Meğer dünyaya örnekmişiz

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, suyun yönetimiyle ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Dünya'da örnek bir sulak alan yönetim sistemi bizde var. Bunu özellikle bütün dünyaya ilan ediyorum. Artık kendi içimizde değil, dünya ile yarışıyoruz” dedi. Türkiye'deki yağışlara ilişkin de bilgiler aktaran Bakan Eroğlu, "Sıcaklıklar mevsim normallerinin biraz üzerinde seyrediyor. Şu anda fazla bir kar yağışı da gözükmüyor” diye konuştu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda "Gelecekte yaşanabilir şehirler için sulak alanları koruyalım" başlığıyla düzenlenen Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliğinde bir sunum yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Türkiye su açısından zengin bir ülke değil. Su fakiri değiliz ama su zengini de değiliz. Bu yüzden suyu en akıllıca yönetiyoruz. 44 yılın en kurak yılı 2017 yılı, aldığımız tedbirlerle insanlara bunu hissettirmedik. Eskiden çok az bir kuraklık olsa şehirler susuz kalırdı, çiftçiler susuz kalırdı, bunu atlattık. 2018 yılında da merak ediyorsunuz 'susuz kalacak mıyız?' diye. Merak etmeyin, Allah'ın izniyle hiçbir şehri, yerleşim yerini susuz bırakmayacağız. Çiftçilerimize de birlikte oturarak, çok iyi bir planlamayla sulama suyunu tedarik edeceğiz” diye konuştu.

BARAJLARLA SULAK ALANLARI ARTIRIYORUZ”

Sulak alanları tescil ederek koruduklarını söyleyen Bakan Eroğlu, şu ana kadar 67 sulak alanın tescil edilerek korunduğunu, geçen yıl da 30 sulak alanın yönetim planının hazırlandığını kaydetti. Türkiye'de en gelişmiş bilgi işlem merkezinin Orman ve Su İşleri Bakanlığında olduğunu savunan Bakan Eroğlu, “Sulak alanları arttırıyoruz. 36 bin 42 adet sulak alan tespit edildi. Neticede inşa edilen baraj ve göletler ile 5 milyon 126 bin dekar alanda, yani yaklaşık 500 bin hektar alanda suni sulak alan tesis ediliyor” dedi.

“DÜNYADA ÖRNEK BİR SULAK ALAN YÖNETİM SİSTEMİ BİZDE VAR”

“Dünya'da örnek bir sulak alan yönetim sistemi bizde var” diye konuşan Bakan Eroğlu şunları dile getirdi: “Bunu özellikle bütün dünyaya ilan ediyorum. Artık kendi içimizde değil, dünya ile yarışıyoruz. Bizim büyük hedeflerimiz var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2023'ten önce bakanlıklar arasında dünyada 7'inci sıraya yükselmek için kendine bir hedef koydu. Barajlarda dünya 3'üncüsüyüz. Göletlerde dünya birinciliği bizde. Meteorolojide, rasatta, teknolojide şu anda 7'inci sıradayız. Dünyada ilk 7'ye 2023'te bütünüyle yükselmek için gayret içindeyiz.”

“İNŞALLAH YAĞIŞLAR DA GELECEK”

Barajların doluluk oranına ilişkin bir soruya da yanıt veren Bakan Eroğlu, “Şu anda barajlarda su seviyesi, yüzde 30'lardan yüzde 40'lar civarında yükseldi. İnşallah yağışlarda gelecek, özellikle şubat, mart, nisan yağışlarını bekliyoruz. Dolayısıyla şu anda bile yaptığımız hesaplara göre büyükşehirlerimizde Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli vesaire, herhangi bir su sıkıntısı yaşatmayacağız” diye konuştu.

“ARKADAŞLAR HAZIRLIK YAPIYOR”

Güneydoğu Anadolu'da bazı illerde yağışlarda azalma olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Önümüzdeki yaz ayının bütün şehirler, sulama, sanayimizin su ihtiyacı ve yaban hayatı için değerlendirmesini nisan ayında yapacağız. Arkadaşlar hazırlık yapıyor. Bunu çok ilmi olarak yapıyoruz. Benim geliştirdiğim bir 'ötelemeli grafik' diye bir sistem var. Bütün şehirleri ona göre bilgisayar ortamında değerlendiriyoruz. En kötü şartlarda susuz kalma riski var mı yok mu diye bakıyoruz. Dolayısıyla sırasıyla A-B-C planlarımız var. Bunları devreye sokuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANDA FAZLA BİR KAR YAĞIŞI GÖZÜKMÜYOR”

Türkiye'deki genel yağış durumuna ilişkin bilgiler de aktaran Eroğlu, şöyle konuştu: “Sıcaklıklar mevsim normallerinin biraz üzerinde seyrediyor. Şu anda fazla bir kar yağışı da gözükmüyor. Vatandaşlarımız tedirgin olmasın. 80 milyon insan niye tedirgin olsun. Tedirgin olacaksa, biz olacağız, tedbiri alacağız, bizim vazifemiz bu. Dolayısıyla benim anlayışımda şu var, vatandaş tedirgin olmayacak. Bizim vazifemiz, suyu akıllıca yöneterek milleti susuz bırakmamak, tarlaları, sanayiyi, yaban hayatını susuz bırakmamak, sulak alanları kurutmamak. Dolayısıyla tedirgin olmasınlar, kati suretle yazın bir sıkıntı olmayacak.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

su baraj kuraklık bakan Veysel Eroğlu arşiv