Meralarda inek yerine iş makineleri dolaşacak

12 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 'Torba Kanun', Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylandı. Meslek odalarının...

12 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 'Torba Kanun', Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylandı. Meslek odalarının vize ve onay yetkisini kaldıran kanun, kamu personeline ilişkin düzenlemelerden ehliyet yenilemeye, ÖSYM'den muhtar maaşlarına kadar bir çok alanda yeni düzenlemeler getiriyor. Ancak Torba Kanun'a eklenen maddeler arasında mera, yaylak ve kışlakların 'geçici' yerleşime açılarak 29 yıla kadar kiralanması, ayrıca köy ve mezralarda inşa edilecek yapılar için yapı ruhsatı aranmaması da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen 6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı. 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Kanun, kamu personelinden, sosyal politikalara, harp malüllerinden, muhtar aylıklarına kadar hayatın bir çok alanına yeni düzenlemeler getiriyor.

TORBA'DAN YIKIM ÇIKTI, MERALARA ELVEDA!

Ancak Torba Kanun'un getirdiği düzenlemeler arasında en çok tartışılan konulardan biri meraların yerleşime açılması oldu. Torba Kanun'a göre; mera, yaylak ve kışlakların geçici yerleşim yeri olarak uygun görülen kısımları, tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescilleri yapılacak. Bu taşınmazlardan kamu hizmetleri için gerekli olanların dışındakiler ise talep sahiplerine bedeli karşılığında 29 yıla kadar tahsis edilebilecek.

KÖYLERDE YAPI RUHSATI ARANMAYACAK

Kanuna göre ayrıca köylerde ve mezralarda yapılacak konut, bakkal, manav, berber, fırın, köy kahvesi ve lokantası ile kooperatif binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmayacak.

MESLEK ODALARINDAN SERT TEPKİ GELDİ

Öte yandan meslek odalarının vize ve onay yetkisini de kaldıran Torba Kanun'a bugün iki ayrı meslek odasından tepki geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) ve Maden Mühendisleri Odası (MMO), genel merkezleri konuyla ilgili birer basın açıklaması yaparak görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

JMO: 'ANAYASAYA AYKIRI ŞEKİLDE MÜDAHALE EDİLDİ'

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, Torba Yasa ile İmar Kanunu`nun 8. maddesinde değişiklik yapılarak mühendis ve mimarların odaları ile olan ilişkisine, Anayasa, TMMOB Yasası ve hizmet gereklerine aykırı bir şekilde müdahale edilerek, TMMOB ve Odaların güçsüzleştirilip etkisiz hale getirilmek istendiği öne sürüldü.

MUHALİF KURUMLARI CEZALANDIRMA ANLAYIŞI

AKP iktidarının amacının, TMMOB ve Odalarını dar bir alana hapsederek toplumla bağlarını zayıflatmak olduğu ileri sürülen JMO açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Bir gece yarısı operasyonuyla gerçekleştirilen bu yasal düzenleme, Anayasa`nın 123, 124 ve 135 inci maddelerine 6235 sayılı TMMOB Yasası'na, İmar Kanunu'nun 28 inci maddesine, Anayasa Mahkemesinin ve Danıştay‘ın kesinleşmiş kararlarına aykırıdır, bu nedenle de hukuki ve meşru değildir. Gezi Parkı direnişinin destekleyicisi, Taksim Dayanışması'nın katılımcısı olan, AKP'nin talan ve rant politikalarına engel olan TMMOB ve Odalarının yetkilerinin kısıtlanması tesadüf olmayıp, siyasi iktidarın muhalif kurumları cezalandırma anlayışının bir başka tezahürü olmuştur."

MMO: 'CUMHURBAŞKANI MESLEK ODALARINI YOK SAYDI'

Maden Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada ise TMMOB ve bağlı Odaların asla diz çökmeyeceğinin altı çizilerek, "Bu süreçte; TMMOB Yönetim Kurulu Cumhurbaşkanı ile görüşmüş yasasın veto edilmesini talep etmiştir. Oda Başkanları, basın toplantısı yaparak benzer talepleri paylaşmışlardır. TMMOB İl Koordinasyon Kurulları, yaptıkları açıklamalarla yasanın veto edilmesi için gerekçelerini kamuoyuyla paylaşmıştır. Tüm bunlara rağmen Cumhurbaşkanı yasayı onaylayarak mühendislerin ve mimarların önceliklerini ve taleplerini yok saymıştır. Bu kararla AKP ve Cumhurbaşkanlığı Makamı demokrasiden ne anladığını bir kez daha göstermiştir" görüşüne yer verildi.

'TMMOB, AKP FAŞİZMİNE BOYUN EĞMEYECEKTİR'

Hiç bir gücün TMMOB ve bağlı Odalarını halkçı, toplumcu ve kamucu değerlerinden uzaklaştıramayacağına dikkat çekilen MMO açıklamasında, şu görüşlere yer verildi: "Kentlerin, madenlerin, derelerin, ormanların ve tüm ülkenin üzerindeki kirli emellerine, rant oyunlarına engel olarak gördüğü TMMOB'yi bertaraf ederek kendine 'dikensiz bir gül bahçesi' yaratmak isteyen AKP iktidarı, yaptığı operasyonla; ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB'yi ve bağlı Odalarını işlevsizleştirmeye çalışmakta, kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir. 'TMMOB'nin hak ve yetkilerini kısıtladık' diyenler, 'TMMOB‘den rövanşı aldık' diyenler, bilmelidir ki; bu meslek ve bu örgüt, bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları sizin torbanıza sığmaz. TMMOB; dimdik ayakta kalacak, AKP faşizmine boyun eğmeyecektir."

Yusuf Yavuz

Odatv.com

arşiv