Meğer o veriyi hiç yayınlamamışlar

Mert Taşçılar yazdı...

Türkiye’de 2019’yılından bu yana artan ekonomik kriz resmi enflasyonun yüzde 36’ya ulaşmasıyla zirveye çıktı.

Üretici fiyatlarında artış ortalama yüzde 100’ü aşarken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) özellikle muhalefetten gelen verileri gizlediği iddiası doğru çıktı.

TÜİK’in toplumun en önemli refah göstergelerinden biri olan 2020 yılına ait “hanehalkı tüketim harcaması” istatistiklerini yayınlamadığı anlaşıldı.

Her sene 2020’ye kadar düzenli bir şekilde yayınlanan veriler 2021’de açıklanmadı. Dolayısıyla TÜİK arşivinde yalnızca 2019’a ait hanehalkı tüketim harcamaları ulaşılabilir durumda. 2021 yılının verilerinin ise normal takvime göre yaz aylarında açıklanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da TÜİK’in verileri yanlış açıkladığını savunarak kurumun kapısına gitmiş ve alınmamıştı. CHP lideri burada yaptığı açıklamada, “Milyonların hakkını savunmak temel görevimizdir. TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu haline dönüşmüştür” ifadelerini kullanmıştı.

AVRUPA AÇIKLADI

Öte yandan Avrupa Birligi İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa’ya dair hanehalkı tüketim harcaması verilerinin 2020 yılına ait oranlarını yayınladı.

2020'de Avrupa Birliği üyesi ülkelerde “Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar” AB hane halkı harcamalarının ortalama dörtte birinden fazlasını (%25,7) kapsadığı belirlendi.

Bu veri 2019'a kıyasla 2020’de 2,2 puan arttı.

“Yiyecek ve alkolsüz içecekler” ( +1,8 puan) ve “Mobilya ve ev gereçleri” (+0,5 puan) de hanehalkı harcama kategorileri arasında artışlar kaydetti. Bu giderler bir hanenin 2020'deki toplam harcamasının sırasıyla yüzde 14,8 ve yüzde 6,0'sını temsil etti.

Artışların, AB üye devletlerindeki COVID-19 pandemisi ile ilgili tecrit ve hareketlilik kontrol önlemleri ile de tutarlı olduğu açıklandı.

Kısıtlamaların, görünüşe göre diğer kalemler içerisindeki harcamalarda, özellikle de “Restoranlar ve oteller” (-2,7 puan), “Ulaşım” (-1,5 puan) ve “Rekreasyon ve kültür” (-0,9 puan) alanında düşüş yaşandı. 2020'deki toplam harcama içerisinde yüzde 6, yüzde 11,6 ve yüzde 7,8'ini oluşturdu.

Öte yandan TÜİK’in son açıkladığı 2019 yılına ait verilerde ise 2019’da konut ve kira harcamaları hanehalkı harcamalarının ortalama olarak yüzde 24’ünü oluşturuyordu. Harcamaların yaklaşık yüzde 21’i gıda ve alkolsüz içecekler kalemine giderken yüzde 16’sını ulaştırma için harcanmıştı. Eğlence ve kültür için cüzdandan çıkan pay ise yüzde 3.1’de kalmıştı.

Fakat o yıl ile bu yıl arasında geçen sürede dolar ve euro gibi döviz kurlarına karşı Türk lirasında yüzde 100’den fazla bir değer kaybı ve yüzde 30’luk resmi enflasyon artışı yaşandı.

Mert Taşçılar

Odatv.com