Memurları bu kez kim uyardı… Yapmayın yanarsınız

81 ile gönderilen etik kurallar içinde, devlet memurlarının sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili uyarılar dikkat çekti. Fethi Yılmaz yazdı...

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 28 Eylül’de kamuda çalışanların sosyal medya kullanımıyla ilgili hazırladığı etik kuralları yayımladı. 81 ile gönderilen etik kurallar içinde, devlet memurlarının sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili uyarılar dikkat çekti.

DEVLET MEMURLARI NASIL UYARILDI

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Kamu Görevlileri Etik Kurulu, “Kamu Görevlilerinin Sosyal Medya Kullanımında Gözetmesi Gereken Etik İlkeler” başlığı ile sosyal medya paylaşımına ilişkin ilkleri belirledi. 11 kişiden oluşan kurulun yayımladığı “ilkeler kararı”ında, “Görevlerini yürütürken dürüstlük, tarafsızlık, saygınlık, güven, nezaket, çıkar çatışmasından kaçınma ve şeffaflık gibi etik ilkelere uymakla görevlisi olan kamu görevlisi, sosyal medyayı kullanırken, özel yaşamı ve ifade özgürlüğü ile kamu görevlilerinin gerektirdiği tarafsızlık ve güvenirlik arasında, makul ve orantılı bir denge kurarak Anayasa ve kanunlara bağlı kalma bilinci ile en yüksek davranış standartlarını sergilemekle yükümlüdür” denildi.

Devlet memurlarının sosyal medyayı kullanırken uyulması gereken kurallar 8 başlıkta anlatıldı. “Tarafsızlık, kurum itibarını koruma, çıkar çatışmasından kaçınma, kamu hizmetlerine ayrılan zamanda sosyal medya kullanımı, paylaşılan bilginin içeriği, insan haklarına saygı, kurumsal sosyal medya hesabının kullanımı, yöneticilerin sorumluluğu” başlıkları altında, bir kamu çalışanının sosyal medya paylaşımı yaparken neler dikkat etmesi gerektiği detayları ile anlatıldı.

Memurları bu kez kim uyardı… Yapmayın yanarsınız - Resim : 1
Memurları bu kez kim uyardı… Yapmayın yanarsınız - Resim : 2
Memurları bu kez kim uyardı… Yapmayın yanarsınız - Resim : 3
Memurları bu kez kim uyardı… Yapmayın yanarsınız - Resim : 4

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu birçok konuşmasında devlet memurlarına uyarılarda bulunmuş, Ekim ayındaki çağrısında ise “illegal isteklere uymayın” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

ETİK KURUL BAŞKANI KİM

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör, geçen Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı. Eski Danıştay Başkanı Güngör, 2014 yılındaki Danıştay kuruluş yıldönümü töreninde Erdoğan karşısında düğmesiz olan yargıç cübbesinin önünü bağlamaya çalışmış ve duruşu tartışmalara neden olmuştu.

2016’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretine katılan Güngör, burada Erdoğan ile birlikte çay toplamıştı. Zerrin Güngör 2018 yılında ise hakim olan kızının atama kararı ile gündem olmuştu. Güngör’ün kızı 2018 yılında Elazığ hakimliğine atanmış bir gün bile görev yapmadan Yargıtay tetkik hakimliğine görevlendirilmişti.

11 kişilik kurulun diğer üyeleri şöyle; Faruk Nafız Özak, İbrahim Karaosmanoğlu, Ahmet Karayiğit, Ömer Faruk Doğan, Esengül Civelek, H.İbrahim Akça, T.Ziyaeddin Akbulut, Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. M. Faith Uşan, Kutbettin Arzu.

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU NE ZAMAN KURULDU

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 2004 yılında 5176 sayılı kanunla kuruldu. Kamu görevindekileri denetlemekle görevli olan kurum, Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı mensupları ile üniversiteler dışındaki kamu çalışanlarını denetliyor.

Fethi Yılmaz

Odatv.com

fethi yılmaz memur