Ahmet Yıldız: Maden kazalarının asıl nedeni bu mu

Ermenek'te kargacık burgacık bir çizgili defter kağıdının harita olarak kullanıldığını ekranlarda görünce şaşırdık. Madenlerimizin bir haritası bile...

Ermenek'te kargacık burgacık bir çizgili defter kağıdının harita olarak kullanıldığını ekranlarda görünce şaşırdık.

Madenlerimizin bir haritası bile yoktu!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş Ulusal Kanal'da canlı yayında (19 Kasım 2014, 16.30) yaptığı açıklamada madenlerimizin çoğunda “Maden İşletme Haritaları”nın olmadığını söyledi.

“Haritasız olunduğu için Ermenek'te daha önce işletilip terk edilmiş madenin topukları eşildi ve bu nedenle orada birikmiş su patladı” diyen Candaş, “Madenlerde haritaları topoğraflara, teknisyenlere çizdiriyorlar. Harita mühendislerine gerçek, doğru sayısal haritaları çizdirmemelerinin nedeni, maden sahasının kapasitesinin ve gerçek verimliliğinin de bu haritalarla eksiksiz ortaya çıkacak olup, kaçak kazancın engellenecek olmasıdır” dedi.

Candaş şu önemli saptamaları bulunarak bir de teklifte bulundu: “Zonguldak'ta dönemin Fransızların çizdiği haritalar hala kullanılıyor. Haritasız maden sahası kör insanları çalıştırmakla eşanlamlıdır. Ayrıca madencinin kaskına takılacak çip'le x, y, z koordinatlarıyla her madenci kontrol edilir, kaza anında da yer tespitiyle kurtarılabilir. Biz Oda olarak tüm maden sahalarımızın mesleğimizle ilgili eksikliklerini ücretsiz olarak saptayıp rapor olarak sunmaya hazırız.” diye önemli bir teklifte bulundu.

Şili'de, 5 Ağustos'ta San Jose'deki meydana gelen maden kazası nedeniyle yer altında mahsur kalan 33 madencinin tümü 69 gün sonra yukarıdan sondaj yapılarak bir kapsül içinde çıkarıldığında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi üç günde çıkarırdık” demişti.

Ancak Soma ve en son Ermenek'teki sefil durumumuz gerçekleri ortaya çıkardı.

Hem maden ararken, hem kurtarma çalışmaları için bir haritamız bile yokmuş!

Ahmet Yıldız

Odatv.com

ahmet yıldız maden kazaları arşiv