Lütfen bu dere boşa aksın

Muğla'nın Fethiye ilçesinin en önemli su kaynakları olan Eşen ve Kargı çaylarında yapımı...

Muğla'nın Fethiye ilçesinin en önemli su kaynakları olan Eşen ve Kargı çaylarında yapımı planlan HES projelerine yönelik hukuki süreç devam ediyor. Ancak turizmin yanısıra önemli bir tarımsal üretimin de gerçekleştiği Fethiye çevresinde 30'dan fazla HES projesinin bulunduğu belirtiliyor. Bölgenin tarihi ve coğrafyasına tutkun olan iç mimar Sinem Su Özyavuz, tatil için her yıl geldiği bölgede, HES'leri savunmak için sıkça kullanılan "su boşa akıyor" söylemine tepki göstererek, Lütfen Karadere Akdeniz'e boş boş dökülsün. İşe yaramasın, rica ediyoruz" dedi.

Lütfen bu dere boşa aksın - Resim : 1

FETHİYE'DE 35 HES PROJESİ VAR

Muğla ve Antalya illerinin sınırını belirleyen Eşen Çayı, her yıl yaklaşık 500 bin turisti ağırlayan Saklıkent Kanyonu Milli Parkı'nın içinde bulunan kanyondan çıkarak bölgedeki köy ve beldelere bereket taşıyor. Ancak Eşen Çayı ve onun kolu olan Karaçay'da yapımı planlanan HES projeleri bölge halkının tepkisini çekiyor. TEMA Muğla Temsilcisi Okyay Tirli'nin verdiği bilgilere göre Eşen Çayı'nda 9, Eşen'in yan dereleri üzerinde ise 3 adet HES projesi bulunuyor. Fethiye'nin bir başka önemli su kaynağı olan Kargı Çayı'nda 1 adet HES yapımı planlanıyor. Ancak Fethiye bölgesinde yapımı düşünülen HES'ler bunlarla sınırlı değil. İlçe genelinde bir kısmının lisans başvurusu yapılan bir kısmı ise henüz fizibilite aşamasında olan yaklaşık 35 adet HES projesi bulunuyor.

Lütfen bu dere boşa aksın - Resim : 2

HES TEHDİDİNDEKİ KANYON YILDA 2 MİLYON KAZANDIRIYOR

Bölgedeki pek çok belde ve köyün Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığına dikkat çeken Tirli, ayrıca turizm açısından son derece önemli olan Saklıkent Kanyonu Milli Parkı'nın HES projelerinden olumsuz etkileneceğini belirtti. Resmi kayıtlara göre kanyonun yılda 500 bin ziyaretçiyi ağırladığını dile getiren Tirli, bu ziyaretlerden yaklaşık 2 milyon liralık gelir elde edildiğini söyledi.

Lütfen bu dere boşa aksın - Resim : 3

HES'E KARŞI AÇILAN DAVA SÜRÜYOR

Saklıkent Kanyonu Milli Parkı'nın hemen 2 kilometre aşağısında Eşen Çayı ve Karaçay üzerinde yapımı planlanan ve bakanlıkça "ÇED Olumlu Kararı" verilen Bulgurlar Gebeş HES projesine karşı açılan dava ise sürüyor. Bölgedeki HES projelerine ilişkin hukuki süreç hakkında sorularımızı yanıtlayan köylülerin avukatı Bora Sarıca, Bulgurlar Gebeş HES'e verilen ÇED Olumlu Kararı'nın yürütmesinin iptali istemiyle açılan davanın Danıştay'da sürdüğünü belirterek bilirkişi incelemesini beklediklerini dile getirdi.

YARGI, DÜNYANIN ÜZERİNE TİTREDİĞİ SIĞLA AĞAÇLARINI KURTARDI

Kargı Çayı üzerinde yapımı planlanan Karacaören HES'in üretim izninin iptaline karşı açılan davanın ise yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlandığını söyleyen Sarıca, "Kargı Çayı çevresinde dünyanın üzerine titrediği ancak ülkemizde yeterince kıymeti bilinmeyen anıtsal sığla ağaçları bulunuyordu. Ancak burada yapımı planlanan HES'in üretim kapasitesi düşük olduğu için proje ÇED sürecinden muaf tutulmuştu. Projeye ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararı bu anlamda çok değerli bizim için" dedi.

'SU SAVAŞLARI KAPIDA, TÜRKİYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!'

Bölgenin tarihi ve coğrafyasına tutkun olan yaşam savunucularından biri olan İç Mimar Sinem Su Özyavuz ise tatil için geldiği yöredeki HES projelerine tepki göstererek, HES'leri savunmak için yetkililerce sıklıkla kullanılan "su boşa akıyor" söylemini ilginç sözlerle eleştirdi. İnsanın kandolaşımının yeryüzünün bir modeli olduğunu söyleyen Özyavuz, "20-30 yıl sonra dünyada yaşanması beklenen su savaşlarının potansiyel arsız işgalcileri, kalan son sulara sahip olabilmek ya da suya sahip olan ülkeleri sömürgeleştirebilmek için şimdiden kolları sıvamış durumda. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, dünya coğrafyasında önemli bir yere sahip. Bu noktada kem gözlerin tüm dikkati üzerinde olan Türkiye, kendisini pazarlamakla mükellef olan kimselerce hunharca katlediliyor, peşkeş çekiliyor" görüşünü savundu.

Lütfen bu dere boşa aksın - Resim : 4

'LÜTFEN KARADERE AKDENİZ'E BOŞ DÖKÜLSÜN, İŞE YARAMASIN!'

HES ve barajlar için milyonlarca ağaca kıyılarak suların borulara hapsedildiğine işaret eden Özyavuz, "suyumuzdan oluyoruz. Kimseyi teğet geçmeyecek olan bu konuyu hassasiyetle ele alıp bununla mücadele etmenin vakti geldi geçiyor. Suyu borulardan kurtarma zamanı. Lütfen Karadere Akdeniz'e boş boş dökülsün. İşe yaramasın, rica ediyoruz" çağrısında bulundu.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Saklıkent Fethiye arşiv