MECLİSE GEREK KALDI MI

Meclisin temel görevi yasamadır, yani yasa çıkarmaktır. Milletvekilleri bunun için maaş alırlar. Sadece maaş almakla da kalmaz, dokunulmazlık...

Meclisin temel görevi yasamadır, yani yasa çıkarmaktır. Milletvekilleri bunun için maaş alırlar. Sadece maaş almakla da kalmaz, dokunulmazlık kazanır, sağlık ve ulaşımla ilgili birçok ayrıcalıktan da yararlanırlar.

Hepsi helali hoş olsun, yeter ki görevlerini yapsınlar.

Meclis yasama görevini artık yapmıyor, çünkü bu görevi, “Kanun Hükmünde Kararname (KHK)” çıkarma yetkisi vererek hükümete devretti. Bu yetki hükümete ancak olağanüstü durumlarda devredilebilir, ortada benim gördüğüm kadarıyla olağanüstü bir durum yok. AKP de ortada olağanüstü bir durum görmüyor. Görseydi en azından bazı bölgelerde sıkıyönetim ilan ederdi.

Öyleyse bu meclis, ya hükümete verdiği “kanun hükmünde kararname (KHK)” çıkarma yetkisini iptal edip yasama görevini yeniden icra etmeye başlamalı, ya da kendini lav etmelidir. Elbette bu iş AKP’li vekillere düşüyor, çünkü hükümete KHK çıkarma yetkisi verenler onlar.

Bu ülke bazılarının sandığı gibi zengin bir ülke değildir, üstelik zengin ülkelerde bile hiç kimseye çalışmadan maaş vermezler.

Anlaşılıyor ki AKP’li vekillerin ne yasama görevini yeniden üstlenmeye, ne de meclisi lav etmeye niyetleri yok, yatarak kazanmak belli ki hoşlarına gidiyor.

O zaman iş hükümete düşüyor. Zaten Başbakanımız yan yatanları hiç sevmez. Hatta duyduğuma göre çevresindekilere, “Meclis yan yatma yeri değildir!” demiş.

O halde Başbakan ülkeyi gereksiz masraflardan kurtarmak için Meclis’i kapatmalıdır!

“Yetkisi yok da ondan kapatmıyor” diyenler çıkabilir. O eskidendi... Şimdi hükümetin elinde taş gibi KHK çıkarma yetkisi var. Çıkarsın bir KHK, kapatsın meclisi! Böylece bu yoksul milletin parası çarçur olmaktan kurtulsun.

Yazımın başında Meclis’in yetkileri ancak olağanüstü durumlarda hükümete devredilir, ortada olağanüstü durum yok demiştim. Yoksa yanılıyor muyum? Yoksa ortada bir savaş durumu mu var?

Hükümet bugüne kadar KHK’lerle becerdiklerini meclisten yasa çıkartarak da becerebilirdi. Başbakan KHK çıkarma yetkisini Meclis’ten çıkaramayacağı bir yasayı zamanı gelince KHK ile halletmek için almış olabilir mi?

Başbakan Meclis’ten her şeyi geçirdi ama Irak işgali için Türkiye topraklarının kullanılmasına izin veren tezkereyi geçiremedi, AKP grubu buna izin vermedi. Komşularımıza savaş açma kararına da izin vermez.

AKP’li vekillere soralım.

KHK çıkarma yetkisi vererek siz hükümete komşularımıza savaş açma yetkisi de verdiğinizin farkında mısınız?

ABD’nin ve Suudi Arabistan’ın baskısıyla Bakanlar Kurulu bir KHK çıkartarak Suriye’ye karşı savaş kararı alırsa, siz AKP vekilleri olarak ne yapacaksınız?

Sorumluluklarınızı ve görevlerinizi hükümete devretmiş olduğunuzdan, Türk ve Suriyeli gençler emperyalistlerin çıkarları için ölürken, sizler Suudi Arabistan Kralı’nın davetlisi olarak Mekke’nin Kabe manzaralı süper lüks otellerinde keyif mi çatacaksınız? Yoksa Obama’nın davetlisi olarak Las Vegas’da tatil mi yapacaksınız?

Aslında o durumda AKP’li vekillerin bir seçenekleri daha var. Bu seçenek de benden onlara hediye olsun.

Türk ve Suriyeli gençler emperyalistlerin çıkarları için ölürken AKP’li vekiller hükümetten aldıkları tiyolarla borsada oynasınlar, köşeyi dönsünler.

Çıkarılan bir KHK ile İMKB hükümete bağlandı nasıl olsa.

Başbakanımız şiir okumaya pek meraklıdır. Onun yerinde olsam bu günlerde şu şiiri okurdum.

Bir elimde meclis, bir elimde borsa

Umurumda mı dünya

Her gün başka bir alemde

Her gün başka bir dünyada

Bugün Sirte’de yarın Şam’da

Sefam olsun, sefam olsun

A. Metin Akpınar

Odatv.com

meclis khk arşiv