MEB'teki o atamaların perde arkası tek bir ismi işaret ediyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Talim ve Terbiye Kurulu'na yeni isimler atandı. Atanan isimler dikkat çekti...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Cihad Demirli, Talim ve Terbiye Kurulu üyeliklerine ise Prof. Dr. Mehmet Karataş, Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Prof. Dr. Bülent Dilmaç, Doç. Dr. Cem Gençoğlu, Dr. Mehmet Gündüz ve Dr. Hüseyin Yorulmaz atandı.

Erdoğan'ın atadığı Prof. Dr. Cihad Demirli, iktidara yakınlığıyla bilinen Önder İmam Hatipliler Derneği'nin (Önder) Yönetimi Kurulu üyeliği yaptı. Erdoğan'ın atadığı bir diğer isim Prof. Dr. Mustafa Gündüz de “Önder” içerisinde çalışma yapan isimlerden biri.

Odatv atamaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı koridorlarının nabzını tuttu. Buna göre atamalardaki TÜGVA; ÖNDER ve TÜRGEV yakınlığı olan isimlerin varlığı ise tek bir ismi işaret ediyor: Bilal Erdoğan

Ama atanan isimlerin önemine gelmeden önce Ziya Selçuk dönemine gitmekte yarar var.

Daha önce Bakanlık içerisinde çift başlılık olduğu ve “Selçuk’un bu duruma ahenk sağlayamadığı” yorumları yapılıyordu.

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Siyasetleri Heyeti üyesi Ömer Özyılmaz, yakın bir süreçte sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Selçuk’un “bugünü kurtaracak bir siyaset üretemediğini” belirterek “Bakandan kaynaklanan bu beceriksizlikten ötürü, bir nesli/kuşağı kaybetmek üzereyiz” tabirlerini kullanmış ve “beceriksizlikle” suçlamıştı.

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Heyeti üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) olmak üzere vakıflar ve cemaatlerin de bakanlıkta tesirli pozisyonda bulunduğuna dikkat çekiliyordu.

Ziya Selçuk döneminde Bakanlığa gereğince bütçe ayrılmaması, bu nedenle başta ek öğretmen ataması ve bakanlık kaynakları ile uzaktan eğitim sürecinde öğrencilere ulaşılamaması gibi nedenlerden “Selçuk’un elinin bağlandığı” ve bu nedenle istifa kararı aldığının altı çiziliyordu.

Bugün ise atamaların ardından Milli Eğitim Bakanlığında üst düzeyde bürokratlar seviyesinde Bilal Erdoğan’ın etkisinin net bir şekilde hissedildiği aktarıldı.

Bakanlığa yıllardır söz konusu protokoller ve müfredat ile ders kitaplarındaki detaylarla ilgili karıştığı iddia edilen Bilal Erdoğan’ın son dönemde bu ağırlığını daha artırması bekleniyor.

Özellikle pandemi sonrası dönemde Bakan Mahmut Özer’den çok, üst düzey bürokratların yapacağı hamlelerin ve alacakları kararların izlenmesi gerektiği de vurgulanan bir diğer nokta.

Odatv.com

bilal erdoğan