Meclis'te neler oluyor... Millet İttifakı'nda kritik görüşmeler

Anlaşılan o ki masayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’li Muharrem Erkek kurmuş...

Hepimizin bildiği gibi, 6 muhalefet partisi şu an bir masa etrafında toplanıyor. O masanın ana gündemi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem. Genel Başkan Yardımcıları oturuyor masada: CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Bahadır Erdem, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün, Deva Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu, Demokrat Parti’den ise Bülent Şahinalp.

TOPLANTILAR NASIL BAŞLADI

Neredeyse tüm partilerden çeşitli isimlerle konuşma şansımız oldu. İşte bu kısmı ilk olarak bizden okuyacaksınız: “Nasıl çıktı bu fikir” diye sorduk kendilerine. Anlaşılan o ki masayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’li Muharrem Erkek kurmuş.

İlk toplantı Ankara’nın ünlü restoranı Trilye’de 6 Eylül tarihinde yapılmış. Daha sohbet havasında, “ne yapılabilir ne edilebilir” temelinde yürütülmüş. O görüşmede 20 Eylül’de İstanbul’da toplanma sözü verilmiş. İstanbul’da yapılana, görüşmeleri sistemleştiren toplantı denebilir. Bundan sonraki toplantıların mekânı olarak Meclis seçilmiş. 5 Ekim itibariyle de TBMM’de sürekli toplanma kararı ilk kez hayata geçirildi. 12 Ekim toplantısı çeşitli programlar nedeniyle ertelenmiş ama 19 Ekim’de yine toplantı yapıldı.

19 Ekim tarihli toplantıda gözümüze iki şey çarptı: Toplantının gündemi vardı. Konuşulmak üzere yasamaya dair ayrıntılı başlıklar not edilmişti. Seçim barajı, dokunulmazlıklar, kararnameler, meclisin görev süresi, siyasetin finansmanı gibi 10’un üzerinde başlıklar konuşulmak üzere hazırlanmış. Bazıları kapsam dışı bırakılsa da başlıkların tümü konuşulmuş. Gözümüze çarpan bir diğer uygulama da partilerden dört kişilik yazmanlık yapacak isimlerin toplantıya dahil edilmesiydi. Demek oluyor ki artık madde madde yazıma geçilmiş. Nitekim son toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgiler de bunu doğruluyor.

26 Ekim tarihinde yapılacak toplantıda ise yasamaya dair başlıkların konuşulmaya devam edileceği, zaman kalması durumunda yürütme kapsamında da kimi başlıkların değerlendirileceğini öğrendik.

Mutabakat sağlanan metinlerin yazıldığını öğrendiğimizde, bir diğer soruyu yönelttik yöneticilere: Bu metinler mi kamuoyuna açıklanacak? Aldığımız yanıt ise “olabilir”di. Şöyle ki mutabakat sağlanan metinler en sonda genel başkanlara sunulacakmış. Onların onayıyla son şekli verilecek ve öyle açıklanacakmış. Toplantıların bitiş tarihi olarak 2021 sonu belirlenmiş.

MİLLET İTTİFAKINI SİSTEM ÇALIŞMALARI MI BÜYÜTECEK

Toplantılara dair çok şey yazıldı, çizildi. Daha da yazılıp çizilecektir. Ancak biz farklı bir araştırma içine girdik. Bu toplantılar bir sistem vaadinin temelini oluşturmaktan öte bir işlev taşıyor mu?

Bir araya gelen partilere baktığımız zaman, Millet İttifakı üyesi olmayan Gelecek ve Deva da toplantılarda yer alıyor. Herkesin aklında şu sorular var: Millet İttifakı büyüyecek mi? Gelecek ve Deva ittifaka dahil olacak mı?Henüz bunların net yanıtları yok ve süreçte belli olacağı söyleniyor. Yalnız gidişatın olumlu olduğu havası genel merkezlerde rahatlıkla hissedilebiliyor. Önümüzdeki günlerde Gelecek ve Deva Millet İttifakı’na dahil olursa şaşırmamak lazım. Peki, bu nasıl sağlanacak?

Genel merkezlerdeki, kamuoyundaki havalarda ve gelişmelerden anladığımız kadarıyla Millet İttifakı’nın temeli Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem olmuş. Ekonomi, eğitim, dış politika gibi sorunlu tüm alanlara dair vaatler, sözler söz konusu. Hatta ekonomi her parti tarafından başat olmuş durumda. Ancak içinde bulunulan ekonomik sorunlar da dahil temelinde sistemin yattığına inanılmış. Ortaklaşılan çok alan var ama temel hareket noktasının, asgari müştereki sağlayacak konunun sistem alternatifi olduğu anlaşılıyor. Ortak Cumhurbaşkanı adayı formülasyonu masaya geldiği anda toplantılarda belirlenen ilkeler aslında adayın vaatleri haline gelecek. O nedenle ittifakta sistem değişikliği özel bir başlık.

Masa başında oturanlar Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin ilkelerini yazdığı gibi, ittifakın da geleceğini belirleyecekler.

Bakalım sistem ve ittifak ilişkisi nasıl ilerleyecek.

Meclis Kulisi

Odatv.com