara dilekçeler gönderdik. Dün ilgili kurumlardan teknik ekipler gelip inceleme ve ölçümler yaptılar. Bugün de öğle saatlerinde Mersin'den gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve DKMP Şube Müdürlüğü yetkililerinin tahrip edilen kumsalda yaptığı incelemenin ardından çalışmalar durduruldu. İş makineleri ve kamyonlar kumsaldan uzaklaştırıldı."

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 12

TAHRİP EDİLEN KUMSALDA YENİ YUVALAR TESPİT EDİLDİ

Tartışmalara neden olan kıyı tahribatının durdurulmasının ardından Anamur Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Anamur Belediye Başkanı tarafından, insanların fuhuş ve esrara alıştırıldığı bölge olduğu ve Caretta caretta yuvası olmadığı iddia edilerek kumsaldaki doğal eğimi gidermek için önce kum alınıp, tesviyeden sonra üstüne toprak dökülen ve üzerine mesire alanı yapmak için faaliyet başlatılan sahilde, Milli Parklar görevlisince dün itibariyle yeni Caretta caretta yuvaları tespit edilip, yuvalar işaretlenmiştir. Belediye Başkanlığının resmi internet sayfasında geçtiğimiz günlerde basın açıklaması olarak yayınlanan aşağıdaki gönderinin altında yer alan fotoğraftaki yuvaya komşu yuvalar oluşmuştur."

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 13

Caretta yuvalarını yok eden Anamur Belediyesi'nin resmi sayfasında ilçenin tanıtımı için bu canlılar kullanılıyor

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Fotoğraflar: Anamur Çevre Platformu

MHP'li belediyenin tahribatına "dur" denildi - Resim : 14

Yusuf Yavuz odatv arşiv