Kuvayi Milliyecilere "haydut" diyen ismi anan Vali, su isteyen başkanı şikayet etti

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, kendisinin İlçe’nin sorunları ile ilgilenmediğini ancak İskilipli Atıf Hoca’yı anma programına ‘koşa koşa gitti’ diye eleştiren Çorum’un Sungurlu ilçesi belediye başkanı Abdülkadir Şahiner hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, kendisini eleştiren Sungurlu belediye başkanı Abdülkadir Şahiner’in kendisi hakkında yaptığı açıklamada hakaret ve küçük düşürücü söylemlerde bulunduğu iddiası ile Çorum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

“SİZ HALA KERBELA’DA YEZİD ZİHNİYETİ YAŞIYORSUNUZ”

Sungurlu belediye başkanı Abdülkadir Şahiner, suç duyurusuna konu olan açıklamasında Sungurlu’nun sorunları ve talepleri ile ilgili yapılan başvuruların Vali Mustafa Çiftçi tarafından sürekli reddedildiğini belirterek, “Sungurlu’nun %85 suyunu karşılayan Salman Köyü su havzasında pancar ekimi, bu havzanın 3/2’sini alıyor. Sungurlu’ya su kalmıyor. Yazın su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağız. siz hala Kerbela’da Yezid zihniyeti taşıyorsunuz“ ifadelerini kullanmıştı..

“ANMA PROGRAMINA KOŞA KOŞA GİDENLER İLÇEMİZİN SU ÇIĞLIKLARINA KULAK TIKIYOR”

Başkan Şahiner, söz konusu açıklamada iktidarın Çorum temsilcilerinin vatana ihanet suçlamasıyla idam edilen İskilipli Atıf Hoca anmasına koşa koşa gittiğini aktararak, “Sungurlu halkının su çığlıklarına kulak tıkayanlar, İskilip’e koşarak gidiyorlar. Bu ilçe size zamanı gelince sandıkta hesap soracak. Bu ilçe için talep edilen ve sizler tarafından reddedilen, yapmadıklarınızın da karşılığını mutlaka alacaksınız. Sungurlu benim hayalim. İlçem için ben kendimden vazgeçmişim Allah’tan başkasından korkmam. Size tavsiyem Sungurlu’yu karşınıza almayın” demişti.

İSKİLİPLİ ATIF NELER YAPTI

Aralık 1919’da kurulan Teali İslam Cemiyeti’nin başkanlığını yapan İskilipli Atıf, Türkiye’yi işgale karşı yürütülen Milli Mücadele’ye karşı çıktı ve bu doğrultuda çalıştı. İngiliz Dostları Cemiyeti kurucusu olan Sait Molla yakın çalışma arkadaşıdır.

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadele’ye karşı Konya, Niğde, Nevşehir bölgelerinde örgüt kurdu, Gâvur İmam ve Anzavur ayaklanmalarında isyancılara destek verdi.

Milli Mücadele karşı yazılan ve Kuvayi Milliyecilere “adi”, “eşkıya”, “kudurmuş haydutlar” diye hakaret bildiride İskilipli Atıf’ın da imzası bulunuyordu.

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadeleyi yürüten Kuvayi Milliyeciler aleyhine yazılan bir başka bildiri de Mustafa Kemal ve tüm Kuvayi Milliyeciler için “Bu asiler en kısa zamanda yakalanıp ortadan kaldırılmalıdır. Bu, hepimiz için bir farzdır” denildi. Bu bildiri, 30 Ağustos 1920’de Yunan uçaklarıyla Anadolu kentlerine havadan atıldı.

Cumhuriyet’in ilanı sonrasında Ankara İstiklal Mahkemesi, İskilipli Atıf’ı, “ayaklanma çıkarmak”, “halkı kışkırtmak”, “dini politikaya alet etmek” ve “vatana ihanet etmek”(İngilizlerle işbirliği yapmak) suçlarından 3 Şubat 1926’da idama mahkum etti.

Servet Seyfettin Mete

Odatv.com

EFELER İSYANI KİTABINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kuvayi Milliyecilere "haydut" diyen ismi anan Vali, su isteyen başkanı şikayet etti - Resim : 1
Çorum Servet Seyfettin Mete